«Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη, μετά από χρόνια καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προχωρούν παράλληλα τόσα έργα, με ολιστικό σχεδιασμό. Είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι ότι η Θεσσαλονίκη του 2030 θα είναι μία τελείως διαφορετική πόλη σε επίπεδο υποδομών», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής».
Αναφερόμενος σε μεγάλα έργα τα οποία περιλαμβάνονται στην τρέχουσα ατζέντα της πόλης, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει ότι «Η εκκίνηση, η προώθηση και η ολοκλήρωση των έργων είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Δεν σχεδιάζουμε στην άμμο. Κι ούτε μπαίνουμε σε πρακτικές «ράβε-ξήλωνε» επισημαίνει και εξηγεί: Πρώτ΄απ΄ όλα η καθήλωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αβεβαιότητα στην οικονομία θα λήξουν ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεύτερο η ελληνική οικονομία, έχει ανακτήσει και διατηρεί την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Τρίτον η υλοποίηση των περισσότερων έργων εντάσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία μας θα αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Τέταρτον θα έχουμε στην επόμενη επταετία τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνολικά ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ. Και πέμπτον σε πολλά από τα έργα αυτά θα υπάρχει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας ο Υφυπουργός επισημαίνει ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις ώστε να βρεθούν όρθιες την επομένη της κρίσης και να βάλουν στο φουλ τις μηχανές τους. Ταυτόχρονα συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφειά τους. Λαμβάνοντας παράλληλα πρόνοια για τη στήριξη των εργαζόμενων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας με μέτρα που θεωρούνται υποδειγματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «έχουμε για τα επόμενα εφτά χρόνια στη διάθεσή μας πάνω από 70 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- και εργαζόμαστε πυρετωδώς, για να μην χαθεί ούτε μια μέρα ούτε ένα ευρώ».
Ειδικότερα για τη στήριξη του κλάδου της Εστίασης ο Σταύρος Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι «Μέσα στο 2020 η Κυβέρνηση διέθεσε 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης και έχει ήδη δρομολογήσει επιπλέον μέτρα 6 δις ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Ανάμεσα στα άλλα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις -ανάμεσα τους και η εστίαση- μπήκαν σε εφαρμογή η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, η επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η μείωση του ενοικίου σε πρώτη φάση και τώρα η πλήρης απαλλαγή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Και η στήριξη αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση».
Για το ελληνικό #metoo ο κ. Καλαφάτης αφού επισημαίνει ότι «όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε συγκλονισμένοι και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για όσα αποκαλύπτονται», συγχαίρει «τα θύματα που τόλμησαν να σπάσουν τη σιωπή και να ανοίξουν ρωγμή στο απόστημα της αθλιότητας» και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για άλλη μια φορά πρακτικές συκοφαντίας και διχασμού, που ξεπερνούν ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία. Έχουμε τώρα ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -εννιά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες- και είναι ώρα ευθύνης για όλους…. Ας μάθουν, επιτέλους, να σκέφτονται τι μπορούν να προσφέρουν στον τόπο και όχι τι μπορούν να πάρουν πατώντας στα προβλήματα».