Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχικήseleo ΘέμαΚίνηση Πολιτών: Χαρακτηρισμός τριών κτιρίων εντός ΔΕΘ ως διατηρητέων (ΦΩΤΟ)

Κίνηση Πολιτών: Χαρακτηρισμός τριών κτιρίων εντός ΔΕΘ ως διατηρητέων (ΦΩΤΟ)

.

Τον χαρακτηρισμό τριών κτιρίων της ΔΕΘ ως διατηρητέα προτείνει η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» .

 

 

Ειδικότερα, η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» ενημερώνει ότι κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ομάδα αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονισσών της Θεσσαλονίκης για τον χαρακτηρισμό κτιρίων από το κτιριακό απόθεμα της ΔΕΘ ως διατηρητέων, το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), με σχετική Αιτιολογική Έκθεση, προτείνει τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των περιπτέρων 1, 2, καθώς και του κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ.

Τα τρία κτίρια που βρίσκονται επί του άξονα της οδού Εγνατίας, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση:

α) Είναι αξιόλογα κτίρια, κτισμένα τη δεκαετία του 1950 και αποτελούν σημαντικά παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της πόλης της Θεσσαλονίκης.

β) Έχουν σχεδιαστεί από γνωστούς αρχιτέκτονες του μοντερνισμού με ιδιαίτερη μορφολογική, πρωτοτυπία και κατασκευαστική ευελιξία που εκφράζουν τη νεωτερικότητα της ΔΕΘ.

γ) Αποτελούν εναπομείναντα παραδείγματα που αναδεικνύουν τον άλλοτε χώρο της ΔΕΘ ως χώρο σύγχρονης αρχιτεκτονικής έκφρασης και δημιουργίας.

δ) Βρίσκονται στην ίδια περιοχή, στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου της ΔΕΘ, και δημιουργούν μία ενότητα ομοειδών αξιόλογων κτιρίων.

Η αιτιολογική έκθεση, που αναγνωρίζει τα εν λόγω κτίρια ως ιδιαίτερα αξιόλογα παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα, επιβάλλει τη διακοπή κάθε επέμβασης αλλά και οικοδομικών εργασιών σε αυτά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προτείνει –κατά τον νόμο– την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε αυτά να προστατευτούν ως διατηρητέα κτίρια και να μην κατεδαφιστούν όπως προτείνεται στο προτεινόμενο ΕΧΣ για το πεδίο της ΔΕΘ.

Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ – Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη»:

Θεωρεί ότι η εν λόγω πρόταση συνιστά το αποτέλεσμα μιας εμπεριστατωμένης και άρτιας εργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) που επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις για την καταστροφή της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες όλων όσων εξακολουθούν να στηρίζουν και να προωθούν αυτό το καταστροφικό σχέδιο.
Αναμένει την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όπως επιβάλλεται από την επιστήμη, τη νομοθεσία και τον αυτονόητο και οφειλόμενο σεβασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στις υπηρεσιακές δομές του.
Επαναλαμβάνει την πρότασή της για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της ΔΕΘ με ταυτόχρονη διατήρηση των κτιρίων που εμφανίζουν αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρόταση αυτή είναι η μόνη που συνδυάζει τη διατήρηση ικανού μέρους μιας σύγχρονης εκθεσιακής δραστηριότητας για τη ΔΕΘ και, ταυτόχρονα, προσφέρει στη Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη προοπτική ανάπτυξης στο πλαίσιο της αειφορίας και της αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 Διαβάστε Ακόμα