Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Το όνειρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διεκδικεί 21χρονη Ιρανή μετανάστρια

Θεσσαλονίκη: Το όνειρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης διεκδικεί 21χρονη Ιρανή μετανάστρια

.

Το όνειρο της να περάσει στο πανεπιστήμιο επιθυμεί να πραγματοποιήσει μέσω της συμετοχής της στης Πανελληνιες εξετάσεις, μια 21χρονη μετανάστρια από το Ιράν που διαβιεί στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Ο λόγος για την 21χρονη Λ., η οποία ζει σε προστατευόμενο διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων, ΑΡΣΙΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η νεαρή Περσίδα θέλει να σπουδάσει Ψυχολογία και το αγαπημένο της μάθημα είναι η Ιστορία. Για εκείνη ο δρόμος προς τις Πανελλήνιες, από την αρχή της επίπονης και συστηματικής προετοιμασίας που έκανε μέχρι την εκκίνηση, αποτελεί το διαβατήριο για «την κανονική ζωή». «Θέλω να σπουδάσω ψυχολογία. Ξέρω πως είναι δύσκολο, αλλά ίσως έτσι δώσω πίσω στον κόσμο τη βοήθεια που έλαβα εγώ. Εχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που το παρελθόν ενός ανθρώπου επηρεάζει το παρόν και το μέλλον του. Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους να το καταλάβουν αυτό. Με ενδιαφέρει να κάνω και μεταπτυχιακό και να δουλέψω σαν ψυχοθεραπεύτρια».

Ακόμα αναφέρει ότι το αγαπημένο της μάθημα είναι η Ιστορία, επισημαίνοντας πως γνωρίζει περισσότερα για την ιστορία της Ελλάδας παρά του Ιράν. « Διαβάζω, βέβαια, βιβλία για αυτό και θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την ιστορία της χώρας μου. Από το Ιράν θυμάμαι μόνο το φαγητό. Και η μαμά και η γιαγιά μου είναι πολύ καλές μαγείρισσες. Αυτό μου λείπει περισσότερο. Εγώ δεν ξέρω να μαγειρεύω ιρανικά φαγητά, είναι πολύ δύσκολα και περίπλοκα. Από τη βάρκα -με την οποία ήρθε στην Ελλάδα- το μόνο που θυμάται είναι ότι ήταν πολύ στριμωχτά. Δεν φορούσα σωσίβιο και καθόμουν στη μέση με πολλούς ανθρώπους γύρω μου. Είχα ξαναδεί θάλασσα. Με είχαν πάει οι γονείς μου να δω. Κολύμπι, όμως, έμαθα στην Ελλάδα».

Αναφορικά με την πρώτη της εντύπωση από την Ελλάδα η Λ., λέει: «Όταν έφτασα στην Ελλάδα αυτό που μου φάνηκε περίεργο ήταν πως οι γυναίκες δεν φορούσαν μαντίλα και δεν ήταν υποχρεωτικό. Πιο ανοιχτόμυαλοι, πιο ελεύθεροι οι άνθρωποι εδώ».
Της αρέσει πολύ η Ελλάδα και θα ήθελε να μείνει εδώ. «Το αγαπημένο μου στοιχείο της Ελλάδας είναι η πλούσια κουλτούρα και ιστορία. Παρόλα αυτά, νομίζω πως οι άνθρωποι εδώ δεν δείχνουν σεβασμό για το περιβάλλον που ζουν. Υπάρχουν παντού σκουπίδια και ο κόσμος δεν φροντίζει να είναι καθαρή η πόλη».

Στο διάστημα που η Λ. προετοιμαζόταν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, στο προστατευόμενο διαμέρισμα φιλοξενήθηκαν πέντε κορίτσια και δύο αγόρια, ηλικίας από 18 έως 21 ετών, που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Πρόκειται για νεαρά παιδιά, που προηγουμένως διέμεναν στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», στο Ωραιόκαστρο επειδή είχαν υποστεί κακοποίηση και παραμέληση στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ κάποια έφυγαν από τις χώρες καταγωγής τους και ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (22/12)