Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
Αρχικήseleo ΘέμαΘεσσαλονίκη: Την εμφάνιση τους έκαναν τα κουνούπια-"τίγρεις" (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Την εμφάνιση τους έκαναν τα κουνούπια-“τίγρεις” (ΦΩΤΟ)

- Advertisement -

Την εμφάνιση τους στην πόλη της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έχουν κάνει τα κουνούπια-“τίγρεις”.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη του Seleo.gr ορισμένα εξ αυτών έχουν κάνει την εμφανισή τους εντός του αστικού ιστου της Θεσσαλονίκης με την σχεική φωτογραφία να προέρχεται από την περιοχή της σχολής τυφλών, επί της οδού Μαρτίου στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα το Ασιατικό κουνούπι-τίγρηςAedes (Stegomyia) albopictus θεωρείται ως το πιο χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού παγκοσμίως με μεγάλη υγειονομική σημασία και έχει πλέον εγκατασταθεί και στην Ελλάδα. Θεωρείται είδος κουνουπιού που κατάγεται από την Ανατολική Ασία και προκαλεί έντονη ενόχληση. Πρόκειται για ένα είδους που φέρει λευκά λέπια ως ενήλικο, υπό μορφή λευκής γραμμής, στη ραχιαία πλευρά του θώρακα. Αναπτύσσει πολλές γενιές το έτος, τρεφόμενο κυρίως με ανθρώπινο αίμα, αλλά και με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Τα ωά του αντέχουν στην ξηρασία, ενώ οι προνύμφες του μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα και σε μικρές υδάτινες εστίες, όπως δοχεία, κοιλότητες δένδρων ή ελαστικά οχημάτων. Τέλος, τα ενήλικα θηλυκά τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας τους ξενιστές για λήψη αίματος.

Για το λόγο αυτό έγινε προσπάθεια να καταγραφούν δεδομένα όχλησης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Ae. albopictus είναι διαβιβαστής του ιού του Δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του ιού Chikungunya, εγκεφαλίτιδας του Σαιντ Λούις, ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και της διλοφιλάριας του σκύλου (Dirofilariaimmitis) κ.ά. Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία τη διετία 2003-2004. Έκτοτε το «κουνούπι-τίγρης» έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Κεντρική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και την Αττική.

Μέτρα πρόληψης:

  • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
  • Οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού που παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών θεωρείται «μαιευτήριο» κουνουπιών.
  • Kλαδεύουμε και καθαρίζουμε την ανεξέλεγκτη βλάστηση.
  • Απομακρύνουμε δοχεία νερού ή άλλα αντικείμενα όπως παλιά ελαστικά, λεκάνες, μπουκάλια, ποτίστρες ζώων, δοχεία μεταφοράς ή φύλαξης νερού, βαρέλια, διακοσμητικά κήπου όπως πιθάρια, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων, υδρορροές, ανοιχτούς σωλήνες, διακοσμητικές λίμνες ή σιντριβάνια, πισίνες που δε συντηρούνται ,πηγάδια.
  • Επισκευάζουμε τις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
  • Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες.
  • Καλύπτουμε αγωγούς εξαερισμού βόθρων με κατάλληλες σίτες.
  • Καθαρίζουμε τα λούκια της βροχής από τα φύλλα.
  • Ποτίζουμε νωρίς το πρωί.
  • Χρησιμοποιούμε σίτες στις πόρτες ή τα παράθυρα.
  • Xρήση ανεμιστήρων/κλιματιστικών
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα