Ακόμα ένας διαγωνισμός ξεκίνησε από την Ελληνικό Μετρό για το Μετρό Θεσσαλονίκης και αυτή τη φορά αφορά τις αυτόματες πύλες εισόδου-εξόδου στην επέκταση (ή γραμμή) Καλαμαριάς. Ο διαγωνισμός έχει ως αντικείμενο την μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου για την γραμμή 1Β της Καλαμαριάς.
Ο διαγωνισμός έχει κόστος με ΦΠΑ 9,93 εκατ. ευρώ (8,009 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και έχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 19η Απριλίου. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 380 ημέρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα έτος.
Ο διαγωνισμός για να εγκατασταθούν αυτόματες πύλες στην γραμμή 1Β της Καλαμαριάς πραγματοποιείται γιατί δεν προβλέπεται από την σύμβαση κατασκευής της Ελληνικό Μετρό με την ΑΚΤΩΡ οπότε υλοποιείται ως ξεχωριστή διαδικασία. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες κατηγορίες ηλεκτρονικών συστημάτων της επέκτασης όπως τα συστήματα σηματοδότησης, ασφάλειας κλπ.
Οι προδιαγραφές
Οι αυτόματες πύλες του Μετρό Θεσσαλονίκης στην επέκταση Καλαμαριάς θα έχουν αντίστοιχες προδιαγραφές με τις πύλες της βασικής γραμμής 1Α και εκτιμάται πως θα είναι πανομοιότυπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που προμηθεύει τις αυτόματες πύλες στους σταθμούς της βασικής γραμμής 1Α είναι η Conduent που επελέγη ως υπεργολάβος του σχήματος ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI καθώς προβλέπεται από την σύμβαση που υπεγράφη το 2006. Στη βασική γραμμή έχουν εδώ και μήνες εγκατασταθεί οι αυτόματες πύλες για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο επίπεδο -1 των σταθμών.
Ουσιαστικά ο εργολάβος που θα επικρατήσει στον διαγωνισμό θα κληθεί να υπογράψει την σύμβαση και να εγκαταστήσει τις αυτόματες πύλες χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και την Ελληηνικό Μετρό είναι η λειτουργία της γραμμής Καλαμαριάς μέσα στο καλοκαίρι του 2025.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν ελάχιστο μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών, ίσο ή μεγαλύτερο των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ (14.000.000,00 €), κατά την τελευταία τριετία ή το αντίστοιχο διάστημα λειτουργίας, σε περίπτωση που αυτό είναι μικρότερο της τριετίας.
Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν παρόμοια εμπειρία με την δημοπρατούμενη προμήθεια, κατά τη χρονική περίοδο 2014-2024. Οι οικονομικοί φορείς πρέπει κατά το χρονικό διάστημα 2014 έως και 2024, να έχουν μελετήσει, εγκαταστήσει, θέσει σε λειτουργία και να έχουν παραδώσει, τουλάχιστον ένα (1) αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου κλειστού τύπου με ηλεκτρονικό εισιτήριο που να περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε (5) σταθμούς, το οποίο να αφορά αποκλειστικά σε έργα Μετρό.
Επίσης στο αντικείμενο της Σύμβασης περιλαμβάνεται η τριετής εγγύηση καλής λειτουργίας, η προμήθεια των ανταλλακτικών, των ειδικών εργαλείων και του εξοπλισμού δοκιμών, η εκπαίδευση του προσωπικού, η σύνταξη και παράδοση των Τευχών Τεκμηρίωσης, η παράδοση των Εγχειριδίων Συντήρησης και Λειτουργίας και των Σχεδίων «ως κατασκευάσθηκαν» για το σύνολο του αντικειμένου της Σύμβασης.
Η γραμμή 1Β θα ξεκινά όπως και η βασική γραμμή (1Α) από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα έχει κοινούς σταθμούς μέχρι τον σταθμό 25ης Μαρτίου. Από εκεί θα διακλαδώνεται προς νοτιοανατολικά με ακόμα 5 σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και θα τερματίζει στον σταθμό Μίκρα.
Το έργο έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ με ξεχωριστό διαγωνισμό της Ελληνικό Μετρό που ολοκληρώθηκε το 2012 και δεν έχει σχέση με την σύμβαση της βασικής γραμμής.
Το ηλεκτρονικό εισιτήριο
Το σύστημα για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ενιαίο σε όλο το δίκτυο και θα είναι πιο εξελιγμένο από το αντίστοιχο της Αθήνας. Ο επιβάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό του για την είσοδο και έξοδο από το μετρό ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, δηλαδή παρόμοιο σύστημα με την Athena Card στην Αθήνα.
Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων για τη χρήση ενός ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Ελληνικό Μετρό, η κοινοπραξία, η Κοινωνία της Πληροφορίας και οι ΟΣΕΘ – ΟΑΣΘ). Ο στόχος είναι τόσο το εισιτήριο του μετρό όσο και του ΟΑΣΘ να έχουν διαλειτουργικότητα. Ουσιαστικά είτε με κάθε εισιτήριο ανεξαρτήτως μέσου (λεωφορείου ή μετρό) τα μηχανήματα θα έχουν συμβατά software και ο επιβάτης θα κινείται με ένα εισιτήριο από μέσο σε μέσο.
Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του παρουσία το πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Κώστας Ταγγίρης είχε αναφέρει πως το εισιτήριο θα έχει κόστος 0,90 του ευρώ και διάρκεια 70 λεπτά. Αυτό σημαίνει πως για πάνω από μια ώρα ο επιβάτης θα μπορεί να κινείται με μετρό και λεωφορεία σε όποια διαδρομή επιθυμεί. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες εισιτηρίων όπως για παράδειγμα φοιτητικά, με χρονική διάρκεια (μιας ημέρας, περισσότερων ημερών, ενός μήνα κλπ) προκείμενου να καλύψουν όλες τις διαφορετικές αγάγκες και κατηγορίες επιβατών.
Πηγή: ypodomes.com