Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκη: Εγκαίνια της νέας Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου Ευκαρπίας την Κυριακή (φωτό)

Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια της νέας Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου Ευκαρπίας την Κυριακή (φωτό)

.

Δείτε φωτογραφίες

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο εγκαινιάζουν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 11.00 π.μ. τη νέα Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Ευκαρπίας, έναν δημόσιο χώρο, συνολικής επιφάνειας 2.478 τ.μ., στο κέντρο του παλιού οικισμού Ευκαρπίας.

Η Πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, μία από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, καθώς χαρακτηρίστηκε ως πλατεία μόλις το 1949, άλλαξε πρόσωπο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανάπλασης και ξανασυστήνεται στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Παύλου Μελά, με χρηματοδότηση της κατασκευής από το Πράσινο Ταμείο.

Η νέα πλατεία με το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι πλέον ιδιαίτερα καλαίσθητη, εναρμονισμένη με το γύρω οικιστικό σύνολο και απολύτως φιλική για χρήση από όλους τους πολίτες.

Το έργο «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου στη Δημοτική Κοινότητα Ευκαρπίας», τη μελέτη του οποίου συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά και υποστηρίχθηκε από τη Διεύθυνση Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, με την αριθμό 143.4/2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου στις 17/10/2018, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ για το έτος 2018», Άξονας Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2017».

Την τελετή των εγκαινίων διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού και θα τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας για προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού covid-19.

Συμμετέχουν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι: Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, Ένωση ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν. Ευκαρπίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθοκήπων Ευκαρπίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η περιοχή παρέμβασης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αφορά τόσο στην ίδια την πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, όσο και στους εκατέρωθεν πεζόδρομους μιας, και γύρω από αυτούς αναπτύσσεται επίσης εμπορική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο ανάπλασης της πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου περιλαμβάνει:

•Χρήση νέων υλικών επιστρώσεων από ψυχρά υλικά με στόχο την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

•Δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ (ράμπες, όδευση τυφλών) και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή της πλατείας.

•Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού: α) μοντέρνα καθιστικά, σε καίρια σημεία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, τα οποία δημιουργούν ένα χώρο ξεκούρασης όπου ο χρήστης μπορεί να απομονωθεί ή να ενισχύσει τους δεσμούς του με άλλους. Η επένδυση των καθιστικών με ξύλο υψηλής ποιότητας και αντοχής δίνει την απαραίτητη αίσθηση της οικειότητας και ζεστασιάς στο δημόσιο χώρο, β) ποδηλατοστάτη ελικοειδούς σχήματος, για τους ποδηλάτες της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος τοποθετείται σε εμφανές σημείο της πλατείας, γ) καλάθια απορριμμάτων, σε νέες θέσεις σύμφωνα με τις καινούριες χαράξεις.

•Ενίσχυση της υπάρχουσας βλάστησης με νέα ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά, δέντρα, θάμνους, αναρριχώμενα και εδαφοκαλυπτικά, προσαρμοσμένα στο μικροκλίμα της περιοχής, με ιδιαίτερη ανθοφορία, μορφολογία φυλλώματος, άρωμα και υφή, που κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα στον επισκέπτη την παραμονή του στην πλατεία. Με τις κατάλληλες φυτεύσεις επιτυγχάνεται η μείωση του θορύβου και της θερμοκρασίας, λόγω της σκίασης και του δροσισμού στο γύρω μικροπεριβάλλον. Η ανάπτυξη των νέων φυτεύσεων διασφαλίζεται με την εγκατάσταση σύγχρονου αρδευτικού δικτύου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εδαφόστρωση με έτοιμο χλοοτάπητα.

•Κατασκευή πέργκολας σκίασης, η ανωδομή της οποίας κατασκευάζεται έτσι ώστε να υποστηρίζει την κατακόρυφη ανάπτυξη του αναρριχώμενου πράσινου που φυτεύεται πλησίον της και δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον περιπάτου και ξεκούρασης, αφού για αρκετούς μήνες το χρόνο περιβάλλεται και σκιάζεται με πράσινο.

•Κατασκευή μικρού υδάτινου στοιχείου – συντριβανιού με τρεις καλαίσθητες τσιμεντένιες μπάλες από τις οποίες θα αναβλύζει νερό για να προσφέρει φυσικό δροσισμό κατά τη θερινή περίοδο.

•Τοποθέτηση νέου ηλεκτροφωτισμού που ακολουθεί τις νέες αρχιτεκτονικές χαράξεις, τις προκύπτουσες φωτιστικές ανάγκες της πλατείας, όπως επίσης και τις σύγχρονες απαιτήσεις του οικολογικού σχεδιασμού. Ο νέος φωτισμός τοποθετείται στην κατάλληλη πυκνότητα και σε κατάλληλα ύψη, ώστε οι χώροι να αποκτήσουν ικανοποιητικό φωτισμό κατά τις απογευματινές – βραδινές ώρες.

•Εξωραϊσμός του παρεκκλησίου, με αισθητική αποκατάσταση εξωτερικών επιφανειών (υπερυψωμένο πλάτωμα στην πρόσοψή του) και παρέμβαση στο παρακείμενο Μνημείο Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού και οι στόχοι της ανακατασκευής της πλατείας Αγ Κωνσταντίνου είναι:

➢Η ενίσχυση της ασφάλειας και της προσβασιμότητας – προσπελασιμότητας για όλες τις κατηγορίες χρηστών (παιδιών, ηλικιωμένων, ΑμεΑ. κ.α.) στην περιοχή της πλατείας.

➢Η ανάδειξη του φυσικού πλούτου και η βελτίωση της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας του χώρου με το νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

➢Η αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου, της πράσινης επιφάνειας και η δημιουργία ευχάριστου και λειτουργικού περιβάλλοντος για τους περίοικους με ενίσχυση της υπάρχουσας φυτικής βλάστησης και εμπλουτισμό με νέο φυτικό υλικό.

➢Η βελτίωση των περιβαλλοντικών δεικτών και ειδικότερα του μικροκλίματος της πλατείας με την ενσωμάτωση αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

➢Η προάσπιση της ασφάλειας των κατοίκων και επισκεπτών μέσω ενός επαρκούς και ενεργειακά σύγχρονου δημοτικού οδοφωτισμού.

➢Η περαιτέρω ανάδειξη του παραδοσιακού παρεκκλησιού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου διαχρονικά ‘’στεγάστηκαν’’ οι προσευχές και οι δραστηριότητες της Ενορίας και των πιστών της.

➢Η τόνωση του εμπορικού άξονα της οδού Πολυτεχνείου και της τοπικής οικονομίας.

➢Η βελτίωση των συνθηκών παραμονής στο χώρο για τις κοινωνικές και ατομικές ανάγκες και τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, της ξεκούρασης, της αναψυχής, του παιχνιδιού και της κοινωνικής συναναστροφής, κατοίκων και επισκεπτών.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα