Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΘεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για έναν νέο Πρότυπο Βρεφονηπιακό-Παιδικό Σταθμό στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για έναν νέο Πρότυπο Βρεφονηπιακό-Παιδικό Σταθμό στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

.

Στο διώροφο βιοκλιματικό και ενεργειακά θωρακισμένο κτίριο θα φιλοξενούνται συνολικά 170 νήπια και βρέφη

Έναν πρότυπο Βρεφονηπιακό και Παιδικό Σταθμό, που είναι σχεδιασμένος με τις πλέον σύγχρονες εκπαιδευτικές και αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, ετοιμάζεται να αποκτήσει η Δ.Ε. Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η ολοκλήρωση και η λειτουργία του οποίου θα έρθει να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην προσχολική φροντίδα και εκπαίδευση, και μάλιστα σε μια περιοχή με αναπτυσσόμενη οικοδόμηση.

Πρόκειται για τον Βρεφονηπιακό και Παιδικό Σταθμό της οδού Παπάφη, έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το κτίριο θα είναι διώροφο και προβλέπεται να φιλοξενεί συνολικά 170 παιδιά (100 νήπια και 70 βρέφη), στην υπηρεσία των οποίων θα υπάρχουν πολλοί, και κατάλληλα διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι, χώροι που θα καλύπτουν τις ανάγκες προσχολικής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και φροντίδας.

Η δημοπρασία του έργου έχει ήδη γίνει (11.8.2022) και η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022, ενώ αυτό προβλέπεται να εκτελεστεί και να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Να σημειωθεί ότι το έργο θα μπορούσε να είχε δημοπρατηθεί δύο χρόνια νωρίτερα εάν οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες ανταποκρίνονταν άμεσα στο αίτημα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και ενέκρινε την κατά παρέκκλιση άδεια ανέγερσης του κτιρίου, κάτι που προβλέπεται με σαφήνεια από τους νόμους όταν πρόκειται για  «κτίρια, κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως ειδικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος».

Δυο χρόνια χαμένα…

Συγκεκριμένα το αίτημα για έγκριση της παρέκκλισης κατατέθηκε αρχικά  στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Μακεδονίας & Θράκης (ΚΕΣΑΜΑΘ) στις 30.7.2020 (αρ. πρωτ. 17378/30.07.2020), για να εκδοθεί η θετική γνωμοδότηση έξι μήνες αργότερα και να παραληφθεί στις 5 Ιανουαρίου 2021 (αρ. πρωτ. 153/05.01.2021).
Αμέσως μετά, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου κατέθεσε τον πλήρη φάκελο της αρχιτεκτονικής μελέτης με τη θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΑΜΑΘ στην Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) του δήμου Νεάπολης-Συκεών για έλεγχο (αρ. πρωτ. 1762/22.01.2021), για να σταλεί ο πλήρης φάκελος της οικοδομικής άδειας στο ΥΠΕΝ για την χορήγηση της παρέκκλισης (αρ. πρωτ. 443/05.02.2021). Τελικά η απόφαση της έγκρισης του αιτήματος του δήμου από το αρμόδιο υπουργείο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 (αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/38313/1296/15-04-2022), δηλαδή περίπου δυο χρόνια μετά την αρχική υποβολή του αιτήματος.

«Δυστυχώς η κρατική γραφειοκρατία, για ανεξήγητους, όπως πάντα, λόγους, έπληξε με μεγάλη καθυστέρηση ένα κρίσιμο έργο του δήμου μας, που μάλιστα έχει σχέση με τον ευαίσθητο χώρο της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, στερώντας από την κοινωνία επί διετία μια πρότυπη δομή. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι πάντες θέλουν να δείχνουν ότι κόπτονται για την αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος της στέγης και των δομών προσχολική ηλικίας. Αν όλα εξελίσσονταν ομαλά και φυσιολογικά από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, ο πρότυπος Βρεφονηπιακός και Παιδικός Σταθμός Πεύκων θα μπορούσε να ήταν έτοιμος για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της κοινωνίας της Δ.Ε. Πεύκων», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τονίζει, «οι Υπηρεσίες του δήμου, ευρισκόμενες σε ετοιμότητα, προχώρησαν άμεσα στη δημοπράτηση του έργου, εστιάζοντας πλέον στην προσπάθεια για συντομότερη παράδοση από τη συμβατικά προβλεπόμενη», χωρίς να παραλείψει να συγχαρεί «τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ, τον διευθυντή της Τ.Υ. Παναγιώτη Αγγελοχωρίτη, τον προϊστάμενο του Γραφείου Προγραμματισμού Γιάννη Πολυχρονιάδη και όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες στην ολοκλήρωση των διαδικασιών και του πλήρους φακέλου, όπως επίσης και τους μελετητές της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης για την άρτια μελέτη του πρότυπο Β.Ν.Π. Σταθμού των Πεύκων, με τον οποίο φορέα για μια ακόμη φορά συνεργαστήκαμε άριστα και αποτελεσματικά».

Διώροφο βιοκλιματικό κτίριο

Ο νέος Βρεφονηπιακός-Παιδικός Σταθμός Πεύκων θα είναι διώροφος συνολικού εμβαδού 1.077 τ.μ., και θα ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης 1.583 τ.μ., με πρόσοψη σε δύο οδούς (Αγίας Τριάδος και Παπάφη).

Σύμφωνα με την πρωτοποριακή μελέτη, η κατασκευή του Βρεφονηπιακού και Παιδικού Σταθμού Πεύκων εξασφαλίζει:
• την αξιοποίηση των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της εύκρατης ζώνης για εξασφάλιση εσωτερικού   περιβάλλοντος ευκρασίας και θερμικής άνεσης, με μείωση των θερμικών απωλειών των κτιρίων.
• τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοσης των κτιρίων.
• την αυξημένη αντισεισμική ασφάλεια των κτιρίων.

Οι προϋποθέσεις χωροθέτησης του κτιρίου διαμορφώθηκαν ώστε να εξασφαλίζεται αύλειος χώρος προστατευμένος από τον βορρά, επαρκής φωτισμός των αιθουσών με άμεση οπτική επαφή όλων των χώρων με την αυλή και δυνατότητα εισόδου στον αύλειο χώρο από τις δύο οδούς που το περιβάλλουν καθώς και εκμετάλλευση των κλίσεων με τη δημιουργία ράμπας για ΑμεΑ στον περιβάλλοντα χώρο.

Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και Α΄ όροφος). Στο ισόγειο φιλοξενούνται τα νήπια, στον Α΄ όροφο τα βρέφη και στο υπόγειο οι βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου. Πιο αναλυτικά το κτίριο περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:

• Υπόγειο, το οποίο περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους, χώρους WC AMEA και WC/DS/αποδυτήρια προσωπικού, αποθηκευτικούς χώρους, υπόγεια δεξαμενή νερού, χώρους εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού κλπ.
• Ισόγειο και ημιυπαίθριος χώρος όπου περιλαμβάνονται οι αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των νηπίων, ο χώρος εισόδου/αναμονής και ο χώρος για τα καροτσάκια, το γραφείο διεύθυνσης, ο χώρος μόνωσης, η κουζίνα, το γραφείο πολλαπλών χρήσεων, WC/DS νηπίων, WC/DS προσωπικού, WC κοινού και WC Α.Μ.Ε.Α.
• Όροφος με ημιυπαίθριους χώρους και  εξώστη όπου περιλαμβάνονται οι αίθουσες απασχόλησης και ύπνου των βρεφών, χώροι αλλαγής των βρεφών, ο χώρος παρασκευής γάλακτος, WC βρεφών, ο χώρος του προσωπικού, WC AMEA και WC/DS προσωπικού.

Έμφαση στην ενεργειακή θωράκιση

Ιδιαίτερη πρόβλεψη έχει γίνει για την ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου με σύγχρονες μεθόδους και υλικά θερμομόνωσης, με συστήματα ηλιοπροστασίας και ενεργητικής πυροπροστασίας, από τη μια, και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 23,2 kWp, με τον φωτισμό να εξασφαλίζεται με τη χρήση νέων σύγχρονων φωτιστικών LED, ενώ προβλέπεται και εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών (Ηλιακούς θερμοσίφωνες).

Για την ασφαλή λειτουργία του συγκροτήματος προβλέπεται εγκατάσταση Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου Κτιρίου (BMS-BUILDING MANAGEMENT SYSTEM), με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αυτοματοποιημένη λειτουργία, η κεντρική παρακολούθηση και η επέμβαση στη λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.
Τέλος, θα γίνει εγκατάσταση προληπτικών μέτρων ενεργητικής πυροπροστασίας που θα αρχίζει από τον πίνακα πυρανίχνευσης και θα καταλήγει στις διάφορες συσκευές του συστήματος, και το οποίο θα είναι ενταγμένο στο αυτόματο πυροσβεστικό δίκτυο.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα