Στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, ανάμεσα στην ελληνική σημαία και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυματίζει η σημαία της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Η προηγούμενη φορά που συνέβη το ίδιο γεγονός ήταν τον περασμένο Οκτώβριο με αφορμή τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επίθεση κατά των Αρμενίων, με το δήμο Νεάπολης-Συκεών να εκφράζει πολλαπλώς την υποστήριξή του προς τον αρμενικό λαό.
Αυτή τη φορά η πρωτοβουλία, μετά από εντολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, ήρθε να σηματοδοτήσει τον ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 106 χρόνων από τη θηριωδία των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 2015.
Η Γενοκτονία των Αρμενίων, που υπήρξε η πρώτη μιας μακράς θλιβερής ιστορικής εξέλιξης με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αλεβιτών και άλλων λαών, αναγνωρίστηκε επίσημα από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και άλλες οκτώ Πολιτείες κρατών, ενώ ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας αποτέλεσε η προχθεσινή δήλωση αναγνώρισης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Μήνυμα του δημάρχου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 106 ετών από κείνη την αποφράδα ημέρα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης σε μήνυμά του τονίζει:
«Η Γενοκτονία των αδελφών μας Αρμενίων, που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 1915 με τις πρώτες διώξεις, εκτοπίσεις και απαγχονισμούς χιλιάδων Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, για να ολοκληρωθεί με τον αφανισμό 1.500.000 και πλέον αθώων ανθρώπων μιας ακμάζουσας κοινότητας, αποτελεί βαρύ ιστορικό και ανθρωπιστικό στίγμα της γείτονος χώρας, η οποία αποτελεί συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και η μαύρη επέτειος των 106 ετών από κείνη την αποφράδα ημέρα έρχεται να θυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα το χρέος που έχει απέναντι στην ιστορία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέναντι στη μνήμη αθώων θυμάτων αιμοσταγών πολιτικών εθνικισμού, φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
»Στο δήμο μας ευτυχήσαμε να συνυπάρξουμε επί πολλά χρόνια με Αρμένιους, και είμαστε υπερήφανοι που μια ολόκληρη περιοχή την ονομάσαμε Αρμενοχώρι, στην οποία κατοικούσαν επί δεκαετίες εκατοντάδες Αρμένιοι κυνηγημένοι που είχαν εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη τους και βρήκαν φιλόξενο χώρο στο δήμο μας.
»Η δήλωση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έρχεται σε μια κομβική περίοδο των γεωπολιτικών και στρατηγικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά την οποία ο νεοσουλτάνος επιμένει να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα αγνοώντας κάθε έννοια σεβασμού της ιστορίας. Ωστόσο, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου δεν θα πρέπει να περιοριστεί στο χαρακτήρα μιας εργαλειοποίησης του ιστορικού αυτού γεγονότος, αλλά να επεκταθεί και να παράξει αποτελέσματα προς όφελος της ειρήνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
»Ο αρμενικός λαός, ακολουθώντας μια συνομολογούμενη εθνική στρατηγική, έχει πετύχει την αναγνώριση της Γενοκτονίας από μια σειρά κρατών και Πολιτειών. Κι εδώ τού πρέπει το ‘‘Τιμή σου μαρτυρικέ λαέ’’, προσδίδοντας μια άλλη ερμηνεία των στίχων του ποιήματος του ποιητή της Αρμενίας Αβέτις Αχαρονιάν.
»Παρόμοια δυναμική στρατηγική οφείλουμε να ακολουθήσουμε ως έθνος για την αναγνώριση της άλλης μεγάλης θηριωδίας, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έως σήμερα έχει αναγνωριστεί δυστυχώς παρά μόνο από ελάχιστο αριθμό κρατών και Πολιτειών κρατών. Αυτό μας καθιστά υπεύθυνους απέναντι στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, απέναντι στις νέες γενιές, απέναντι στην ιστορία.
»Οι τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή μας, και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη των λαών, μας υποχρεώνουν όχι μόνο να αγωνιστούμε για να μην υπάρξει ποτέ άλλοτε στο παρόν και στο μέλλον άλλη Γενοκτονία. Μας υποχρεώνουν να αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της φιλικής συνύπαρξης και των γειτονικών λαών αλλά και των διαφορετικών λαών εντός ενός εκάστου κράτους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
»Ποτέ ξανά Γενοκτονία, ποτέ ξανά πόλεμος».