Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΗ Πόλη Ανάποδα κατά Ζέρβα: Μια δημοτική αρχή υπέρ της αστυνομοκρατίας στο...

Η Πόλη Ανάποδα κατά Ζέρβα: Μια δημοτική αρχή υπέρ της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, ενάντια στην κοινωνία

.

 

«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (26/9) η πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης απέρριψε δυστυχώς προτεινόμενο ψήφισμα που ζητούσε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ. Το ψήφισμα δεν περιλάμβανε το σύνολο των απόψεων μας για το άσυλο, την καταστολή ή το πανεπιστήμιο, αλλά το στοιχειώδες δημοκρατικό μας καθήκον: να στηρίξουμε τα πανεπιστήμια και την επιστροφή τους στην ομαλότητα. Η διοίκηση του Δήμου επέλεξε ξανά να ταυτιστεί με μία από τις χειρότερες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής: την στρατηγική της έντασης μέσα στα πανεπιστήμια. Μια στρατηγική που ακυρώνει την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή και την ζωή φοιτητών/τριών, εκπαιδευτικών κι εργαζομένων.», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πόλη Ανάποδα σε ανακοίνωση της.

 

Επίσης, η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας:

Στην ίδια συνεδρίαση, η πλειοψηφία απέρριψε επίσης την υποστήριξη των απεργών της Μαλαματίνα, έναν εργατικό αγώνα που άγγιξε την καρδιά όλων των εργαζομένων της πόλης.

Η απομόνωσή της από το λαϊκό αίσθημα είναι φανερή. Αλλά και στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν τα πάει καλύτερα: χαρακτηριστικό είναι ότι ένα σοβαρότατο θέμα όπως ο ισολογισμός, υπερψηφίστηκε με μόνο 22 θετικές ψήφους, στους 48 συμβούλους. Είναι μια απερχόμενη διοίκηση, που όσο μένει κάνει μόνο κακό.

Ακολουθούν α) το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε αρχικά η Πόλη Ανάποδα για την απόσυρση της αστυνομίας από το ΑΠΘ, β) το κοινό σχέδιο ψηφίσματος για το ίδιο θέμα όπως διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με τη Λαϊκή Συσπείρωση, που είχε καταθέσει επίσης ψήφισμα, και τη Θεσσαλονίκη Μαζί:

α) Ψήφισμα για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του ΑΠΘ

Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η ιστορική σχέση της πόλης μας με το δημόσιο πανεπιστήμιο και όσα αυτό πρεσβεύει -τη μόρφωση, τη γνώση, την έρευνα, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών- υπήρξε πολύτιμο εφόδιο για κάθε προσπάθεια προόδου αυτής της πόλης.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης. Η καθημερινή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων δημιουργεί εικόνες που δεν συνάδουν με το κύρος και τον ρόλο ενός πανεπιστημίου, προκαλεί συνεχή βίαια επεισόδια και θέτει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή, φοιτητών/τριών, καθηγητών/τριων κι εργαζομένων. Αποκορύφωμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου επιτέθηκαν με χημικά σε ένα μεγάλο, ειρηνικό πλήθος που παρακολουθούσε μια συναυλία.

Είναι σαφές ότι όσο η Αστυνομία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, αυτό δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί και οφείλει να διαχειριστεί τα ζητήματά της, διατηρώντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα της, όπως το Σύνταγμα ορίζει και όπως έχουν ήδη ζητήσει Σύγκλητοι πολλών ιδρυμάτων της χώρας. Στο ίδιο πνεύμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, Ο.Π.Π.Ι. κ.α.) από τον χώρο του πανεπιστημίου.

β) Κοινό σχέδιο ψηφίσματος για την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο του ΑΠΘ

Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος μόρφωσης και έρευνας, χώρος της ελεύθερης έκφρασης, της ανάπτυξης και διάδοσης ιδεών, χώρος Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης. Η καθημερινή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων το έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης. Αποκορύφωμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου επιτέθηκαν με χημικά σε ένα μεγάλο, ειρηνικό πλήθος που παρακολουθούσε μια συναυλία. 

Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος γνώσης και δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο «πεδίο βολής» κατά φοιτητών, διδασκόντων και εργαζόμενων. 

Αντίθετα, πρέπει να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί, να μην υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από βιβλία, προσωπικό, πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, στέγαση, σίτιση και όχι από χημικά. 

Είναι σαφές ότι όσο η Αστυνομία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, αυτό δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί και οφείλει να διαχειριστεί τα ζητήματά της, όπως το Σύνταγμα ορίζει και όπως έχουν ήδη ζητήσει Σύγκλητοι πολλών ιδρυμάτων της χώρας. 

Στο ίδιο πνεύμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση και μόνιμη αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, Ο.Π.Π.Ι. κ.α.) από τον χώρο του πανεπιστημίου.”.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα