Αρχική Θεσσαλονίκη Επεισόδια ΑΠΘ: «Αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας», τονίζουν καθηγητές

Επεισόδια ΑΠΘ: «Αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας», τονίζουν καθηγητές

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον πανεπιστημιακό χώρο η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ.

Διδάσκοντες του Παιδαγωγικού Τμήματος με ανακοίνωση τους ξεκαθαρίζουν ότι τέτοια περιστατικά «Αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας».

 

Αναλυτικά:

 

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθήσαμε την κατασταλτική δράση της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ. Εικόνες όπως αυτή του φοιτητή που σέρνεται στο κράσπεδο από τους άνδρες των ΜΑΤ μάς προκαλούν αποτροπιασμό, ενώ αμαυρώνουν αφάνταστα το πανεπιστήμιό μας.

Η αντίληψη ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του φοιτητικού κινήματος μπορούν να αντιμετωπίζονται με δυνάμεις καταστολής και προσαγωγές μελών των φοιτητικών συλλόγων ανοίγει το δρόμο σε πολύ ζοφερές προοπτικές για την ακαδημαϊκή ζωή.

Οι αστυνομικές λογικές και πρακτικές όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, αλλά αντιθέτως τα επιδεινώνουν, προσθέτοντας και άλλα στα ήδη υπάρχοντα.

 

Δεδομένου ότι έγιναν προσαγωγές, ζητούμε να μην ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον φοιτητών και φοιτητριών και να αφεθούν όλοι /όλες ελεύθεροι/ελεύθερες!», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Αϊδίνης Θανάσης

Αλεξίου Βασίλης

 

Ανδρούτσος Πολύβιος

Γιώτη Λαμπρίνα

Γρόλλιος Γιώργος

Δεσλή Δέσποινα

Ζάχος Δημήτρης

Ζμας Αριστοτέλης

Ιωαννίδου Μάρθα

Καραγιάννη Παναγιώτα

Κογκίδου Δήμητρα

ΚουγιουμουτζάκηΦωτεινή

Κωστούλη Τριανταφυλλιά

Λιάμπας Αναστάσιος

Μαλανδράκης Γιώργος

Μαρβάκης Θανάσης

Μπέτσας Γιάννης

Μπίμπου Άννα

Μπουγατζέλη Εύα

Ντρενογιάννη Ελένη

Ξεφτέρη Ελένη

Παπαδημητρίου Έφη

Παυλίδης Περικλής

Ρεπούση Μαρία

Τουρτούρας Χρήστος

 

Και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.

«Δυστυχώς σήμερα ζήσαμε μια θλιβερή μέρα για το ΑΠΘ, με την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στην κατάληψη του Κτιρίου Διοίκησης και στον περιβάλλοντα χώρο, με ρίψεις χημικών, με βία και έκτροπα από τα ΜΑΤ εναντίον φοιτητών και φοιτητριών. Είναι προφανές ότι μετά την ψήφιση του νόμου 4777/2021 για τα Πανεπιστήμια (νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) άρχισε αμέσως η σκληρή εφαρμογή του, σε μια επίδειξη ισχύος, για την οποία φέρουν ευθύνη και οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

Έγιναν 30 προσαγωγές και συλλήψεις φοιτητών και φοιτητριών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και 3 φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όλοι/ες κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης .

Εμείς, ως Καθηγητές και λοιπό προσωπικό του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στις συλληφθείσες φοιτήτριές μας. Επειδή ο Πρόεδρος του Τμήματος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των επεισοδίων, μπορούμε να πούμε ότι οι εν λόγω φοιτήτριες συνελήφθησαν αναίτια, απλώς επειδή συμμετείχαν στη φοιτητική διαμαρτυρία. Επίσης, δηλώνουμε ότι η μία εκ των τριών λιποθύμησε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο πρώτα στο ΑΧΕΠΑ και από εκεί με περιπολικό στη ΓΑΔΘ, βεβαιώνουμε ότι τις γνωρίζουμε καλά, ότι πρόκειται για εξαιρετικούς χαρακτήρες και καλές φοιτήτριες, ότι συμμετέχουν στα μαθήματα και στην εκπαιδευτική διαδικασία του Τμήματος, ανταποκρινόμενες με επιτυχία στις εξετάσεις. Γι’ αυτό και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη».

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

32,306ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,630ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,492ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Must Read

- Advertisement -
Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.