Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκη« Επείγουσα παρέμβαση για την πανίδα, την χλωρίδα και τους επισκέπτες του...

« Επείγουσα παρέμβαση για την πανίδα, την χλωρίδα και τους επισκέπτες του Σειχ Σου που κινδυνεύουν, λόγω έλλειψης νερού»

- Advertisement -

«Μετά από ενημέρωση της παράταξής μας από εθελοντές πολίτες και από τον ηλεκτρονικό τύπο ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να βρουν νερό τόσο τα ζώα που ζουν στο Σέιχ Σου όσο και οι άνθρωποι που το επισκέπτονται, καταθέσαμε σχετικό ερώτημα στην Περιφέρεια, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει την ευημερία των ζώων στο αστικό δάσος αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων που μπορεί να χρειαστούν άμεσα πόσιμο νερό.

Επισημαίνουμε ότι τα ζώα χρειάζονται συνεχή πρόσβαση σε νερό για να διατηρήσουν την υγεία τους. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού, τα ζώα ενδέχεται να μην μπορούν να αφομοιώσουν σωστά την τροφή τους, οδηγώντας σε υποσιτισμό και εξασθένηση. Σε ζεστές συνθήκες, η έλλειψη νερού αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα ζώα μπορεί να γίνουν πιο επιθετικά ή να αναζητήσουν νερό σε κατοικημένες περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων και συγκρούσεων με ανθρώπους.

Σχετικά με τους ανθρώπους, οι επισκέπτες που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό κινδυνεύουν από αφυδάτωση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ζέστης. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, θερμοπληξία. Αν οι επισκέπτες προσπαθήσουν να πιουν νερό από ακατάλληλες πηγές, μπορεί να εκτεθούν σε βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς, οδηγώντας σε γαστρεντερικές λοιμώξεις και άλλα υγειονομικά προβλήματα. Αυτοί οι λόγοι αποτρέπουν τους επισκέπτες από το να πηγαίνουν στο δάσος, επηρεάζοντας τις δραστηριότητες αναψυχής και τουρισμού στην περιοχή.

Επίσης, η παρατεταμένη έλλειψη νερού μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του οικοσυστήματος, επηρεάζοντας τη βλάστηση και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών. Η ξηρασία αυξάνει τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις και να θέσουν σε κίνδυνο την άγρια ζωή και τους ανθρώπους.

Σε περίπτωση που το νερό στις βρύσες του Σέιχ Σου δεν είναι πόσιμο και γι’ αυτό δεν λειτουργούν, θα χρειαστεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ζώων όπως να γίνουν εξετάσεις ποιότητας νερού για να διαπιστωθεί το είδος της μόλυνσης και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθαρισμού και να αποκατασταθούν οι υποδομές.

Ως  «ΣΥΝ-εργασία» θεωρούμε ότι πρέπει να συνεργαστούν η Περιφέρεια με το Δασαρχείο και τους Δήμους οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα γιατί είναι κρίσιμο να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευθεί η Πανίδα και η Χλωρίδα του Σέιχ Σου, καθώς η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους.

Για αυτό, προτείνουμε:

  • την εγκατάσταση προσωρινών δεξαμενών νερού σε διάφορα σημεία του δάσους, τις οποίες θα γεμίζουν τακτικά με πόσιμο νερό,
  • την τοποθέτηση ποτίστρων σε περιοχές που συχνάζουν τα ζώα, με συνεχή ανανέωση του νερού,
  • την ενημέρωση του κοινού και των τοπικών κοινοτήτων για την κατάσταση και πρόσκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις,
  • τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων υποδομής για την εξασφάλιση σταθερής και καθαρής παροχής νερού στο δάσος
  • την εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού και φιλτραρίσματος νερού για να αποτρέπεται η μόλυνση στο μέλλον.

Πιστεύουμε ότι η ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης πόσιμου νερού στο δάσος Σέιχ Σου, όπως να εγκαταστήσει προσωρινές δεξαμενές πόσιμου νερού σε στρατηγικά σημεία του δάσους για να καλύψει τις ανάγκες των ζώων και των επισκεπτών, να αναλάβει την επισκευή και συντήρηση των υπαρχουσών βρυσών και δικτύων ύδρευσης στο δάσος για να αποκατασταθεί η κανονική παροχή νερού, και να επενδύσει σε έργα αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης για να διασφαλίσει ότι το πρόβλημα δεν θα επαναληφθεί. Η ΕΥΑΘ μπορεί να συνεργαστεί με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Δήμο Νεάπολης Συκεών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να συντονίσει τις ενέργειες και να διασφαλίσει ότι όλες οι προσπάθειες είναι αποτελεσματικές.

Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η άμεση δράση είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Βασίλης Ρόκος – Επικεφαλής ομάδας “ΣΥΝ-εργασία” – Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης ΠΚΜ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα