Φέτος, μια ιδιαίτερα επετειακή χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή,την Κυριακή 9 Οκτωβρίου οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουμε με το δικό μας τρόπο, την μεγάλη αυτή στιγμή του Ελληνικού Προσκοπισμού.
Η ημέρα θα ξεκινήσει με ιστορικά παιχνίδια στην πόλη από τα Προσκοπικά Τμήματα και θα ολοκληρωθεί στο μνημείο της Σφαγής που βρίσκεται στην πλατεία Προσκόπων(απέναντι από το Δημαρχείο) με μια σεμνή και σύντομη Τελετή στις 12.00′.
Λίγα λόγια…
Το Αϊδίνιο είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Μικράς Ασίας, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, ανάμεσα στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων. Κατελήφθη από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Την περίοδο εκείνη η πόλη αριθμούσε 35.000 κατοίκους από τους οποίους οι 8.000 ήταν Έλληνες. Η ελληνική κοινότητα της πόλης έλεγχε το εμπόριο και διέθετε σχολεία, νοσοκομεία καθώς και τον περίφημο φιλολογικό σύλλογο «Μέλισσα» που διατηρούσε και βιβλιοθήκη και φιλαρμονική εταιρεία. Έναν μήνα μετά, στις 15 Ιουνίου 1919, ο ελληνικός στρατός, υπό τον Συνταγματάρχη Σχοινά, δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες. Ο Σχοινάς προτίμησε να υποχωρήσει. Εγκατέλειψε το μαρτυρικό Αϊδίνιο αφήνοντας τους προσκόπους να το υπερασπιστούν και να φροντίσουν τα γυναικόπαιδα, τους ανήμπορους και τους τραυματίες, επί τρεις ημέρες, κατά τις οποίες συντελέστηκε γενική σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού και των Προσκόπων που βρίσκονταν στην πόλη
Ο σφαγέας των Προσκόπων του Αϊδινίου, στις 18 Ιουνίου 1919, δεν ήταν άλλος από τον αρχηγό των Τσετών, Αντνάν Μεντερές, ο μεταπολεμικός πρωθυπουργός της Τουρκίας στα Σεπτεμβριανά του 1955, οπότε αφανίστηκε και ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης.
Η σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου θεωρείται η πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου Προσκοπισμού. Ο ελληνικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη του Αϊδινίου τρεις ημέρες μετά και την εγκατέλειψε οριστικά κατά τη γενική αποχώρησή του από τη Μικρά Ασία, τον Αύγουστο του 1922.
- Advertisement -