Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΕγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτή η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - Μία...

Εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτή η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης – Μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών

Την Πέμπτη 16 Μαΐου εγκαινιάζεται η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, με την διοργάνωση να έχει επετειακό χαρακτήρα, ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών παρουσία 850 εκθετών, περισσοτέρων από 1.500 Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ομιλητών και επαγγελματιών του βιβλίου από 40 χώρες και με πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων κατά μήκος της.

Συγκεκριμένα στην φετινή διοργάνωση υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή των εκδοτών, των μορφωτικών ινστιτούτων και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα η παρουσία σημαντικών και βραβευμένων ξένων συγγραφέων υπογραμμίζει τον Διεθνή χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης στη διοργάνωση ως σημείου αναφοράς του βιβλίου στη χώρα μας. Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00 με 21:00, Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00 με 22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00 με 21:00. Τιμώμενη σε αυτή φέτος θα είναι η Σάρτζα, η πρώτη πόλη του Αραβικού κόσμου που τιμάται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πόλη που ξεχωρίζει, γιατί αποτελεί το πνευματικό κέντρο των Εμιράτων και που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα για τις δράσεις και τα προγράμματά της για το βιβλίο. Την οργάνωση της συμμετοχής έχει αναλάβει η Sharjah Book Authority (SBA) με πρωταρχικό στόχο αφενός την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στη σημερινή εποχή και αφετέρου την ανάδειξη των ιστορικών δεσμών τους.

Ειδικότερα κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης,  χαρακτήρισε την ΔΕΒΘ ως πνευματικό φόρουμ της Ελλάδας “Η έκθεση μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε σε αυτήν την πόλη που αγαπάμε και που αγκάλιασε θερμά τη διοργάνωση, κι ευχαριστώ γι’ αυτό την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και θεσμούς της πόλης, τις δημιουργικές ομάδες και τα ανήσυχα πνεύματα του τόπου”. Τόνισε δε πως η έκθεση, ειδικά την τελευταία διετία, πέρα από το διεθνές της προφίλ, έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική που της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία: Με το νέο επαγγελματικό της πρόγραμμα γίνεται το σημείο συνάντησης καταξιωμένων επαγγελματιών του βιβλίου από χώρες πρωτοπόρες στη βιβλιοπαραγωγή, αποτελώντας έτσι μια τεράστια ευκαιρία για τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ανέφερε πως η ΔΕΒΘ έχει καταξιωθεί ως μια μεγάλη πλατφόρμα επικοινωνίας στον χώρο του βιβλίου, της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για μια έκθεση που στηρίζεται στην καταπληκτική συνεργασία με το ΕΙΠ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους εκδότες. Επίσης, σημείωσε πως είναι τιμή για την Έκθεση που η Σάρτζα, η πολιτιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι Τιμώμενη στη ΔΕΒΘ. Ως πολύ δυναμική, ιδιαίτερα διευρυμένη, πολυθεματική και εορταστική είναι η φετινή ΔΕΒΘ, όπως ανέφερε η συντονίστριά της, κα Νόπη Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας πως γίνεται όλο και πιο διεθνής και ανοιχτή, ενώ απευθύνεται σε όλους. Υπογράμμισε επίσης το πλούσιο πρόγραμμα που συνοδεύει τη συμμετοχή της Σάρτζα, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του επαγγελματικού προγράμματος, που υποδέχθηκε 300 πολύ σημαντικές αιτήσεις για συμμετοχή, κάτι που δείχνει διάθεση από τους διεθνείς επαγγελματίες του βιβλίου από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη ΔΕΒΘ, με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστο Μήττα να την χαρακτηρίζει ως πνευματικό φάρο χαρακτήρισε, τονίζοντας πως μια κοινωνία που δεν διαβάζει είναι καταδικασμένη σε πνευματική υποβάθμιση.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, τόνισε πως η ΔΕΒΘ είναι ένας θεσμός που, πέραν της αμιγούς πνευματικής προσφοράς, ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης και βοηθά το brand της προς τα έξω. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του που η ΔΕΒΘ προχωρά και έχει τη δυναμική της 20ετίας, ενώ υπογράμμισε τη σταθερή συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση, η οποία, όπως είπε, είναι φέτος ιδιαίτερης σημασίας. Ομοίως ο διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority, κ. Ahmed Al Ameri, δήλωσε ότι ο ορισμός της Σάρτζα ως Τιμώμενης Προσκεκλημένης στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν εκ βαθέων διάλογο μεταξύ δύο πολιτισμών με πλούσια ιστορία που διαρκεί επί χιλιετίες, τονίζοντας πως αυτή η περίσταση δεν περιορίζεται στην αναγνώριση των πρωτοβουλιών της Σάρτζα στον τομέα του πολιτισμού, αλλά αποτείνει και φόρο τιμής στις τρεις χιλιετίες αραβικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στη διαρκή συνεισφορά της στη λογοτεχνία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και την καινοτομία.

Στο επαγγελματικό πρόγραμμα της ΔΕΒΘ συμμετέχουν πάνω από 30 επαγγελματίες του βιβλίου από περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες. Επίσης, το «παρών» θα δώσουν τα 13 μέλη του Ευρωπαϊκού Μεταφραστικού Δικτύου ENLIT, που επέλεξε την ΔΕΒΘ, για να πραγματοποιήσει την ετήσια συνέλευσή του. Πολύ σημαντική, ειδικά για τις γυναίκες εκδότριες, είναι και η παρουσία στη ΔΕΒΘ του διεθνούς φόρουμ δικτύωσης PublisHer που προωθεί τη γυναικεία ενδυνάμωση στον εκδοτικό χώρο. Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις η ΔΕΒΘ εστιάζει φέτος σε ιδιαίτερα επίκαιρες θεματικές, όπως γυναίκες στον χώρο των βιβλίων, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης, κλιματική κρίση, ο χώρος των Βαλκανίων, πολιτική και Ιστορία. Επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα δίνει η φετινή ΔΕΒΘ και στο παιδί και στον έφηβο, επιδιώκοντας να μεταδώσει ένα δυνατό ερέθισμα για ν’ αγαπήσουν τα παιδιά το βιβλίο, τις ιστορίες και την ανάγνωση. Έτσι, αφιερώνει στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά μια δική της αίθουσα, ζωντανή, πολύχρωμη, πολύβουη, με ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και που περιλαμβάνει: 150 συγγραφείς, εικονογράφους, ομιλητές και καλλιτέχνες σε 108 εκδηλώσεις, 48 εικονογράφους σε μια ξεχωριστή ομαδική έκθεση, 40 εκδοτικούς οίκους και 19 φορείς που συμμετέχουν με εκδηλώσεις, 13 εκδοτικούς οίκους που προσέφεραν βιβλία για τη Γωνιά της Ανάγνωσης και 58 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους, δηλαδή περίπου 3.000 παιδιά που θα επισκεφθούν οργανωμένα την έκθεση.

Η φετινή έκθεση υποδέχεται και έναν από τους πιο γνήσιους πυρήνες φιλαναγνωσίας και αγάπης για το βιβλίο, τις Λέσχες Ανάγνωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση λεσχών στο πλαίσιο της έκθεσης, κατά την οποία τη σκυτάλη παίρνουν λέσχες της Βορείου Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ διοργανώνονται επίσης προγράμματα και φεστιβάλ, ιδιαίτερα για τους νέους δημιουργούς. Ενδεικτικά αναφέρονται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του Γιώργου Αλισάνογλου με δεκάδες ποιητές και ένα black box έκπληξη, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τα βραβεία ΕΒΓΕ, το Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας και τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, αλλά και τα θεματικά αφιερώματα στον Φραντς Κάφκα και στον Γιώργο Ιωάννου.

Επισημένεται ότι η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP, ενώ διεξάγεται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επισκέπτονται τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα