Προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών κατήγγειλαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την καθαριότητα, κάνοντας λόγο για «πρόκληση» και ζητώντας να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας στις υπηρεσίες του δήμου.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), η προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων αφορά στον μηχανοκίνητο καθαρισμό σαρώματος οδών και κοινόχρηστων χώρων και στον καθαρισμό πλύσης των κάδων απορριμμάτων και μικρών ποσοτήτων αποβλήτων εκσκαφών και κατεδαφίσεων έναντι 8,2 εκατ. ευρώ.
«Συναντηθήκαμε με το δήμαρχο και του εκφράσαμε τις απόψεις μας. Η ιδιωτικοποίηση σε μερικά σημεία της καθαριότητας σημαίνει πολλά. Τέσσερα χρόνια να δίνουμε στους ιδιώτες κομμάτια της καθαριότητας, όταν το 2025 η δημοτική αρχή θα πάρει από το πρόγραμμα Φιλόδημος όλα τα αυτά που χρειάζονται για την καθαριότητα και για να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο γενικό χαρακτήρα, νομίζουμε ότι είναι πρόκληση», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕ της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν υπάρξει προγραμματισμός από τη δημοτική αρχή «υπάρχουν και οι εργαζόμενοι ώστε να είναι καθαρή η πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι εργολάβοι και οι ιδιώτες έρχονται με 8,2 εκατ. ευρώ και αύριο θα πληρώσει το “μάρμαρο” ο κόσμος της Θεσσαλονίκης». Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο δήμο Θεσσαλονίκης είναι 1.150.
Προσφυγή από τους εργαζόμενους
Για το ζήτημα έγινε προσφυγή από τους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης αφότου πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου. «Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα, κυρίως αυτά που μας απασχολούν ως εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης με τις ιδιωτικοποιήσεις που επιχειρούνται αυτόν τον καιρό από την πλευρά της διοίκησης του δήμου», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φουντούκης, τονίζοντας πως «παλεύουμε για ουσιαστική αναβάθμιση της ζωής μας γιατί ζούμε μια κατάσταση ανυπόφορη».
Σημειώνουνε ότι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν «την ώρα που η υπηρεσία καθαριότητας: διαθέτει 15 και πλέον υδροφόρες για το πλύσιμο των δρόμων, 3 καινούργια καδοπλυντήρια που δεν χρησιμοποιούνται, αναμένει την προμήθεια τεσσάρων ηλεκτροκίνητων σαρώθρων και άλλων οχημάτων για το πλύσιμο των οδών και φορτηγών, στα μέσα Ιούλη προσλήφθηκαν άλλοι 100 εργαζόμενοι από το πρόγραμμα 55-67 χρονών του ΟΑΕΔ. Με την έναρξη ιδιωτικοποίησης εργασιών της καθαριότητας, η διοίκηση Αγγελούδη παραδέχεται ξεκάθαρα ότι η απαξίωση-προσπάθεια διάλυσης της υπηρεσίας καθαριότητας θα συνεχιστεί».
Τι αποφάσισε η οικονομική επιτροπή
Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη 24 Ιούλη στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και έχει προϋπολογισμό 8.220.000 ευρώ.
Δείτε ακόμη:afto_favicon
Καταγγελία – Χαλκίδα: Διαρροή εδώ και 1,5 μήνα σε γειτονιά – Άφαντος ο Δήμος (φωτο)
Σύμφωνα με την έκθεση σκοπιμότητας η σύμβαση χωρίζεται σε 3 αντικείμενα υπηρεσιών:
α) το μηχανοκίνητο σάρωμα των οδών. Θα χρησιμοποιηθούν από την
ιδιωτική εταιρία 6 σάρωθρα και 6 χειριστές. Προϋπολογισμός 4.357.779,68 ευρώ.
β) Το πλύσιμο κάδων για 60 μέρες ανά έτος. Θα χρησιμοποιηθούν 2 καδοπλυντήρια, 1 οδηγός και ένας εργάτης. Προϋπολογισμός 350.236,92 ευρώ.
γ) Συλλογή και μεταφορά ογκωδών αντικειμένων. Προϋπολογισμός 3.511.983,40 ευρώ. Θα χρησιμοποιηθούν 4 φορτηγά, 4 οδηγοί και 4 εργάτες.
Δηλαδή, συνολικά για 12 οχήματα-μηχανήματα καθαριότητας και 18 εργαζόμενους που θα χρησιμοποιήσουν οι ιδιωτικές εταιρίες προϋπολογίζουν για 4 χρόνια 8.220.000 ευρώ!