spot_imgspot_img
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΔρόσος Τσαβλής: Ανήθικη και μικροπολιτική η συμπεριφορά του Κ. Ζέρβα

Δρόσος Τσαβλής: Ανήθικη και μικροπολιτική η συμπεριφορά του Κ. Ζέρβα

Πρόχειρη, ανέτοιμη, αποσπασματική και μακριά από τον δημότη χαρακτηρίζει τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, όσον αφορά με τα προβλήματα της καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και γιατρός στο επάγγελμα, Δρόσος Τσαβλής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa».

Ο κ.Τσαβλής στέκεται στην αποπομπή του από τη διοίκηση, στην πορεία του ως ανεξάρτητος σύμβουλος, ενώ αναλύει τα πλάνα του για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Δηλώνει παρών διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε ανακοίνωση που αφορά σε παρατάξεις και συνδυασμούς.

-Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας, εδώ και 14 μήνες, ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης;

Δεν έχει αλλάξει καμία συνθήκη στην πορεία μου από τότε που εξελέγην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2019. Η αρχική μου απόφαση για την προσφορά στο Δημότη παραμένει αταλάντευτη, ηθική και με αμείωτο ενδιαφέρον στις ανάγκες και επιθυμίες του κάθε συμπολίτη μου. Ενημερώνομαι , παρεμβαίνω και προτείνω λύσεις και δράσεις που θα διευκολύνουν, θα επιλύσουν και θα προτεραιοποιήσουν τις ανάγκες και την ουσία, πέρα και μακριά από θεωρίες, ανέφικτες υποσχέσεις, προσωπική προβολή.

Η νομιμότητα στη Διοίκηση και οι αποφάσεις που δίνουν προοπτική και ανακούφιση στα τρέχοντα καθημερινά προβλήματα και σε προτάσεις ανάπτυξης και δημιουργίας ήταν και παραμένει πρωταρχικός μου στόχος. Όπως και η πεποίθησή μου, πως το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα εύρεσης κοινού τόπου συνεργασίας και διαλόγου για την προώθηση θεμάτων που αφορούν όλους μας.

-Θα σας πάω στους εκτός λίστας εμβολιασμούς που οδήγησαν και στην αποπομπή σας. Θα αλλάζατε κάτι και τι σας πείραξε περισσότερο;

Για το θέμα των εμβολιασμών, εκτός λίστας, όπως κάποιοι θέλησαν να εμφανίσουν, παραμένω αμετακίνητος στην άποψή μου ότι η στάση η δική μου και των άλλων υγειονομικών εκείνη την ημέρα ήταν η ορθή, η επιβεβλημένη και αυτή που συνεισέφερε στον αγώνα, που δόθηκε από όλους, να μη χαθεί καμία δόση για να σωθεί ο κόσμος.

Ο ΕΟΔΥ μας πρότεινε να το πράξουμε, έτσι γινόταν τότε σε όλη τη χώρα, και καταβλήθηκαν όσες προσπάθειες ήταν απαραίτητες ώστε να μη πεταχθεί καμία δόση στα σκουπίδια, αλλά αντίθετα να δοθεί η δυνατότητα χρήσης όλων των αδιάθετων εμβολίων. Το ιατρικό μου καθήκον προτάσσεται πάντα των οποιωνδήποτε πιθανών πολιτικών σκοπιμοτήτων και δεύτερων σκέψεων. Το σύνθημα της πολιτείας, των γιατρών και των πολιτών ήταν: «καμία δόση χαμένη» και αυτό επιβαλλόταν και νομικά από το άρθρο 52 του κώδικα εμβολιασμών.

Αυτό που με πείραξε ήταν η πολιτική σκοπιμότητα που για κάποιους αποτελεί προτεραιότητα πάνω από το συμφέρον και την υγεία του πολίτη. Μια υποκρισία από ανθρώπους που δεν προσπάθησαν και δεν συνέδραμαν ποτέ στον αγώνα που δόθηκε από το σύνολο της κοινωνίας. Από ανθρώπους που με μεγάλη ευκολία και περισσή αχαριστία θυσίασαν στο βωμό της προσωπικής τους φιλοδοξίας έναν συνεργάτη, και προσπάθησαν να λεκιάσουν, με τη γνωστή φτηνή τακτική των ανθρώπων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους και τα βρήκαν όλα έτοιμα, κάποιον που έδωσε πραγματική μάχη με τον κορωνοϊό ως γιατρός, είτε προσφέροντας υπηρεσίες σε πολίτες και υπαλλήλους του Δήμου μας, είτε δουλεύοντας σε Ιδρύματα και Νοσοκομεία της πόλης μας φροντίζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Με πείραξε, λοιπόν, ότι βρέθηκα αντιμέτωπος με την ανασφάλεια, την αλαζονεία και το περιορισμένο ήθος κάποιων σύγχρονων Λουδοβίκων. Στάθηκα όμως όρθιος έχοντας τη στήριξη του απλού κόσμου, του απλού νοήμονος λαού που κατάλαβε εξ’ αρχής το κόλπο που είχανε στήσει οι προσωρινοί ένοικοι του 3ου ορόφου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

-Αν γυρνούσατε τον χρόνο πίσω, θα κατεβαίνατε και πάλι υποψήφιος; Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε «τί μου ήρθε να ανακατευτώ μ’ αυτόν τον χώρο. Καλά ήμουν στην ιατρική»; 

Ούτε στιγμή δεν θεώρησα πως η Ιατρική αποτελεί εμπόδιο στη δράση μου στο Δήμο. Αντίθετα θεωρώ πως η Ιατρική μου ιδιότητα μπορεί να με φέρει ακόμη κοντύτερα στα καθημερινά προβλήματα των συνανθρώπων μου, τον καθημερινό αγώνα τους, την ανάγκη ελπίδας σε ένα καλύτερο αύριο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική, όπως και η ιατρική, πηγάζει από τον άνθρωπο και απευθύνεται στον άνθρωπο.

Η καθημερινή επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης, αποτέλεσε και αποτελεί πάντα την κινητήρια δύναμή μου για να ασχοληθώ με τα κοινά. Άρα, φυσικά και δεν μετανιώνω που ήμουν υποψήφιος και παροτρύνω όποιον πιστεύει ότι μπορεί έντιμα και με ειλικρίνεια, κοιτώντας το δημότη στα μάτια, να προσφέρει στο κοινωνικό     σύνολο και το συνάνθρωπο, να ασχοληθεί επίσης.

-Κάποιοι μπορούν να πουν ότι ο Δρόσος Τσαβλής κάνει σκληρή αντιπολίτευση λόγω της πικρίας του που δεν είναι άλλο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου…

Δε θα δώσω χρόνο σε αυτό το «μύθο» που θέλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει για να καλύψει την ανήθικη και μικροπολιτική συμπεριφορά του. Ποτέ δεν άλλαξα τις απόψεις μου, είτε ως Πρόεδρος είτε ως Δημοτικός σύμβουλος. Ασκούσα κριτική στη διοίκηση όταν ήμουν Πρόεδρος, όμως το έκανα διακριτικά και μέσα στα πλαίσια της δημοτικής ομάδας ή προσωπικά στο Δήμαρχο, με ήπιο τόνο κι επιχειρήματα. Έτσι νομίζω πως έπρεπε. Για να μην υποδαυλίσω ποτέ την ενότητα της ομάδας και συγχρόνως να διασφαλίσω την καλή εικόνα προς τα έξω. Δεν άρεσε αυτό. Ενοχλούσε. Μου ασκήθηκαν πολλές φορές πιέσεις και έγιναν χυδαίες παρεμβάσεις στη διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων για να είμαι μεροληπτικός, να αφαιρώ το λόγο από ομιλητές συναδέλφους που δεν έλεγαν ευχάριστα πράγματα για τη διοίκηση και το Δήμαρχο.

Προσπάθησα να είμαι δίκαιος και δημοκρατικός, όπως επιβάλλει ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου. Δεν ήμουν παραταξιακός Πρόεδρος, αλλά του συνόλου των δημοτικών συμβούλων. Αυτό εκτιμήθηκε από όλες σχεδόν τις παρατάξεις όταν στάθηκαν στο πλευρό μου πέρσι που ο Δήμαρχος με οδήγησε σε     έξοδο από τη δημοτική του ομάδα και     έκπτωση από το αξίωμα του Προέδρου.

Συνεχίζω να πρεσβεύω την ενότητα και να προσπαθώ γι αυτήν. Και φυσικά θα συνεχίσω να είμαι σκληρός απέναντι σε λογικές αποκλεισμού και αλάθητου. Μόνο ο κοινός τόπος προτάσεων και προσπαθειών     θα βοηθήσει τον Δημότη να ξεπεράσει     προσωπικές πολιτικές, μεθοδεύσεις και συμφέροντα που προωθούν κάποιοι και     μόνο κακό προσφέρουν στην καθημερινότητα.

-Ποιο θεωρείτε ότι είναι αυτή τη στιγμή το Νο 1 πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη;

Νομίζω το πρόβλημα που έχει η πόλη σήμερα είναι ένα που καθημερινά εντείνεται. Τα παχιά λόγια. Από μία Διοίκηση πρόχειρη, ανέτοιμη, αποσπασματική. Διοίκηση με ανάγκη προβολής, εντυπωσιασμού και ανούσιας παρέμβασης. Διοίκηση μακριά από σχεδιασμό, υλοποίηση, συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πρόταση και φυσικά μακριά από τον Δημότη. Δείτε γύρω σας και πείτε εσείς ποιό σας απασχολεί λιγότερο ή περισσότερο. Η πλημμελής καθαριότητα; Το κυκλοφοριακό χάος; Η έλλειψη υποδομών; Η φτώχεια; Η ανέχεια; Η αστεγία; Το πολιτιστικό και τουριστικό τέλμα; Η κατάντια της νέας παραλίας και των πάρκων μας; Διαλέξτε ένα και βάλτε το πρώτο εσείς. Εγώ έχω χάσει το λογαριασμό.

-Πώς αξιολογείτε γενικότερα το έργο της διοίκησης στα θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας;

Αποσπασματικό, πρόχειρο και χωρίς συγκροτημένο σχέδιο. Οι όποιες παρεμβάσεις είναι επιφανειακές και τοπικές, για ικανοποίηση μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων και συμφερόντων. Έργα βιτρίνας και εξόδων που επιχειρούν να παρουσιάσουν μια ωραιοποιημένη συνολική εικόνα ενός ανύπαρκτου ουσιαστικά Δήμου. Δυστυχώς μια εικονική πλειοψηφία της Διοίκησης ακολουθεί μεθοδεύσεις, που έχουν οδηγήσει τους πολίτες στο αμήν. Εξαιτίας μη ολοκληρωμένων και πολλές φορές αμφισβητούμενων πράξεων και επιλογών, που σκοπό έχουν προβολή και εξυπηρέτηση φίλων, οι δημότες πληρώνουν τα σπασμένα, σε μια πόλη χωρίς προοπτικές και ανθρώπινο πρόσωπο.

-Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σκέφτεστε να ηγηθείτε συνδυασμού και να διεκδικήσετε τον δήμο Θεσσαλονίκης; Ισχύουν;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είμαι παρών στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2023. Σας εξέφρασα ήδη την επιθυμία μου να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ τους συμπολίτες μου. Να «περάσω από το εγώ στο εμείς» και να παροτρύνω κι άλλους να το κάνουν. Δεν ζω από την πολιτική.  Είμαι αυτοδημιούργητος και ζω εγώ και η οικογένειά μου από το επάγγελμά μου. Ξέρω τι είναι να μπαίνεις στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ σε ώρα αιχμής, ξέρω τι είναι να περιμένεις το μηνιάτικο, ξέρω τι είναι να ιδρώνεις και να ξενυχτάς εφημερεύοντας στο νοσοκομείο προσπαθώντας να είσαι χρήσιμος και να μην κάνεις λάθη κι ας κουτουλάς από την κούραση. Κοιτάω το Δημότη στα μάτια, όπως κοιτάω τον ασθενή μου και με ειλικρίνεια του απαντώ σε όλες τις ερωτήσεις του. Θέλω να συνεχίσω να φροντίζω τους συνδημότες μου, όπως τους ασθενείς μου. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, θα είμαι παρών το 2023 με οποιοδήποτε τρόπο.

– Πότε να περιμένουμε ανακοινώσεις αν το πάρετε οριστικά απόφαση; Και με ποιο μήνυμα θα επιχειρήσετε να διεκδικήσετε τη ψήφο των δημοτών; 

Είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε ανακοίνωση που αφορά σε παρατάξεις, συνδυασμούς     και δημοτικές εκλογές. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η πόλη μας μαστίζεται από δύσκολα προβλήματα και πρέπει όλοι οι αιρετοί να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μέχρι το τέλος για την επίλυσή τους. Είναι ιερό καθήκον μας. Είτε Διοίκηση είτε Αντιπολίτευση. Το προσωπικό μου μότο είναι ο άνθρωπος και επιδίωξή μου είναι η άσκηση μιας ανθρωποκεντρικής ευαίσθητης πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στο δημότη. Θα τον κοιτά με ειλικρίνεια στα μάτια και θα νοιάζεται γι αυτόν, χωρίς να τον τυφλώνει με φλας, σέλφις και ακριβά επικοινωνιακά τερτίπια.


 

Must Read