Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΔιεθνές πολιτικό συνέδριο για την έκφραση των Χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα διοργανώθηκε...

Διεθνές πολιτικό συνέδριο για την έκφραση των Χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα διοργανώθηκε στην Θεολογική σχολή του ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

.

Ζητήματα αναφορικά με την έκφραση των Χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα πραγματεύτηκε διεθνές συνέδριο που έλαβε χώρα στην Θεολογική σχολή του ΑΠΘ μεταξύ 15 και 17 Μαΐου.

Πρόκειται για συνέδριο με τίτλο “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των Χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα” που συνδιοργάνωσαν η Θεολογική σχολή του ΑΠΘ, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και η Επιτροπή Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τον δημόσιο χαρακτήρα της Χριστιανικής Πίστης και την πραγμάτωση των αξιών της στην δημόσια σφαίρα και στο κατά πόσο αυτές έχουν ή πρέπει να έχουν θέση αυτόν σύγχρονο κόσμο και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε αυτό ακούστηκε πληθώρα απόψεων και προσεγγίσεων στα παραπάνω ζητήματα, με πολλές εξ αυτών να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση ότι στην σημερινή Ευρώπη οι αγνωστικιστές και οι άθεοι δηλώνουν “πολιτισμικά Χριστιανοί” ενώπιον του προελαύνοντος στην γηραιά ήπειρο Ισλάμ, καθώς και ότι η Ευρώπη έχει χρέος προς τους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, με τις Χριστιανικές αξίες δεν δεν υπάρχουν μόνο για την Εκκλησία αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Επιπλέον επισημάνθηκε ότι η λογική της κυριαρχίας τη αγοράς στην Ευρώπη επικράτησε από τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως “Χριστιανοδημοκρατικά”, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην woke κουλτούρα και τον δικαιωματισμό, καθώς και τον επερχόμενο μετανθρωπισμό, λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γούπος

Ομιλητές προερχόμενοι από πολλές χώρες της Ευρώπης και από διαφορετικές Χριστιανικές ομολογίες. Ακόμα τις συζητήσεις απασχόλησε και η σχέση της πολιτικής με τις Χριστιανικές αξίες, με αφορμή τις προσεχείς Ευρωεκλογές και τον διάλογο για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Το παρόν έδωσαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιερείς, Ευρωβουλευτές εν ενεργεία και υποψήφιοι, καθώς και βουλευτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.


Αναφορικά με τα εγχώρια πολιτικά πρόσωπα παρόντες ως ομιλητές ήταν ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο κ. Χρυσόγονος, η κα Μαρία Σπυράκη και κ. Κώστας Αρβανίτης, ενώ μεταξύ του κοινού ήταν οι βουλευτές Μπούρας, Δαβάκης και Γκιουλέκας. Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα σημεία που αυτοί έθιξαν κατά τις ομιλίες. Ενδεικτικά σε τοποθέτηση του ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να διδάσκεται σε όλους ανεξαιρέτως, λόγω του γεγονότος ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ενώ σε άλλη περίσταση χαρακτήρισε ως βήμα οπισθοδρόμησης της Τουρκίας την μετατροπή αρχικά της Αγίας Σοφίας και εσχάτως της Μονής της Χώρας σε Τέμενος. Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως η Ευρώπη κατάντησε να διοικείται από τεχνοκράτες, ενώ επισήμανε ότι δεν υφίσταται πλέον το δίπολο αριστερά vs δεξιά, με το νέο δίπολο να είναι δικαιωματιστές vs υπερασπιστές των παραδοσιακών αξιών, όπως είναι οι Χριστιανικές.

Ομοίως η Ευρωβουλευτής και Σπυράκη ανέφερε ότι στο δίλημμα της εποχής Εκκοσμίκευση ή Χριστιανικές αξίες η απάντηση είναι και τα δύο, ενώ έκανε νύξη για πολιτικούς που προσπαθούν να καπηλευτούν την Χριστιανική πίστη, λέγοντας πως οι Χριστιανικές αξίες είναι η αιτία που δεν υπάρχει θανατική ποινή στην Ευρώπη, ενώ έκανε και υπαινιγμό για εγχώρια πολιτικά κόμματα, με τον συντονιστή εκείνη την στιγμή κ. Χαρακόπουλο να διαφοροποιείται με αναφερόμενος σε υποκριτές που εμφανίζονται σε εκκλησίες κάνοντας μεγάλους σταυρούς. Επίσης εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Αρβανίτη ότι η αριστερά και ο Χριστιανισμός μοιράζονται κοινές αξίες για να συνεχίσει λέγοντας πως “Ακούμε συχνά η αριστερά λέει ανοιχτά σύνορα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το Εκκλησία. Η αριστερά οφείλει να αναδεικνύει τις αιτίες που αυτό συμβαίνει”. Όσον αφορά τον κ. Χρυσόγονο, αυτός χαρακτήρισε ως τις δύο κεντρικές ιδέες του Χριστιανισμού την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην φύση.

Ειδικότερα το συνέδριο να άνοιξε τις εργασίες του την Τετάρτη 15 Μαΐου, με την πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης να διεξάγεται την επόμενη μέρα. Το θέμα που αυτή πραγματεύτηκε ήταν “κρατικά/Εθνικά συμφέροντα και Χριστιανικές αξίες”. Συντονιστές της συζήτησης ήταν ο πρόεδρος του τμήματος κοινωνικής θεολογίας και Χριστιανικού πολιτισμού του ΑΠΘ, κ. Απόστολος Κραλίδης και ο δημοσιογράφος, κ. Σταύρος Τζίμας, ενώ συμμετείχαν ο κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής ΕΚΠΑ, κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, κ. Στυλιανός Τσομπανίδης, ο επ. καθηγητής της σχολής ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και διευθυντής του κέντρου για την θρησκεία και τις ανθρώπινες αξίες και διεθνείς σχέσεις του πανεπιστημίου του Δουβλίνου, κ. Philip McDonagh, ο καθηγητής της Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, ο σύμβουλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κ. Κώστας Μυγδάλης και ο αιδεσιμότατος γραμματέας της εκτελεστικής επιτροπής της Συνόδου της Ευαγγελικής εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Δημήτριος Μπούκης.

Εν συνεχεία την ίδια ημέρα ακολούθησε η δεύτερη στρογγυλή τράπεζα με θέμα “Ανάδειξη των Χριστιανικών αξιών στον δημόσιο χώρο (κοινωνία και οικονομία). Την συζήτηση ζωηρή σε πολλές περιπτώσεις συζήτηση επί αυτού συντόνισαν οι καθηγητές της Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος και κ. Χρήστος Τσιρώνης. Συμμετέχοντες στο πάνελ του διαλόγου ήταν η βουλευτής του Μαυροβουνίου, κα Simodina Kordic, ο επικεφαλής της Οργάνωσης Together for Europe, κ. Gerhart Pross, η εκπρόσωπος του Διεθνούς κέντρου Politics for Unity Movement, κίνημα των Focolare, κα Letizia de Torre, ο αιδεσιμότατος οικουμενικός αξιωματούχος και σύμβουλος Θεολογίας της Εκκλησίας της Σουηδίας, Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, κ. Almut Bretschneider-Felzmann, ο καθηγητής Διεθνούς πολιτικής στο τμήμα πολιτικής επιστήμης του ΔΠΘ, κ. Νικόλαος Παπαναστασόπουλος και ο αιδεσιμότατος γενικός γραμματέας της Επιτροπής Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ, π. Manuel Barrios Prieto.

Η επόμενες συνεδριάσεις διεξήχθησαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η πρώτη είχε ως θέμα “Χριστιανικές αξίες και Εκκλησιαστική Έκφραση”. Συντονιστές αυτής ήταν ο βουλευτής Κυπριακής Δημοκρατίας και ΔΣΟ, κ. Πανίκος Λεωνίδου και η υπεύθυνη προγράμματος Θεολογίας και Σπουδών της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, κα Κατερίνα Πεκρίδου. Συμμετοχή σε αυτή είχαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος, πρόεδρος της Επιτροπής των Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ, Mariano Croriata, η Επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας, αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών δρα Dagmar Winter, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέρων Ελισαίος, η καθηγήτρια της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Anselmianum της Ρώμης Manuela Scheiba, η καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, κα Νίκη Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Χρήστος Οικονόμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, καθηγητής τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Ανδρέας Νανάκης.

Ακολούθως η δεύτερη πραγματεύτηκε το θέμα “Χριστιανικές αξίες και νομοθετική δραστηριότητα: Το παράδειγμα του τομέα της παιδείας”, με συντονιστές την καθηγήτρια και διευθύντρια εργαστηρίου παιδαγωγικής του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, κα Βασιλική Μητρόπουλου και ο Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Σε αυτή μίλησαν ο υφυπουργός Μακεδονίας, Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρώην υπουργός παιδείας και βουλευτής, κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, η βουλευτής της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, μέλος της ΔΣΟ, κα Snjezana Novakovic Bursac, ο πρώην υπουργός παιδείας και βουλευτής της Αλβανίας, κ. Genc Pollo, ο ειδικός σύμβουλος για θέματα θρησκείας και διπλωματίας του υπουργείου εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο καθηγητής του τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης και ο καθηγητής Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, κ. Ευάγγελος Πεπές.


Τέλος το συνέδριο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου με δύο ακόμα συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης. Στην μεν πρώτη, τι θέμα συζήτησης ήταν “Χριστιανικές αξίες και πολιτική καθημερινότητα. Αλήθειες, Εμπόδια, Εξαρτήσεις”. Την συζήτηση συντόνισαν ο βουλευτής και γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής σχολής ΑΠΘ, κ. Χρυσόστομος Σταμούλης. Συζητητές σε αυτή ο Βουλευτής της Κύπρου, μέλος του ΔΣΟ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, κ. Ηλίας Μυριάνθους, ο πρώην ευρωβουλευτής καθηγητής, κ. Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, ο πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας, κ. Νικόλαος Μαγγιώρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Θρησκευτικών Ηγετών, Οργάνωση Θρησκείες για την Ειρήνη, Αιδεσιμότατος Thomas Wipf, η Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια, κα Μαρία Σπυράκη και ο νομικός και πρώην γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σπύρος Παππάς.

Αντίστοιχα η δεύτερη είχε θέμα “Οι Χριστιανικές αξίες στον χώρο της Διεθνούς πολιτικής”. Συντονιστές ήταν ο αιδεσιμότατος γενικός γραμματέας της Επιτροπής Καθολικών Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ, π. Manuel Barrios Prieto και ο σύμβουλος του ΔΣΟ, σε Κώστας Μυγδάλης, με ομιλητές τον υφυπουργό πολιτισμού της Δημοκρατίας της Τσεχίας, κ. Ondrej Chrast, τον επικεφαλή της διοικητικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας, κ. Ferghas O’Beara, τον Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Προγεύματος Προσευχής, κ. Carlton Deal, τους δημοσιογράφους, υποψήφιους Ευρωβουλευτές, κ. Κώστα Αρβανίτη και κ. Δημήτριο Τσιόδρα, καθώς και τον συγγραφέα, κ. Σωτήριο Γουνέλα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα