Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
Αρχικήseleo ΘέμαΔιαμαρτυρία φοιτητών σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία φοιτητών σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση φοιτητών σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλούν σε αποκλεισμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη), σήμερα στις 11:00.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΣ NOMIKHΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & MME,  ΠOΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΦYΣIKOΥ, ΓEΩΛΟΓΙΚΟΥ, KTHNΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΦAPΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΊΑΣ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ, ΙΣTOPIKO – APXΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ, HΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ MHΧΑΝΟΛΟΓΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΤΕΦΑΑ, ΣΟΦΕΘ

Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στο πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ευθύνεται για την πάγια υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Αυτή ακριβώς η πολιτική κατεύθυνση της πενιχρής οικονομικής ενίσχυσης των ΑΕΙ ήρθε σε αυτήν την έκτακτη συγκυρία της πανδημίας να επιβεβαιώσει πως οι σπουδές , οι ανάγκες των φοιτητών σε μόρφωση και υγεία είναι για αυτούς κόστος.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει υλοποιήσει εδώ και 1 σχεδόν χρόνο τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για το ασφαλές άνοιγμα των Πανεπιστημίων αλλά την ίδια στιγμή ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας και θα ενισχύσει ακόμη παραπάνω την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η καταστολή η οποία στοχεύει στο να προκαλέσει φόβο, να σπείρει την υποταγή απέναντι στην πολιτική που εκτός από τσακισμένα δικαιώματα επιλέγει και τα τσακισμένα κεφάλια από το να υλοποιήσει τα αιτήματα των φοιτητών. Δεν θα τους περάσει!

Η πανδημία εκτός από την γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής ήρθε επίσης να δείξει ότι βασική λειτουργία των Πανεπιστήμιων δεν είναι η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το νομοσχέδιο τους αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το Πανεπιστήμιο ΑΕ που θέλουν να χτίσουν που θα βλέπει τους φοιτητές ως πελάτες , που θα προσαρμόζει την λειτουργία του ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, που θα ωθεί επιχειρηματίες μέσω ΣΔΙΤ μέσα στις σχολές.

Για αυτό το λόγο,

  • ενώ οι σχολές παραμένουν κλειστές και η χρηματοδότησή τους στα τάρταρα, ο ΕΛΚΕ συνεχίζει αγέρωχος τη λειτουργία του επιδοτούμενος με εκατομμύρια.
  • Ενώ για τις σπουδές μας δεν υπάρχουν λεφτά, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση έδωσε σύνολο 13 εκατομμύρια ευρώ στους ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων με κύρια κατεύθυνση τις spin-off, τους καθηγητές-manager, τα εργαστήρια-μαγαζιά κλπ

Αντί η κυβέρνηση να ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα, να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, να συνεχίσουμε οι φοιτητές τις σπουδές μας. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου αποκλείοντας το «σημείο» που τους «πονάει περισσότερο».  Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη
  • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την Παιδεία, να δοθούν τα εκατομμύρια που μοιράζει στους ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων όπως και τα 30 εκατομμύρια που δίνονται για να έρθουν ΜΑΤ στις σχολές μας ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες σε διδακτικό και άλλο προσωπικό, σε κτιριακές υποδομές, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Να καταργηθούν τα δίδακτρα και να στηριχτούν τα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ώστε να μας προσφέρουν όλη την αναγκαία γνώση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΚΕ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/1.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 
Διαβάστε Ακόμα