Μία ακόμη τοιχογραφία θα κοσμεί σε λίγες ημέρες έναν από τους τοίχους του Ιπποκρατείου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί από τον street artist LifeInColour σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα (18 Μαρτίου).
«Η πρωτοβουλία για τη φετινή δράση του Συλλόγου αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων προέκυψε λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες που αναβλύζουν λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 για δεύτερη χρονιά. Θα φιλοξενηθεί από το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται και το μοναδικό για την Ελλάδα Παιδιατρικό Ανοσολογικό Ρευματολογικό Κέντρο Αναφοράς. Η σύμπραξη αυτή στόχο έχει να δώσει χρώμα και ομορφιά στο περιβάλλον περίθαλψης των μικρών ασθενών, ενώ παράλληλα προάγει την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.
«Το έργο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα της UrbanAct “ Χρώμα στα Νοσοκομεία” και γίνεται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής προγραμμάτων της Urbanact Κυριάκος Ιωσηφίδης. Η δράση πραγματοποιείται με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και τη φιλοξενία και συνεργασία της διοίκησης του Ιπποκράτειου.
Ο κ. Ιωσηφίδης πρόσθεσε ότι το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται από αύριο και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή. Θα απεικονίζει ένα παιδικό χέρι που κρατάει το χέρι του γονέα και θα είναι εστιασμένα με κόκκινο κάποια σημεία στις αρθρώσεις για να παραπέμπει στις χρόνιες ρευματοπάθειες. Η τοιχογραφία θα γίνει στο μπλε κτίριο του Ιπποκρατείου και θα φαίνεται από την πλευρά της Κωνσταντουπόλεως. Να σημειωθεί ότι η ίδια ομάδα είχε κάνει και παλαιότερα τοιχογραφία στο Ιπποκράτειο αλλά και δύο τοιχογραφίες στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Τα ρευματικά νοσήματα θεωρούνται, από πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, νοσήματα των ενηλίκων και ιδίως της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο, πολλοί όμως αγνοούν ότι και τα παιδιά σε κάποια στιγμή της ζωής τους, ακόμη και μόλις συμπληρώσουν τους δώδεκα πρώτους μήνες της ζωής τους, μπορεί να προσβληθούν από κάποια ρευματοπάθεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, που κάποιες φορές μπορεί να έχει σοβαρότερη εκδήλωση απ’ αυτή που συναντούμε σε ενήλικους ασθενείς.