Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΓιατί η Θεσσαλονίκη ανησυχεί τους ειδικούς

Γιατί η Θεσσαλονίκη ανησυχεί τους ειδικούς

- Advertisement -

To τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού εξακολουθεί να δοκιμάζει πλήθος περιοχών της χώρας.

Η ανησυχία των ειδικών, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες εστιάζεται σε συγκεκριμένες ζώνες, όπου παρατηρείται εκρηκτική αύξηση τόσο στα κρούσματα, όσο και στο ιικό φορτίο στα λύματα. Οι τάσεις αυτές οδήγησαν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου -που για τις υπόλοιπες περιοχές θα προχωρήσει κανονικά τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 383 νέα περιστατικά, στην Αχαΐα τριψήφιος αριθμός με 108 νέα περιστατικά και, ομοίως τριψήφιος, στην Κοζάνη 107 νέα κρούσματα.
Γιατί προκαλεί ανησυχία η Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς, η χθεσινή εφημερία ήταν η πιο δύσκολη για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στο, τρέχον, τρίτο κύμα. «Τραγική εφημερία. Ηταν η χειρότερη εφημερία για το 2021. Είχαμε 100 προσελεύσεις και 50 εισαγωγές, ενώ οι ΜΕΘ είχαν πληρότητα 100%» δήλωσε, σε δραματικό τόνο, στο OPEN, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ, με την εφημερία να δέχεται «καταιγισμό» περιστατικών και τις ελεύθερες κλίνες να είναι ελάχιστες. Στην κατεύθυνση του «συναγερμού» οδηγούν και τα στοιχεία από τα λύματα. Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 31/03 και της Πέμπτης 01/04 είναι:

Αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03.
Αυξημένη κατά 64% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/3 και Πέμπτης 25/3.

Λιανεμπόριο: Πώς ελήφθη η απόφαση εξαίρεσης των τριών περιοχών

Για τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκαν η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι ειδικοί έχουν σαφείς εξηγήσεις. Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το OPEN, οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στην Αττική είναι μεν δύσκολη και οριακή, αλλά παραμένει σταθερή.

Αντιθέτως, εξηγούν, σε αυτές τις τρεις περιοχές παρατηρείται μια ραγδαία επιδείνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Κατά τους ίδιους, μέσα σε διάστημα τριών ημερών εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο και τα κρούσματα και για τον λόγο αυτό οδηγήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση, η οποία κατέληξε στο «πάγωμα» του ανοίγματος.

Κατά τις ίδιες πηγές του OPEN, για τις εν λόγω περιοχές, οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην επιτρέπονται ούτε οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε τελικά δεκτό.
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Συγκεκριμένα στις παραπάνω περιοχές:

Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο διάστημα και η τάση είναι αυξητική. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062.
Κατά το τελευταίο διάστημα τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ προχθές σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%.
Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα