Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΑχιλλέας Βασιλειάδης: Υπό τους ήχους της λύρας ο αποχαιρετισμός στον σπουδαίο καλλιτέχνη...

Αχιλλέας Βασιλειάδης: Υπό τους ήχους της λύρας ο αποχαιρετισμός στον σπουδαίο καλλιτέχνη της ποντιακής παράδοσης (φωτο & video)

- Advertisement -

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπό τον ήχο της ποντιακής λύρας, εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο Πόντιο καλλιτέχνη, Αχιλλέα Βασιλειάδη, που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Ο χαρισματικός και πολύ αγαπητός καλλιτέχνης πάλεψε γενναία αλλά χθες “έφυγε” για το μεγάλο ταξίδι όπου θα συναντήσει άλλους μεγάλους του Ποντιακού Ελληνισμού. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης θα μπει στο πάνθεον των σπουδαίων καθώς διέγραψε μια μεγάλη πορεία και δίπλα του γαλουχήθηκαν κι άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες. Ο αγαπημένος τραγουδιστής, χορευτής, χοροδιδάσκαλος και ηθοποιός αποτέλεσε επί δεκαετίες σύμβολο της διατήρησης και διάδοσης της ποντιακής παράδοσης. Στην κηδεία του, που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο Μεσιανό Πέλλας, ένα ανθρώπινο ποτάμι τον ξεπροβόδισε για το μεγάλο ταξίδι. Της πορείας, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι τα κοιμητήρια του χωριού, ηγήθηκαν πόντιοι λυράρηδες, και μεταξύ αυτών ο αδελφικός του φίλος και συνεργάτης, Κώστας Σιαμίδης, που έπαιζαν ποντιακά τραγούδια με τον κόσμο να τους συνοδεύει με τις φωνές τους.

Στην κηδεία παρευρέθηκαν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, καλλιτέχνες όπως ο Ματθαίος Τσαχουρίδης και ο Αλέξανδρος Παρχαρίδης, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης και Στράτος Σιμόπουλος, τοπικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων και ποντιακών σωματείων. Η απώλειά του “σκόρπισε” τη θλίψη απανταχού στον ποντιακό ελληνισμό. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τρίτης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τάφηκε στο Κοιμητήριο του χωριού, όπου αναπαύεται και η κόρη του, Ρία, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν λίγο καιρό, γεγονός που του κόστισε, όπως και σε όλη την οικογένεια.

Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Αργυρούπολη της Δράμας, το 1952. Επειδή οι γονείς του ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν σκληρά για τα προς το ζην, μεγάλωσε με τους δύο παππούδες του και τις δύο γιαγιάδες του –όλοι τους κατάγονταν από την Αργυρούπολη του Πόντου–, με τους οποίους μιλούσε μόνο ποντιακά. Ο Αχιλλέας Βασιλειάδης διατηρούσε και ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη συχνότητα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Πλούταρχο Κανετίδη. Ωστόσο, η Χούντα την “έκοψε” διότι θεωρήθηκε πολύ αριστερή. Το 1993 μαζί με τον αδελφικό του φίλο επί 45 χρόνια και λυράρη Κώστα Σιαμίδη αλλά και με τον τραγουδιστή Γιάννη Κουρτίδη άνοιξαν το ποντιακό μαγαζί «Παρακάθ’» στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο επί 20 χρόνια αποτέλεσε ορόσημο για τους χώρους της ποντιακής μουσικής και της ποντιακής κουζίνας. Το όνομα στο μαγαζί το έδωσε ο φίλος τους και γιατρός Χρήστος Αντωνιάδης.

@thes.gr Πλήθος κόσμου συνόδεψε τον Αχιλλέα Βασιλειάδη στην τελευταία του κατοικία. Τάφηκε στο Μεσιανό Πέλλας όπου αναπαύεται και η κόρη του, Ρία, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή πριν λίγο καιρό. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ και δείτε φωτογραφίες www.thes.gr . . #thesgr #axilleasvasileiadis #mesiano #pella #kideia #rip #pontos #pontioi #pontiakiparadosi #fyp #fy #mpesfy #foryou #φοργιου #φυ #φυπ #κηδεια #αχιλλεαςβασιλειαδης #ποντιακηπαραδοση #ποντος #Πόντιοι #κηδεια ♬ πρωτότυπος ήχος – thes.gr

«Επρόκειτο για ένα καθαρά ποντιακό παραδοσιακό μαγαζί. Παίζαμε μόνο ποντιακή μουσική και σερβίραμε ποντιακά φαγητά. Επί 20 χρόνια έκανε έναν τεράστιο κύκλο. Δεν βγάλαμε λεφτά από αυτό. Απλώς βιοποριζόμασταν και καταθέταμε την αγάπη μας. Είχαμε χαμηλό ήχο και τραγουδούσαμε όλοι μαζί, όπως στα παρακάθια. Όσοι έρχονταν εκεί το απολάμβαναν. Κάθε βράδυ γινόταν ένα πολύ όμορφο γλέντι. Το μαγαζί άφησε τεράστια ιστορία πίσω του. Ένα τέτοιο μαγαζί δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Είχαμε μόνο λύρα και τραγούδι», σημειώνει με εμφανές αίσθημα νοσταλγίας ο Αχιλλέας Βασιλειάδης. Υπήρξε για χρόνια παρουσιαστής στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), καθώς και στο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Πηγή: thes.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα