«Δρακόντεια» είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Επι ποδός θα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις.
Δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ θα βρίσκονται σε κομβικά σημεία, ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν και οι «Αύρες» τα ειδικά οχήματα εκτόξευσης νερού. Από αέρος θα επιχειρούν τα drone και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ που θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΘ. Οι συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 17.00 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο. Στις 18.00 θα ξεκινήσει η πορεία στους κεντρικούςψδρόμους της πόλης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σήμερα, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο από τις 2:30 το μεσημέρι σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, ενώ θα σημειωθούν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων. Ειδικότερα, από τις 2:30 θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές – εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.
Επίσης, από το πρωί σήμερα έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση γύρω από τα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου).
Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τις παρακάτω οδούς: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγ. Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθν. Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Γ. Λαμπράκη), Καρ. Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι την Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ. Ντήλ), Κ. Καραμανλή (από την Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την Κασσάνδρου).
Έκτακτα μέτρα από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προτείνοντας έκτακτα μέτρα για τα καταστήματα της πόλης:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σας ενημερώνουμε ότι θα υπάρξουν μεγάλες πορείες στο κέντρο της πόλης μας, με επίκεντρο τα Πανεπιστήμια. Με σκοπό την αποτροπή κάθε παραβατικής ενέργειας, παρακαλούνται όλοι οι καταστηματάρχες, να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα, καθώς και για την απομάκρυνση εξωτερικά αυτών, πάσης φύσεως υλικών ή απορριμμάτων, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν και μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές και φθορές. Οι κάδοι σκουπιδιών θα αρχίσουν να μαζεύονται από αύριο Τρίτη 15/11/2022. Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι καταστηματάρχες να μην τοποθετήσουν απορρίμματα ή άλλα υλικά μπροστά στα καταστήματά τους.
Το μήνυμα του πρύτανη του ΑΠΘ για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου
«Ημέρα μνήμης, τιμής και διαρκούς υπόμνησης πως τα αγαθά της δημοκρατίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα δεν ήταν πάντα, και δεν πρέπει να θεωρούνται, δεδομένα συνιστά η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Σαράντα εννιά χρόνια μετά, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, τιμούμε τον αγώνα των νέων για δημοκρατία, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Τον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο. Πέρα και πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, το Πολυτεχνείο συνιστά διαχρονικό σύμβολο αγώνα, δημοκρατίας και ενότητας το οποίο εμπνέει κάθε δημοκρατικό πολίτη», σημειώνει ο πρύτανης του ΑΠΘ και προσθέτει: «Διαφυλάσσοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη το μήνυμα του Πολυτεχνείου, είναι χρέος και ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε με ενότητα και γνώμονα το μέλλον των παιδιών μας, εστιάζοντας στις σύγχρονες αγωνίες των νέων ανθρώπων για ίσες ευκαιρίες στη ζωή, πρόοδο και προσωπική εξέλιξη, με εφόδιο -τώρα όπως και τότε- τις γνώσεις και την καλλιέργεια που η Παιδεία τους προσφέρει».