Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΑνοίγει ο δρόμος κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα της περιφέρειας...

Ανοίγει ο δρόμος κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων δυτικού τομέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατασκευή του ΣΔΙΤ της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά από την κατάθεση οικονομικής προσφοράς εκτιμώμενης αξίας 202,2 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή–ΤΙΤΑΝ την Δευτέρα 29 Ιουλίου.

Πρόκειται για παράταση στην αρχική καταληκτική προθεσμία από τις 16 Ιουλίου, που δόθηκε από τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας καθώς δεν είχε υποβληθεί καμία προσφορά λόγω τεχνικών προβλημάτων στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Το έργο αφορά στην μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Βόρειας Ελλάδας, συνολικής δυναμικότητας 300.800 τόνων ανά έτος υπολειμματικών αστικών στερεών αποβλήτων εκ των οποίων 38.100 τόνοι ετησίως θα είναι τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα που θα κατευθύνονται στην ειδική μονάδα επεξεργασίας.

Ο διαγωνισμός, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, είχε εμπλακεί και σε δικαστικές περιπέτειες κατόπιν προσφυγής δύο εκ των πέντε διαγωνιζομένων, οι οποίοι διατύπωναν ενστάσεις ως προς την επάρκεια του προϋπολογισμού του έργου και τους όρους του διαγωνισμού. Η υπόθεση έφτασε έως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο με την απόφαση Δ’ 396 / 2024 δικαίωσε τον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι συνεχίστηκε η δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Στην πρώτη φάση ενδιαφέρον εκτός από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή –ΤΙΤΑΝ είχαν εκδηλώσει οι συμπράξεις Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις και Άβαξ – Thalis (η MORE αποχώρησε καθώς θα είχε διπλή εκπροσώπηση λόγω της απόκτησης της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil), η ΜΕΤΚΑ (Metlen) και η Intrakat. Η αποσφράγιση της μοναδικής οικονομικής προσφοράς του σχήματος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή –ΤΙΤΑΝ έχει προγραμματιστεί από τον ΦΟΔΣΑ για την ερχόμενη Δευτέρα και αν όλα κυλήσουν ομαλά, η κοινοπραξία θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου. Η διάρκεια της σύμβασης για το έργο έχει οριστεί στα 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο χρόνια αφορούν στην κατασκευή του έργου. Για την κάλυψη της δημόσιας δαπάνης έχει υπολογιστεί ποσό 60 εκατ. ευρώ.

Οι νέες υποδομές θα εξυπηρετούν σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να υλοποιήσει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή των ανακυκλώσιμων υλικών, του κοµπόστ, της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, καθώς και του δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) που θα παράγεται και το οποίο θα μπορεί να αξιοποιείται ως εναλλακτικό καύσιμο από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ που συμμετέχει στη σύμπραξη.

Η μονάδα θα δέχεται τα απορρίμματα εννέα δήμων του δυτικού νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ θα εξυπηρετεί και τους δήμους των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας καθώς και τον δήμο Παιονίας Κιλκίς. Σχετικά με τα βιοαπόβλητα θα εξυπηρετεί τους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και το 35% του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο μέλλον, αναλόγως της τεχνολογικής ικανότητας επεξεργασίας, ενδέχεται να επεκταθεί και στην επεξεργασία υπολειμμάτων άλλων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 12 ΜΕΑ και κατασκευάζονται άλλες 19. Εντός του 2024 αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για τουλάχιστον πέντε νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2025, θα έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής για επιπλέον έξι. Με τη δημοπράτηση των υποδομών σε Κω – Κάλυμνο, Νότιο Αιγαίο και Βόρειο Αιγαίο, καθώς και των υποδομών στη Στερεά Ελλάδα, η χώρα θα ολοκληρώσει το δίκτυο των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεδιπλωθεί και το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση απορριμμάτων, η οποία θα ενισχύσει το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Γενικότερα, οι νέες υποδομές και τα νέα εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 1,5 δισ. ευρώ αφορά τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, περί το ένα δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για τις αναγκαίες μονάδες που θα αναλάβουν την επεξεργασία απορριμμάτων της Αττικής και τα υπόλοιπα αφορούν στις υπόλοιπες μονάδες. Στην κούρσα για τη διεκδίκηση των έργων έχουν πάρει ήδη θέση η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο όμιλος Motor Oil, η ΔΕΗ, η Metlen (Μυτιληναίος), η Μεσόγειος κ.ά., ενώ τον ρόλο τους διεκδικούν και οι τσιμεντοβιομηχανίες Ηρακλής και ΤΙΤΑΝ.

Πηγή:ot.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Stoiximan Superleague: Προγνωστικά (29/09/24)