Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΑ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ολιγομελή τμήματα στην περιφερειακή διεύθυνση...

Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ολιγομελή τμήματα στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας για την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων σε όλα τα σχολεία της Ελληνικής επικράτειας καλεί σήμερα το μεσημέρι μέσω επιστολής η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα σε επιστολή της προς σχολεία και εκπαιδευτικούς, την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κάνει λόγο για την λογική κόστους-οφέλους που διέπει εδώ και χρόνια το Υπουργείο Παιδείας, στέλνοντας εκ νέου στον προκρούστη τμήματα και ειδικότητες των ΕΠΑΛ, με τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό τους ως «ολιγομελή», είτε πρόκειται για τμήματα Προσανατολισμού στα ΓΕΛ, που ακόμη δε γνωστοποιήθηκαν, είτε Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, αναφερόμενη στην διαχρονική αγωνία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών αναφορικά με την έγκριση τους ή μη. Μάλιστα σε περίπτωση απόρριψης τους οι μαθητές έχουν δύο αναγκαστικές επιλογές, είτε να επιλέξουν άλλο Προσανατολισμό, Τομέα ή Ειδικότητα, είτε να αλλάξουν σχολείο εξαναγκαζόμενοι να σπουδάσουν κάτι στο οποίο πιθανόν δεν τα καταφέρνουν ή δε τους αρέσει, ή να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον χάνοντας κάθε παιδαγωγική σχέση με καθηγητές και συμμαθητές.

Ακόμα σε αυτή τονίζεται ότι “Φτάσαμε σχεδόν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενώ έχουν εγκριθεί τα «ολιγομελή» στα ΕΠΑΛ, με λύπη μας παρατηρούμε ότι:
Στο 8ο ΕΠΑΛ δεν εγκρίθηκαν οι παρακάτω ειδικότητες:
1. Η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας, Βοηθού Οδοντοτεχνίτη, με 7 εγγραφές.
2. Η ειδικότητα της Γ’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ με 5 εγγραφές στην Α’ φάση, με δύο μαθητές μας που δεν ήρθαν να ολοκληρώσουν την εγγραφή γιατί δούλευαν σεζόν και κάποιους που απλά δεν πρόλαβαν τα πολύ στενά όρια που έβαλε φέτος το υπουργείο”, ενώ επισημένεται ότι πρόκειται για τμήματα ή ειδικότητες που στις ελάχιστες μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ (από 27/06 έως 05/07) δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τον ικανοποιητικό για το υπουργείο, αριθμό εγγραφών: “Μέσα σε αυτό το πολύ στενό περιθώριο (ουσιαστικά δύο μέρες του Ιουνίου και μια Τετάρτη του Ιουλίου) που δόθηκε φέτος από το υπουργείο (πριν δύο χρόνια ήταν διπλάσιες οι μέρες) πολλοί κηδεμόνες δεν κατάφεραν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να ολοκληρώσουν την εγγραφή ενώ πολλοί μαθητές μας στα ΕΠΑΛ που είναι ενήλικες απουσίαζαν για εργασία σε σεζόν όπως συνηθίζεται, με αποτέλεσμα να μην έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους. Επομένως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν πρόκειται για πραγματικά ολιγομελή τμήματα αλλά για τμήματα για τα οποία το υπουργείο δεν έδωσε έγκριση λειτουργίας (με το πρόσχημα ότι είναι «ολιγομελή»), με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται ως επιλογή των μαθητών στη Β’ φάση των ηλεκτρονικών εγγραφών που έχει αρχίσει από την Δευτέρα 02/09 έως την Πέμπτη 05/09. Ξεκάθαρα το υπουργείο εμποδίζει τους μαθητές μας να γραφτούν σε αυτά τα τμήματα. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα σχολεία για τα οποία δεν έχουμε πληροφορίες, γιατί η Διοίκηση αρνείται να δώσει στοιχεία. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο”.
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα αιτήματα της Α’ ΕΛΜΕ:

  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή σε όλα τα σχολεία.
  • Να παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών αιτήσεων για εγγραφή μέχρι την παραμονή της έναρξης των μαθημάτων με εμφάνιση όλων των επιλογών.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα