Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΈκθεση: «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του»

Έκθεση: «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του»

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 18.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση: «Νίκος Γιακουμίδης (1963-2022): μια μικρή αναδρομή στο έργο του», που πραγματοποιείται  στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoΒiennale 2023, την οποία επιμελείται και συντονίζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ και θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως τις 30/11/2023.

 

Την επιμέλειά της είχε ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Αβραμίδης.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του MOMus, σε
συνεργασία του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Αρχαιολογικό
Μουσείο Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΜ-Θ.

Όλο το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.photobiennale-greece.gr      

Ο Νικόλας Γιακουμίδης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τις φωτογραφικές του διαδρομές το 1982. Η ποιότητα της δουλειάς του ήταν η αιτία της συνεργασίας του με τα μεγαλύτερα ξένα πρακτορεία όπως το Reuters και το Associated Press. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ήταν παρών και κατέγραφε με το φακό του τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, όπως οι σεισμοί σε Γρεβενά και Κοζάνη το 1995, οι φωτιές στο Άγιον Όρος το 2003, τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της G8 το 2003, οι φωτιές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής το 2006, τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου το 2008, την ελληνική κρίση.

Στην παρούσα έκθεση γίνεται μία προσπάθεια αναδρομής στο έργο του πρόωρα χαμένου Νικόλα χωρίς όμως να αποτελεί πλήρη παρουσίαση του έργου του. Αντικειμενικές δυσκολίες στην εύρεση των πρωτότυπων αρχείων του συνιστούν τη βασική αιτία που απουσιάζουν πολλές εμβληματικές εικόνες του. Παρουσιάζεται όμως ένα ικανό δείγμα φωτογραφιών, αρκετές από τις οποίες έγιναν πρωτοσέλιδα και σαλόνια στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Ο ίδιος παρήγαγε εικόνες-σύμβολα, μαρτυρίες μιας ταραγμένης εποχής που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές φωτορεπόρτερ.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός ΕπικοινωνίαςΔιαβάστε Ακόμα