Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΈγγραφο προς δήμαρχο Θεσ/νίκης – «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία...

Έγγραφο προς δήμαρχο Θεσ/νίκης – «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων»

- Advertisement -

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, ζητά με έγγραφο προς το δήμαρχο, Στέλιο Αγγελούδη, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης.

 

Αναλυτικά:

Τις επόμενες μέρες αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες και κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με προβλέψεις μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τα προηγούμενα. Πρόσφατες μελέτες και αρθογραφία καταδεικνύουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κατά την εργασία τους (που δυστυχώς οδηγούν και στον θάνατο) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ότι ο κίνδυνος για  εργατικά ατυχήματα αυξάνεται σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης και καύσωνα.

Στον δήμο Θεσ/νίκης –για ακόμη μια χρονιά- δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Δεν αρκεί  η αποστολή στους χώρους εργασίας των γενικών οδηγιών που στέλνουν με εγκύκλιο τα υπουργεία και το ΣΕΠΕ. Χρειάζεται εξειδίκευση των μέτρων ανά υπηρεσία και χώρο εργασίας. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών και οι υπεύθυνοι των εργοταξίων και των συνεργείων (εργοδηγοί, επόπτες-επιστάτες καθαριότητας κ.α.) να έχουν σαφείς οδηγίες για το τι μέτρα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ζητούμε:

-Για τα γραφεία-εσωτερικούς χώρους. Άμεσα να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν με τον εξαερισμό και τον κλιματισμό σε γραφεία κάποιων κτιρίων (προβλήματα υπάρχουν ακόμα και σε χώρους του δημαρχείου). Να επιδιορθωθούν ή να τοποθετηθούν νέα κλιματιστικά όπου υπάρχουν προβλήματα. Οι συνάδελφοι  εδώ και καιρό έχουν ενημερώσει για τα συγκεκριμένα προβλήματα και εγγράφως. Είμαστε βέβαιοι ότι η διοίκηση του δήμου είναι ενήμερη. Ο κίνδυνος από υψηλές θερμοκρασίες για όσους εργάζονται σε γραφεία-εσωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχουν ο κατάλληλος εξαερισμός και κλιματισμός, μπορεί να γίνει μεγαλύτερος ακόμη και από όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

-Για εξωτερικούς χώρους χειρωνακτικές εργασίες. Την τήρηση μέτρων που ακόμη και η εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας προβλέπει όπως: συχνά διαλλείματα και διαμόρφωση χώρων για την πραγματοποίηση τους, μείωση ή και παύση εργασιών όταν η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο, προγραμματισμός εργασιών σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας (καπέλα, αντηλιακά κ.α.), παροχή δροσερού νερού κ.α. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της μεσημεριανής βάρδιας της υπηρεσίας καθαριότητας ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινούν τη βάρδια τους στις 2μμ το μεσημέρι!

Να ληφθούν ειδικά μέτρα για τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως: όσοι αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα π.χ. καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, υψηλή πίεση κ.α., όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και λαμβάνουν συγκεκριμένες ουσίες, όσοι είναι πάνω από 55 χρονών κ.α.

Όπως αναφέραμε σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων είναι μεγαλύτερος. Στο δήμο Θεσ/νίκης, από τη μη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας,  συμβαίνουν συχνά εργατικά ατυχήματα. Το 2023 είχαμε 60 καταγεγραμμένα (1 κάθε 6 μέρες) και το πρώτο 3μηνο του 2024 20. Και η μη έγκαιρη απόφαση για λήψη μέτρων για προστασία των εργαζομένων από υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, αποδεικνύει ότι και η σημερινή διοίκηση  δεν έχει στις προτεραιότητες της την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του δήμου. Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλλουν και να ενημερώνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου για την έλλειψη μέτρων προστασίας. Να παλέψουν για την ασφάλεια της υγείας και της ζωής τους.

 Για της ΔΑΣ τα μέλη του δ.σ. του ΣΕΔΘ

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα