Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Ο Μιχάλης Ζορπίδης "κράζει" τον Κωστή Χατζηδάκη

Την ένταξη βασικών κλάδων της οικονομίας όπως το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τους ασφαλιστές και τους μεσίτες ακινήτων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας ζητά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη επισημαίνει την οργή του τόσο για την απουσία των συγκεκριμένων επαγγελμάτων από τη λίστα των δικαιούχων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όσο και για την παρουσία «επαγγελμάτων καθ’ όλα αξιοσέβαστων, αλλά με μηδενική αναπτυξιακή προοπτική και ανύπαρκτη προστιθέμενη αξία». Όπως σημειώνει μετά από 1,5 χρόνο καθυστέρησης του προγράμματος το υπουργείο Ανάπτυξης «ώδινεν όρος και έτεκε μυν».   
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΕΕΘ υπογραμμίζει ότι «οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και υπηρεσιών των ασφαλιστών, μεσιτών κ.λπ., είναι σήμερα από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και τη στήριξη της απασχόλησης, αλλά παρ’ όλα αυτά απουσιάζουν από την προκήρυξη».
Πολύ περισσότερο που ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με δύο επιστολές του προς τον κ. Χατζηδάκη το ΕΕΘ είχε επισημάνει –με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν- την παράλειψη. «Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη οικονομική κατάσταση, κατά την οποία ακόμη και το ένα ευρώ που θα δοθεί για την στήριξη και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας έχει σημασία, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η αναφορά στη σχετική λίστα επαγγελμάτων που με κανένα τρόπο δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας» αναφέρει ο κ. Ζορπίδης, ο οποίος ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η ανάγνωση της λίστας προκαλεί δικαιολογημένη οργή, «μια οργή που γίνεται μεγαλύτερη από το γεγονός ότι αυτά τα επαγγέλματα αποτελούν εισήγηση των Περιφερειών της χώρας, που έκανε αποδεκτή το υπουργείο, κάτι που σημαίνει πως ή η διαμόρφωση της προκήρυξης έγινε με υπερβολική βιασύνη και επιπολαιότητα ή κάποιοι σε αυτή τη χώρα αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη με έναν εντελώς πρωτότυπο για τα παγκόσμια δεδομένα τρόπο».
Το ΕΕΘ ζητά να διορθωθούν τα λάθη και να αποκατασταθεί «η κοινή λογική επ’ ωφελεία της αγοράς, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας».