Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 952

Το 2012, όπως και το... 2011

 

Χωρίς φλόγα στον πύργο του Τριγωνίου, στα βυζαντινά τείχη, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, αλλά και χωρίς κάποια συγκεκριμένη - έστω και συμβολική - εναρκτήρια εκδήλωση ξεκινά το 2012, έτος που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στις 22 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, η εταιρία που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα, υπό το όνομα «Θεσσαλονίκη 2012» (δηλαδή η πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή), δεν έχει ακόμη τυπικά στη διάθεσή της το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα επιχορηγηθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για να αρχίσει να «στήνει» σιγά σιγά τις εκδηλώσεις!

Προς το παρόν, διάσταση... γιορτής προσδίδει μόνο ένα τεράστιο πανό, με το σύνθημα «Θεσσαλονίκη 1912-2012 Γιορτάζουμε, Συμμετέχουμε, Κοιτάμε μπροστά», που έχει αναρτηθεί εδώ και λίγες μέρες στο δημαρχείο, στη Β. Γεωργίου.

 

Κι ενώ ο χρόνος τρέχει, η εκταμίευση του ποσού των 2,4 εκατ. ευρώ προσκρούει στις αντιρρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο ζητά την προσκόμιση διάφορων στοιχείων προκειμένου να δώσει την έγκρισή του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Οπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστα Γκιουλέκα, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η όλη διαδικασία ξεκίνησε από το Μάιο του 2011, αλλά γραφειοκρατικά προσκόμματα, κενά στην οργάνωση της Μητροπολιτικής, όπως λειτουργούσε, και άλλες τέτοιου τύπου δυσκολίες κατέστησαν αδύνατη μέχρι σήμερα την εκταμίευση του εν λόγω ποσού.

«Στον αέρα»

«Ο εορτασμός για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας βρίσκεται στον αέρα», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας. «Μέχρι σήμερα δε γνωρίζουμε ποιο είναι το μήνυμα που θα στείλει η πόλη κατά τον εορτασμό της απελευθέρωσής της. Αποφασίστηκε να δοθούν 2,4 εκατομμύρια ευρώ στην αρμόδια επιτροπή στην οποία ο δήμος ανέθεσε το σχεδιασμό του εορτασμού. Τα έχουμε αυτά τα χρήματα; Τα δώσατε;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπόν αναφέρθηκε στα προσκόμματα που συναντά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τόνισε όμως ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η εκταμίευση και η διάθεση του ποσού στην εταιρία, τότε ο ίδιος ο δήμος θα προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2012, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις. Διαδικασία, όμως, που είναι και πάλι χρονοβόρα.

 

Χρονολόγιο

Σε λειτουργία έχει τεθεί, ωστόσο, η ιστοσελίδα www.thessaloniki2012.gr, στην οποία πολίτες αλλά και φορείς μπορούν να υποβάλλουν σε ειδική φόρμα τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του εορτασμού. Για να αποφευχθούν επίσης αντιδράσεις φορέων και συλλόγων για προτάσεις τους που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του εορτασμού, η διοργάνωση του «Θεσσαλονίκη 2012» δηλώνει ότι «θα υποστηρίξει και θα προβάλει ισότιμα και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της -παράλληλα με τις δικές της πρωτοβουλίες- και κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ή δράση που προέρχεται από την ίδια την πόλη, φορείς ή ιδιώτες, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων».

Προς το παρόν, βέβαια, κάποιο χρονολόγιο με συγκεκριμένες δράσεις δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα, αν και το 2012 είναι στην κυριολεξία προ των πυλών. Τα μόνα γεγονότα που έχουν προσδιοριστεί χρονικά είναι ένα τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: μια πόλη σε μετάβαση 1912-2012», που θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και μία έκθεση ιστορίας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην αποθήκη Γ' στο λιμάνι, που θα κινηθεί σε δύο άξονες, ο ένας από το 1912 έως το 1962 και ο άλλος από το 1962 έως σήμερα. Αλλωστε, παράλληλα με τις καθαρά ιστορικού ενδιαφέροντος δράσεις, οργανώνεται και τριήμερο διεθνές συμπόσιο, με θέμα «Ο κόσμος στον 21ο αιώνα: η άνοδος της Κίνας, η παρακμή της Δύσης και η Αραβική Ανοιξη».

«Η απελευθέρωση της πόλης αφορά εμάς. Κανέναν άλλον δεν ενδιαφέρει το ότι απελευθερώθηκε η πόλη μας. Η Θεσσαλονίκη είναι παντελώς άγνωστη. Πρέπει να έχουμε ένα γρήγορο και σφιχτό αποτέλεσμα, με εκδηλώσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στην πόλη», είχε πει στην πρώτη – και μοναδική μέχρι σήμερα – συνέντευξη Τύπου για το 2012 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων.

 

Χωρίς φλόγα

«Η φλόγα στον πύργο του Τριγωνίου δε θα ανάψει, τελικώς, για τεχνικούς λόγους», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επισήμανε ότι στις αρχές του έτους δεν έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Ούτως ή άλλως, έχει ανακοινωθεί ότι τουλάχιστον οι πρώτοι τρεις με τέσσερις μήνες θα αποτελέσουν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο», είπε.

Κάτι ανάλογο είχε άλλωστε επισημάνει κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» -η οποία μετονομάστηκε σε «Θεσσαλονίκη 2012»- Σταύρος Ανδρεάδης.

Οπως είχε πει τότε ο κ. Ανδρεάδης, «κατά το πρώτο τετράμηνο θα παρακινήσουμε τους πολίτες να βγουν από το σπίτι, να ομορφύνουν την πόλη, να την κάνουν ωραιότερη, να μαζέψουν ένα σκουπίδι, να κόψουν τα χόρτα, να κατεβάσουν αφίσες, να δράσουν για την αποξήλωση μιας κεραίας».

 

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ - αγγελιοφορος