Πήραν ''φωτιά'' τα καζάνια στον Λαγκαδά

Πήραν ''φωτιά'' τα καζάνια στον Λαγκαδά

Ξεκίνησαν να λειτουργούν τα αποστακτήρια τσίπουρου στην επαρχία Λαγκαδά, μια διαδικασία που μετατρέπεται σε γιορτή καθώς δίνεται η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια.

Στο αποστακτήριο του Μιχάλη Κουφού στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, όπου ανάβουν δύο καζάνια, παραγωγοί, συγγενείς, φίλοι και επισκέπτες απολαμβάνουν για ακόμα μία χρόνια τη διαδικασία παρασκευής του τσίπουρου. Το τσίπουρο αποστάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και η γλυκιά μυρωδιά του σε συνδυασμό με το καμένο ξύλο πλημμυρίζει την πλατεία του μικρού οικισμού. Εδώ τα καζάνια άναψαν στις 5 Οκτώβριου και για δύο ακριβώς μήνες θα λειτουργούν νυχθημερόν, μέχρι να αποσταχθούν και τα τελευταία στέμφυλα. Ο κάθε παραγωγός έχει τη δική του συνταγή και ανάλογα τις προτιμήσεις, προστίθεται ή όχι γλυκάνισος.

Ο κ. Μιχάλης Κουφός, αναφέρει στο lagadas.net πως «φέτος, έχουμε πολύ καλή και ποιοτική παραγωγή σε σταφύλια, γι’ αυτό και το τσίπουρο που θα παραχθεί στη Χρυσαυγή θα είναι πρώτης ποιότητας» τονίζει χαρακτηριστικά. Ο Αστέριος Σισκούδης από τα Λαγυνά, ιδιοκτήτης δύο καζανιών, τονίζει πως οι φετινές λιγοστές βροχοπτώσεις βοήθησαν ώστε η φετινή παραγωγή να είναι ανώτερη ποιοτικά από την περσινή.

Στην επαρχία Λαγκαδά λειτουργούν πολλά καζάνια απόσταξης τσίπουρου, είτε για αποκλειστικά προσωπική χρήση είτε για ενοικίαση σε αμπελοκαλλιεργητές και μικροπαραγωγούς αμπελιών. Στον Ευαγγελισμό, το Σοχό, το Κολχικό, τα Λαγυνά, τον Προφήτη, την Κριθιά, το Εξαμίλι, τη Γερακαρού, το Νικομηδινό, τη Νυμφόπετρα, τον Ασκό και αλλού οι ιδιοκτήτες των καζανιών διατηρούν ζωντανή μια μακραίωνη παράδοση και προσφέρουν μια εκπληκτική εμπειρία σε όσους επιθυμούν να δουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής του μοναδικού αυτού αποστάγματος.

Η Χρυσαυγή Λαγκαδά διατηρεί παράδοση ετών στο τσίπουρο και το κρασί και τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία η Γιορτή Τσίπουρου με χορευτικά συγκροτήματα, μεζέδες και φυσικά… δωρεάν τσίπουρο. Φέτος, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, όμως αν περάσετε από το χωριό και βρεθείτε στο αποστακτήριο του κ. Κουφού, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τη νέα σοδεία και να δείτε από κοντά τη διαδικασία της απόσταξης. Το ίδιο ισχύει και για τον Ευαγγελισμό Λαγκαδά, όπου λόγω κορωνοιού δεν θα πραγματοποιηθεί η γιορτή τσίπουρου, όμως σε όποιο χωριό κι αν βρεθείτε, μην διστάσετε να δοκιμάσετε αγνό, ποιοτικό τσίπουρο από την επαρχία Λαγκαδά.

Πηγή:lagadasnet.gr