''Δεν είναι αθώοι''. Τα μηνύματα στη Θεσσαλονίκη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ)

''Δεν είναι αθώοι''. Τα μηνύματα στη Θεσσαλονίκη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ)

«Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στη φυλακή», ήταν τα μηνύματα που εμφανίστηκαν στον Λευκό Πύργο και στο Ολύμπιομ, σε μία δράση λίγο πριν από την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

siga-min-fovitho-2siga-min-fovitho-3

Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε ο φωτισμός του κτηρίου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με το μήνυμα «Σιγά μη φοβηθώ» που έδωσε το έναυσμα για μια ευρύτερη κινητοποίηση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-πολύ γρήγορα η φωτογραφία έγινε το viral της ημέρας.

siga-min-fovitho-1

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρόκειται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει την απόφαση του για την Χρυσή Αυγή.

Το δικαστήριο με την ετυμηγορία του επί της ενοχής ή μη των κατηγορούμενων για εγκληματική οργάνωση θα δώσει μία απάντηση σε ένα κρίσιμο μεγάλης νομικής και κοινωνικής αξίας ερώτημα που θα έχει επίδραση στον παρόντα και σε μελλοντικό χρόνο. Το διακύβευμα αφορά ένα πολιτικό κόμμα, που επί τρεις εκλογικές διαδικασίες είχε θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό, το οποίο δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Ή αλλιώς, σύμφωνα με την κατηγορία, μία εγκληματική οργάνωση που έχει νομική μορφή με αυξημένη μάλιστα συνταγματική προστασία ως πολιτικό κόμμα, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η απόδοση δικαιοσύνης ασφαλώς, πρωτίστως αφορά τα θύματα της βίας και του μίσους αλλά αφορά και κάθε μέλος της κοινωνίας. Η επερχόμενη κρίση του δικαστηρίου έχει μία ιδιαίτερη σημασία και θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη νομική επιστήμη αλλά και στην αντίληψη της κοινωνίας.Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαδικασίας οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να απουσιάζουν από το εδώλιο. Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, πλην τριών ή τεσσάρων, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ούτε την πρώτη μέρα ούτε καμία άλλη μέχρι την στιγμή που θα έπρεπε ένας-ένας να σταθούν ενώπιον των δικαστών για τις απολογίες τους.