Δέλτα Αξιού: Οι ορυζώνες από ψηλά (BINTEO)

Δέλτα Αξιού: Οι ορυζώνες από ψηλά (BINTEO)

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.

 Στον κόμβο της Χαλάστρας, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, θα εντοπίσετε την είσοδο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, με προορισμό το ανατολικό τμήμα του Δέλτα Αξιού. Το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η λεγόμενη «Γ’ Ζώνη» του Εθνικού Πάρκου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούνται από ορυζώνες. Οι ορυζώνες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία και οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα. Καλύπτουν περίπου 100.000 από τα 338.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασής του.

Αξίζει να ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή στο τέλος της άνοιξης για να δείτε το τοπίο με τους ορυζώνες πλημμυρισμένους, όταν τα χωράφια γεμίζουν με νερό για να υποδεχτούν το σπόρο. Οι ορυζώνες είναι πολύ σημαντικοί για τον άνθρωπο, αφού προσφέρουν το πολύτιμο και θρεπτικό ρύζι, αλλά και για τα ζώα και τα πουλιά της περιοχής, καθώς τους προσφέρουν άφθονη τροφή κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, την εποχή δηλαδή που τη χρειάζονται περισσότερο.

Θα δείτε πολύ συχνά ερωδιούς, πελαργούς, μελανοκέφαλους γλάρους αλλά και χαλκόκοτες να τρέφονται στα χωράφια, ενώ πάνω από τους καλαμώνες των καναλέτων καιροφυλακτούν καλαμόκιρκοι, γερακίνες, σαΐνια και άλλα αρπακτικά, προκειμένου να εντοπίσουν τη λεία τους: μικρά φίδια, βατράχια και ποντίκια. Δείτε το βίντεο του George Sal στο Youtube.