Ταχιάος για απόσπαση αρχαίων: Πρώτα η απόφαση επί της αιτήσεως ακυρώσεως

Ταχιάος για απόσπαση αρχαίων: Πρώτα η απόφαση επί της αιτήσεως ακυρώσεως

Σε δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Αττικό Μετρό

είναι έτοιμη να προχωρήσει στην απόσπαση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου, αναφέρεται με ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος της Νίκος Ταχιάος, διαψεύδοντας κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

 

Αναλυτικά ο κ. Ταχιάος αναφέρει:

Στην σημερινή πρώτη σελίδα της η ΑΥΓΗ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι επί θύραις και ότι γι’ αυτό συζητείται αύριο στο ΚΑΣ η σχετική μελέτη που εκπόνησε ο Δημήτρης Κορρές. Φυσικά, με την εσφαλμένη αυτή εικόνα συντάσσονται και οι προσφεύγοντες εναντίον της λύσης και οι συνδικαλιστές των αρχαιολόγων. Δεν είναι αληθές. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω δηλώσει δημοσίως:

Σε κάθε περίπτωση, η Αττικό Μετρό δεν θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην απόσπαση πριν εκδοθεί η απόφαση επί της αιτήσεως ακυρώσεως και γι’ αυτό παρέλκει κάθε άλλη δικαστική ή ακτιβιστική ενέργεια, όπως η παρούσα επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Γι’ αυτό και παρακαλέσαμε την Υπουργό Πολιτισμού να αιτηθεί στο ΚΑΣ την επίσπευση της συζήτησής τους στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις 6 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι μία εξειδίκευση της κατ’ αρχήν απόφασης με την έγκριση της επιβαλλόμενης μελέτης θα βοηθήσει τόσο την συζήτηση στο ΣτΕ, όσο και την δημόσια συζήτηση.

Στην Αττικό Μετρό πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη στάση που τιμά την δικαιοσύνη και κλείνει κάθε κουβέντα που στερείται βάσεων ορθολογισμού. Κι εφόσον δικαιωθεί η θέση της Αττικό Μετρό περιμένουμε ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα διευκολύνει την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του σταθμού, ώστε επιτέλους να παραδοθεί η βασική γραμμή στους Θεσσαλονικείς και να πάψει η χωρίς αρχή (την έχουμε πλέον ξεχάσει), μέση και τέλος ταλαιπωρία των περιοίκων της Βενιζέλου, αλλά και όλης της πόλης. Το δικό μας στοίχημα είναι να απορροφήσουμε τον χρόνο των εμπλοκών στο χρονοδιάγραμμα του συνολικού έργου. Και ναι, δεν φοβόμαστε φιλόδοξους έστω και δύσκολους στόχους.

Και τέλος, δεν μπορώ να μην εκφράσω την θλίψη μου που μαζί με την Αττικό Μετρό, μεγάλα ονόματα του αρχαιολογικού χώρου δέχονται τον τελευταίο καιρό κακοήθεις επιθέσεις αποδόμησης του ήθους και της συγκρότησής τους. Είναι κι αυτό μία ένδειξη για τα κίνητρα κάποιων από όσους προσπαθούν να μανιπουλάρουν ένα αποπροσανατολισμένο μέρος του κοινού που έχει ελάχιστη εικόνα των γεγονότων και των περιστάσεων. Κρίμα για την Θεσσαλονίκη! Δεν της αξίζει να είναι πεδίο βολής έστω και άσφαιρων πυρών στον αέρα.