Λαϊκή Συσπείρωση: Απαράδεκτη η κατάσταση στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Λαϊκή Συσπείρωση: Απαράδεκτη η κατάσταση στα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Για τεράστιες ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και σε δασκάλους-καθηγητές κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας ότι με το άνοιγμα των σχολείων φάνηκαν οι ελλείψεις στη σχολική στέγη.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

Το χθεσινό άνοιγμα των σχολείων αποκάλυψε τη ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση της σχολικής στέγης και στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές αλλά δασκάλους – καθηγητές είναι τεράστιες.

Αυτό πιστοποιούν οι πρώτες πληροφορίες που συνέλεξε η Λαϊκή Συσπείρωση με τη βοήθεια γονέων, καθηγητών, μαθητών.

Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρουμε λίγες, τις πιο «κτυπητές» απ’ όσες μπορέσαμε να συλλέξουμε (με βάση τη μέχρι χθες πληροφόρηση μας) :

 • 94ο Δημοτικό: θα μπουν 6 ΚΙΒΟ για 5 νηπιαγωγεία από τα οποία τα 2 θα στεγαστούν σε γυμναστήριο και τα υπόλοιπα δεν ξεκίνησαν γιατί δεν βρήκαν χώρο.
 • 90Ο Δημοτικό: ενώ ο Δήμος είχε απορρίψει το αίτημα κατασκευής νηπιαγωγείου στην αυλή λόγω έλλειψης χώρου, τώρα τοποθετεί στην ίδια αυτή 6 ΚΙΒΟ για τη προσχολική αγωγή, εξαφανίζοντας την αυλή και δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνου συνωστισμού. Μαθήματα γίνονται σε γυμναστήριο ενώ οι τουαλέτες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση (Αυτά διαπιστώθηκαν και από τη παρουσία του δημοτικού συμβούλου Σ. Ζαριανόπουλου που παραβρέθηκε στον αγιασμό και συνομίλησε με τους γονείς των μαθητών).
 • 29ο Δημοτικό: σκάφτηκε – γκρεμίστηκε γήπεδο μπάσκετ για να μπει ΚΙΒΟ, παρά τις διαμαρτυρίες των γονέων και παρά την ύπαρξη ελέυθερου οικοπέδου ακριβώς δίπλα στο χώρο.
 • 30ο Δημοτικό: δενέχει καθαριστεί
 • 105ο Δημοτικό (Μαλακοπή): τα νηπιαγωγεία έχουν μπει στην αίθουσα μουσικής και καλλιτεχνικών
 • 1ο Δημοτικό (Ντεπώ): αίθουσα νηπιαγωγείου έχει μπει στο γυμναστήριο, δεν αερίζεται, έχει ποντίκια
 • 14ο ΕΛ (Ντεπώ): στην Α’ λυκείου είναι 27 άτομα / τάξη
 • 1ο Γυμν (Κάτω Τούμπα): στη Γ’ γυμνασίου είναι 25 άτομα / τάξη
 • Πειραματικό ΑΠΘ (κέντρο): 25 – 26 άτομα / τάξη, κάθονται στο ίδιο θρανίο, είναι συγκρότημα που έχει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και έχει μεγάλη έλλειψη χώρου
 • 31ο Γυμν και 1ο ΕΛ (κάτω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης): υπάρχει από μία καθαρίστρια για το κάθε σχολείο, στο λύκειο δεν είχαν δώσει μάσκες
 • 27ο ΕΛ Άνω Τούμπα: στην Α’ Λυκείου είναι 25 άτομα / τάξη, κάθονται στο ίδιο θρανίο.
 • 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπή: 16 άτομα ανά τάξη / κάθονται στο ίδιο θρανίο (τους λένε ότι δεν έχουν άλλα θρανία για να τους χωρίσουν).

Ο συνωστισμός πολύ περισσότερων των 15 μαθητών ανά τάξη (στις περισσότερες των περιπτώσεων 22-25) είναι «κανόνας». Όπως και το ότι οι μαθητές κάθονται ανά δύο σε κάθε θρανίο σε «υγειονομική» απόσταση μισού μέτρου.

Για να εξυπηρετηθούν ανάγκες στέγασης τμημάτων χρησιμοποιούνται γυμναστήρια και αίθουσες άλλων χρήσεων έως και υπόγεια.

Οι ελλείψεις δασκάλων – καθηγητών είναι τεράστιες (οι προσλήψεις ήταν οι μισές ακόμα και από τις λιγοστές που είχαν γίνει το 2019 – προ κορωνοϊού) ενώ θα χειροτερέψουν λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης πολλών από αυτούς.

Οι σχολικοί καθαριστές (που λείπουν από κάποια σχολεία) βρίσκονται πολύ μακριά από τις ανάγκες διαρκούς, συστηματικής καθαριότητας όλων των χώρων (κατά τα μέτρα του ΕΟΔΥ).

Είναι εξαιρετικά πιθανό να μη λειτουργήσουν ολοήμερα σχολεία λόγω ελλείψεων.

Τα σάντουιτς που προβλέφθηκαν για τους μαθητές δεν δόθηκαν ενώ στη χορήγηση τους μπήκαν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Τέλος η κατάσταση με τη στέγαση της προσχολικής αγωγής είναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ. Άρον – άρον, άγνωστος (και για τον Δήμο) αριθμός ΚΙΒΟ θα τοποθετηθούν σε αυλές σχολείων, εξαφανίζοντας και τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο διαλλείμματος και παιχνιδιού.

Η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας (και όχι όσα μεταφέρουν από τον «κόσμο» τους τα στελέχη της διοίκησης του δήμου) θα συνεχιστεί από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ωστόσο ένα πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί :

Μπορεί κάποιος να μιλήσει για «παροιμιώδη ανικανότητα» της δημοτικής αρχής που είχε ένα καλοκαίρι για να πάρει κάποια αμέσα μέτρα και δεν το έκανε. Είναι μισή αλήθεια. Αποδείχθηκε ικανότατη να χειροκροτεί τις επιλογές της κυβέρνησης και να παραδίνει δημόσιους χώρους (αντί σε σχολεία) σε πολυεθνικές και την επιχειρηματικότητα. Αποδείχθηκε ικανότατη να μην ενοχλεί καθόλου τη κυβέρνηση της με τα επείγοντα, ζωτικά αιτήματα μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών της πόλης.

Γι’ αυτό απέρριψε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τις συγκεκριμένες, άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για αξιοποίηση όλων των κενών δημοτικών χώρων (ΚΑΠΗ, κλειστά σχολεία κ.λ.π), των άδειων χώρων της ΔΕΘ (που δεν θα γίνει φέτος) κ.λ.π. (Κάλυψε δε με «μαύρο» αυτή τη τοποθέτηση της, αρνούμενη να μεταδόσει από τη δημοτική τηλεόραση τη τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου).  

Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, με ένα δήμο εκκωφαντικά και συνειδητά απόντα ή αρνητικά παρόντα, η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες ενημέρωσης, συντονισμού και διεκδίκησης σχολείων και εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη.