Στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Σε τρεις διαδοχικές πτήσεις τα 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τα οποία διέμεναν στον καταυλισμό της Μόριας έφτασαν στη Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά μετά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας κι υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού, Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.''Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη'', διαμηνύει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην Μόρια για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης, ενώ σε κοινή συνέντευξη Τύπου από κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα τονίστηκε ότι 3.500 αιτούντες άσυλο έχουν μείνει χωρίς στέγη. Οι πλέον ευάλωτοι – περίπου 1.000 άτομα – θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star. Σήμερα αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία.

Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες κηρύχθηκε ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προτεραιότητά μας είναι η υγεία και ασφάλεια όλων, σημειώνοντας όμως, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις, ιδίως σε υγειονομικούς ελέγχους.