Ο κορωνοϊός αλλάζει τα δεδομένα στη φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Ο κορωνοϊός αλλάζει τα δεδομένα στη φοιτητική κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Mεγάλη προσφορά, χαμηλή ζήτηση, αλλά – παρ’ όλα αυτά – υψηλές ακόμη τιμές φαίνεται ότι είναι τα χαρακτηριστικά της φοιτητικής κατοικίας και μάλιστα σε μία εποχή κατά την οποία πολλοί προβλέπουν ότι μπορεί και να έχουμε φοιτητουπόλεις χωρίς φοιτητές.

Η κρίση που προκάλεσε στον τουρισμό η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες Airbnb να αποφασίσουν να τα επιστρέψουν στην παραδοσιακή ενοικίαση. Τα περισσότερα από αυτά τα σπίτια έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί και ενοικιάζονται επιπλωμένα. Παράλληλα, αρκετά διαμερίσματα έχουν «πέσει» στην αγορά γιατί ξενοικιάστηκαν την άνοιξη από τους φοιτητές λόγω της καραντίνας.

Η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει σαν αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι προς το παρόν σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται από εκπαιδευτικούς κύκλους ότι πολλοί μελλοντικοί φοιτητές επέλεξαν τελικά λόγω πανδημίας να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους σχολές με λιγότερα μόρια κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων τους. Ετσι, είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

«Δεν έχουμε την κινητικότητα του παρελθόντος» λέει στο «Βήμα» ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates. «Τις προηγούμενες χρονιές, ακόμα και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, γινόταν χαμός στα γραφεία μας από τηλεφωνήματα. Φέτος, οι περισσότεροι γονείς παίρνουν ένα τηλέφωνο, απλώς για να δουν πού κυμαίνονται οι τιμές. Αυτή τη στιγμή όλα είναι πολύ χαλαρά» τονίζει.

Το περίεργο όμως είναι πως, παρά την αυξημένη προσφορά, το μίσθωμα που ζητείται παραμένει υψηλό – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με έρευνα του E-Real Estates, στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες τιμές από +6,25% έως και +39,28%.

Σύμφωνα με την έρευνα, αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στο σύνολο της χώρας, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, αν και διαφαίνονται κάποιες τάσεις που δείχνουν τις τιμές στη Θεσσαλονίκη να διαμορφώνονται προς τα κάτω. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι κάνουν λόγο και για μείωση στα ενοίκια της τάξεως του 50%.

Μείωση στα ζητούμενα ενοίκια σημειώνεται και σε πόλεις όπως η Ξάνθη, τα Ιωάννινα, ο Πύργος, η Σητεία, η Ιεράπετρα, η Σπάρτη, η Καρδίτσα, η Καβάλα και η Φλώρινα.

Στην Πάτρα, κλασική φοιτητούπολη, οι τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια το 2019 σε σχέση με το 2018 είχαν καταγράψει μείωση της τάξεως του 20%, ενώ την εφετινή χρονιά οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις.Στο Ηράκλειο, οι τιμές καταγράφουν σταθερότητα με απώλειες στην ανώτατη τιμή για την ενοικίαση γκαρσονιέρας και studio, ενώ αύξηση κατά 30 ευρώ τον μήνα καταγράφεται στην ανώτατη τιμή μίσθωσης για δυάρι διαμέρισμα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού, όταν λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, αλλά και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Πηγή:Εφημερίδα Το Βήμα