76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τα 149 θύματα – μάρτυρες του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη διοργανώνει και φέτος ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, για να τιμήσει τη συμπλήρωση 76 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944

Με οδύνη για την ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε πριν από 76 χρόνια τη συλλογική μνήμη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και σεβασμό προς τις υγειονομικές οδηγίες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι εκδηλώσεις θα άρχισαν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου με την επιμνημόσυνη δέηση η οποία θα τελεστεί στον «Φούρνο Γκουραμάνη» στις 7.00 το απόγευμα και θα κορυφωθούν σήμερα Τετάρτημε το 76ο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη και αρχιερατικό τρισάγιο στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και ομιλία.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη θα υποδεχθεί αντιπροσωπείες Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος κ.α. Ωστόσο φέτος λόγω των ιδιαίτερων και πρωτόγνωρων συνθηκών που επικρατούν, εξαιτίας της απειλής του δεύτερου κύματος πανδημίας, δεν θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις Πολιτισμού(λαμπαδηδρομία ειρήνης, έκθεση εικαστικών, θεατρική παράσταση, εκδηλώσεις λόγου και μουσική συναυλία) παρά μόνο οι επιμνημόσυνες εκδηλώσεις σύμφωνα με την αυστηρή τήρηση των οδηγιών της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του COVID-19.

Σε μήνυμά του για τις φετινές εκδηλώσεις ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τονίζει:

«Δεν ξεχνάμε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν λησμονούμε, γιατί η ιστορία δεν αλλάζει, γιατί η συλλογική μας συνείδηση διατηρεί άσβεστη τη μνήμη.

Με σεβασμό στην ιστορία και την εθνική μας συνείδηση, αλλά και με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας από τον κορωνοϊό, δίνουμε το παρών, τιμούμε και φέτος σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, τους ήρωες νεκρούς μας.

Θυμόμαστε και θα θυμόμαστε πάντα, τους 149 συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν στον βωμό της ναζιστικής θηριωδίας. Με οδύνη και ανείπωτη θλίψη τιμούμε και θα τιμούμε πάντοτε τα αθώα θύματα, τους μάρτυρες και ήρωες μας. Το αίμα τους, σπονδή στον πόθο και στον αγώνα του λαού μας για λευτεριά, εφιάλτης στον ύπνο των βασανιστών και των εκάστοτε τυράννων.

Αθάνατοι και παρόντες για πάντα στη μνήμη μας και στην καρδιά μας!»