Αποχή από το δια περιφοράς ΔΣ Θεσσαλονίκης-Σκληρή κριτική κατά Ζέρβα

Αποχή από το δια περιφοράς ΔΣ Θεσσαλονίκης-Σκληρή κριτική κατά Ζέρβα

Η μια παράταξη πίσω από την άλλη ανακοινώνουν την αποχή τους από την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση,

δια περιφοράς, του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ και την απόκτηση 50 λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ με τη χρηματοδότηση του κεντρικού δήμου.

Μετά τις παρατάξεις "Μένουμε Θεσσαλονίκη" και "Η Πόλη Ανάποδα", γνωστοποίησαν ότι θα απέχουν και οι  παρατάξεις "Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον" του Γιώργου Ορφανού και "Θεσσαλονίκη Μαζί" της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Η ανακοίνωση της παράταξης "Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον" αναφέρει:

"Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης απεχθάνεται το ζωντανό διάλογο και κινείται συνήθως σε διαδικασία «χαμηλής έντασης».
Απεχθάνεται το δημοκρατικό διάλογο, τα επιχειρήματα, τις αντιρρήσεις, την πληροφόρηση των πολιτών και βολεύεται σε γενικότητες ή ακόμα καλύτερα στην απουσία συζητήσεων, για να περάσει καυτά θέματα της πόλης. Δεν την ενοχλεί η απουσία των αντιπροσώπων του λαού, η μη ακρόαση των φορέων της πόλης, η αρνητική κοινή γνώμη αρκεί να περάσουν ανώδυνα τα θέματα.

Σήμερα 5/8/2020 ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έχει συγκαλέσει «υπερεπείγον» δημοτικό συμβούλιο με 2 θέματα «διά περιφοράς». Δύο θέματα, ιδιαιτέρως σοβαρά για την εξέλιξη και λειτουργία της πόλης μας, όπως:
1. Γνωμοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επί ενστάσεων κατά του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) και Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
2. Έγκριση όρων σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου.

Είναι προφανής η σοβαρότητα των θεμάτων για την τωρινή, αλλά και μελλοντική ζωή της πόλης μας και το λιγότερο που θα απαιτείτο θα ήταν μια συνεδρίαση διά ζώσης με παρουσία των ενδιαφερομένων θεσμών και συλλόγων και σαφώς των ενισταμένων στη διαδικασία του πρώτου θέματος του χωρικού σχεδίου της ΔΕΘ.

Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδεοντολογική τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, πρακτική που ακολουθεί συνειδητά η διοίκηση μειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εισάγει σοβαρά θέματα της πόλης, ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει διακόψει τις συνεδριάσεις του μέχρι 25/8/2020 λόγω θέρους, με κατεπείγουσα διαδικασία και ψηφοφορία «διά περιφοράς». Μας θέλει όλους απόντες από τα θέματα της πόλης, το δε δικό της ενδιαφέρον είναι επιδερμικό.

Κρίμα για μια διοίκηση μόλις ενός έτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης, υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη μας.
Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπκής επικύρωσης αποφάσεων, σεβόμενοι το λαό της Θεσσαλονίκης, και θα απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση (5/8/2020) «διά περιφοράς» του δημοτικού συμβουλίου".

Η ανακοίνωση της "Θεσσαλονίκη Μαζί" αναφέρει:

"Η αντιδημοκρατική διολίσθηση στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει τέλος.

Είναι εμμονή της Διοίκησης του Δήμου, και του Δημάρχου προσωπικά, να μην επιδιώκουν τη συναίνεση και το διάλογο, αλλά την τακτική της αριθμητικής υπεροχής. Ο στόχος είναι προφανής. Να δείξουν ότι καθετί που προχωράει σ' αυτή την πόλη οφείλεται σ' αυτούς και καθετί που μένει πίσω οφείλεται στους άλλους.

Κύριε Ζέρβα, καταφέρατε -μέσα σε λίγες ώρες-να κάνετε αντικείμενο διχασμού ένα έργο που θα έδινε πνοή στην πόλη και η πόλη θα το αγκάλιαζε.

Κάνετε αβίαστα λάθη. Θα βρείτε μπροστά σας το διχασμό. Εκεί οδηγεί ο «ξερολισμός».

Η Θεσσαλονίκη κ. Ζέρβα είναι μία. Δεν υπάρχει η δική σας και η δική μας. Αν εσείς επιλέγετε να είστε Δήμαρχος ορισμένων Θεσσαλονικέων, είναι δικαίωμά σας. Εμείς θα επιμείνουμε στην προάσπιση του συλλογικού συμφέροντος και της Δημοκρατίας.

Ίσως αυτές οι διαπιστώσεις να μην λένε τίποτε στο «εγώ» σας. Ωστόσο, να γνωρίζετε πως Δήμαρχος χωρίς Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει.

Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείτε ούτε να μας ακούτε κ. Ζέρβα ,εφόσον, ευτυχώς για σας ,ο κορονοϊός σας απάλλαξε από το να μας βλέπετε. Δεν αντέχετε στο διάλογο, δεν αντέχετε το διάλογο.

Νομίζετε ότι ψηφίζοντας δύο αποφάσεις ,ξεμπερδεύετε και «πουλάτε εκδούλευση» στον κ. Μητσοτάκη εν όψει ΔΕΘ.

Νομίζετε... Οι αποφάσεις για την ΔΕΘ και τον ΟΑΣΘ θα στοιχειώνουν την Διοίκησή σας. Θα φροντίσουμε γι΄ αυτό οι «φιμωμένοι». Θα φροντίσει ο λαός της πόλης.
Διεκδικείτε με επιτυχία τον τίτλο του πιο αυταρχικού και αντιδημοκρατικού Δημάρχου που πέρασε ποτέ.

Για εμάς, η Συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2020 δεν έγινε ποτέ και οι αποφάσεις της είναι άκυρες".

Υπενθυμίζεται πως τέσσερις ακόμα δημοτικές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει πως θα απέχουν από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση δια περιφοράς.

Κοινός παρονομαστής των αντιδράσεων στις τάξεις των παρατάξεων είναι ο χαρακτήρας "κατεπείγοντος" της σημερινής συνεδρίασης αλλά και το ότι θα γίνει δια περιφοράς, χωρίς δηλαδή τοποθετήσεις.