''Πολιτιστικό έγκλημα η απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου''

''Πολιτιστικό έγκλημα η απόσπαση των αρχαίων από το σταθμό Βενιζέλου''

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

με αφορμή την αίτηση ακύρωσης, που η Κίνηση κατέθεσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά της σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού (με βάση την οποία εγκρίθηκε η πρόταση της Αττικό Μετρό ΑΕ για την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων)

 

Ο πρόεδρος της Κίνησης και νομικός Φωκίων Δεληγιάννης είπε ότι η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, που βρέθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι «πολιτιστικό έγκλημα».

«Παρακολουθούμε στενά ό,τι γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Βενιζέλου. Έχουμε καταστρώσει το σχέδιο των επόμενων κινήσεων μας και όταν θα έρθει η στιγμή να σηκωθούν τα αρχαία, θα ακολουθήσουν άλλα ένδικα βοηθήματα. Απευθύνουμε έκκληση να το ξανασκεφτούν, προς χάριν της πόλης και του έργου».

Ο ίδιος σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, περί «σκοταδιστών», λέγοντας πως «η Κίνηση Πολιτών και όχι Κίνηση Σκοταδιστών, όπως αγενώς χαρακτηρίστηκαν όσοι ασκούν το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ, αγωνίζεται για το καλό της πόλης», μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ.    

 

Η ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξόπουλου, υποστήριξε πως μετά την απόσπαση και επανατοποθέτηση η Βενιζέλου «θα είναι ένα ψεύτικο αρχαιολογικό εύρημα» και χαρακτήρισε ως «ένα είδος μάρκετινγκ και καθρεφτάκια» το πρόσφατο βίντεο για τον Σταθμό Βενιζέλου της Αττικό Μετρό. 

 

Να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη Τύπου βρέθηκε και το μέλος της Κίνησης Πολιτών και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος τόνισε ότι για το θέμα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η κατάργηση του σταθμού Βενιζέλου, ενώ υπενθύμισε πως ο «νυν δήμαρχος ήταν εξαρχής υπέρ της απόσπασης».