Η εύρεση της Μαρκέλλας και η ένταση στον Έβρο. Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές Σαμαρείτες της Θεσσαλονίκης

Η εύρεση της Μαρκέλλας και η ένταση στον Έβρο. Στην πρώτη γραμμή οι εθελοντές Σαμαρείτες της Θεσσαλονίκης

Θα τους δεις στη πρώτη γραμμή της ''μάχης''. Είναι οι άνθρωποι που υπερβαίνουν τα όρια της ατομικής ευθύνης, προσφέροντας ανιδιοτελώς την πολύτιμη αλληλεγγύη τους που σώζει ζωές.

Στην κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις εξαφανίσεις, στους απεγκλωβισμούς, στα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και στην εκστρατεία κατά του κορονοϊού, βρίσκονται τα μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, που εκτίθενται καθημερινά στον κίνδυνο για να μην λείψει τίποτα σε όλους  εμάς.

Το  Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών  του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού,  είναι  η  μοναδική  εθελοντική  διασωστική  δύναμη  στην  χώρα  μας,  αναγνωρισμένη  από  την  Γ.Γ.Π.Π. (με Αριθμό Μητρώου 22/2001) ,  η  οποία  διαθέτει  οχτώ  διεθνώς  αναγνωρισμένους  φορείς  πιστοποίησης  της  εκπαίδευσης  όλων  των  Εθελοντών  της,  στους  τομείς  Πρώτων  Βοηθειών,  Διάσωσης & Ναυαγοσωστικής και Εκπαιδευτών. ''Οι  Εθελοντές  μας,  Σαμαρείτες,  Διασώστες,  Ναυαγοσώστες,  Ιατροί,  Εκπαιδευτές  και  Ειδικοί  Συνεργάτες,  βρίσκονται  σε  επιχειρησιακή  ετοιμότητα  365  ημέρες  το  χρόνο,  24  ώρες  το  24ωρο  και  μπορούν  να κινητοποιηθούν  οποιαδήποτε  στιγμή  και  να  προσφέρουν  τις  υπηρεσίες  τους  όπου  χρειαστεί,  στην  Ελλάδα  και  στο  κόσμο'' ,αναφέρει στο Seleo.gr, ο Αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Στρατής, και προσθέτει ότι, ''σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο ενεργή Εθελοντική Οργάνωση Πρώτων Βοηθειών, Διάσωσης και Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα, ενώ ήδη διευρύνει την δράση του μέσω διακρατικών συνεργασιών σε ολόκληρο τον κόσμο''.

Ολονύχτιες έρευνες στη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί η 10χρονη Μαρκέλλα

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης της Μαρκέλλας οι εθελοντές βγήκαν στους δρόμους για να την εντοπίσουν. Πραγματοποιούσαν έρευνες σε κάθε σημείο που θα μπορούσε να βρίσκεται.

''Όπως είναι γνωστό σε όλη τη χώρα οι αναζητήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες ήταν και παραμένουν μία από τις πιο γνωστές και σημαντικές υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την ίδρυσή του, το 1915, μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. Σε όλη την πορεία του έχει δραστηριοποιηθεί σε έκρυθμες καταστάσεις, σε περιόδους πολέμου και ειρήνης αναζητώντας αγνοουμένους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διευκολύνοντας την επικοινωνία αιχμαλώτων, φυλακισμένων και προσφύγων με τους οικείους τους'', όπως λέει στο Seleo,  ο Αρχηγός του  Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Στρατής.

''Σαν Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης έχουμε συμμετέχει σε αρκετές αναζητήσεις αγνοουμένων παιδιών και ανηλίκων τα τελευταία χρόνια και έχουμε αποκτήσει μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αμέσως μόλις εκδόθηκε σήμα amber alert κινηθήκαμε άμεσα και μέσα σε μία ώρα, 15 εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες ξεκίνησαν τις αναζητήσεις με τα οχήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι εθελοντές Σαμαρείτες κινήθηκαν σε πολλά σημεία και διαφορετικές περιοχές συλλέγοντας χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες διαβιβάστηκαν στις Αρχές'' προσθέτει.

''Οι έρευνες συνεχίστηκαν αδιάκοπα για τις επόμενες δύο ημέρες σε διαφορετικά σημεία της πόλης σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, την Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και την οικογένεια του αγνοούμενου κοριτσιού. Δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ανακούφιση το νέο ότι το κορίτσι τελικά βρέθηκε και είναι καλά όσον αφορά τη σωματική του υγεία, ευχόμαστε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατό και η ψυχική του υγεία'', καταλήγει ο κ. Στρατής.

ethelontesPsamarites 1

Οι εθελοντές - προστάτες των συνόρων

Στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων στις Καστανιές του Έβρου, αλλά και κατά μήκος των συνόρων, έσπευσε από την πρώτη στιγμή της ελληνοτουρκικής κρίσης κλιμάκιο των εθελοντών.

''O Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πρώτη στιγμή της κρίσης που εκδηλώθηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, βρέθηκα δίπλα στο στρατό και στην αστυνομία, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Έβρου. Εθελοντές Σαμαρείτες από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τα Περιφερειακά Τμήματα Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Ξάνθης, Κομοτηνής κ.ά. βρέθηκαν στο τελωνείο Καστανέων Ορεστιάδας αλλά και κατά μήκος των συνόρων για παροχή Α Βοηθειών, θερμομετρήσεις και όποιας άλλης βοήθειας ζητήθηκε από τις αρχές κατόπιν άμεσου συντονισμού του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αυγερινού'', τονίζει ο Ευάγγελος Στρατής. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 3 Μαρτίου την περιοχή επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου κος Φραντσέσκο Ρόκα μαζί με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αυγερινό καθώς η κατάσταση είχε σημάνει συναγερμό στη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για το νέο κύμα προσφύγων που βρισκόταν στα σύνορα.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μετά την απελευθέρωση των περιοριστικών μέτρων των μετακινήσεων πραγματοποίησε μπαράζ δράσεων για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Σώματος Εθελοντών ΣαμαρειτώνΔιασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκη, Ευάγγελο Στρατή, κατά τη διάρκεια της καραντίνας κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διένειμαν τρόφιμα, είδη καθαριότητας και ατομικής υγιεινής κατ' οίκον, σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μοναχικούς και ηλικιωμένους κατοίκους της Θεσσαλονίκης πάντα με με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και την προστασία των πολιτών της Θεσσαλονίκης.  Ακόμα πραγματοποιήθηκαν δράσεις street work όπου κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναζήτησαν τους αστέγους της πόλης της Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους υποστηρίξουν με μάσκες, γάντια, ξηρά τροφή και κουβέρτες και να τους ενημερώσουν.

ethelontesPsamarites 8

Ποδηλατικές περιπολίες στην παραλία Θεσσαλονίκης

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας η ποδηλατική ομάδα του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια περιπολιών που πραγματοποιεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης για την παροχή Α Βοηθειών διένειμε μάσκες και γάντια στους πολίτες της πόλης που βρέθηκαν στην παραλία.

ethelontesPsamarites 6

Θερμομετρήσεις στις φυλακές των Διαβατών, Δικαστήρια και σε δομές προσφύγων.

Από τις 16 Μαρτίου στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με τη Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής και με στόχο τη λήψη προληπτικών μέτρων ελέγχου του Κορωνοϊού εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται καθημερινά στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης στα Διαβατά όπου πραγματοποιούν εξ αποστάσεως θερμομετρήσεις στους υπαλλήλους, τους κρατούμενους, αλλά και τους επισκέπτες που εισέρχονται σε αυτό.

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο ανταπόκρισης στην πανδημία COVID-19, πραγματοποιεί από τις 28 Απριλίου και καθημερινά την εξ αποστάσεως θερμομέτρηση στους εισερχόμενους στο Δικαστικό Μέγαρο, το Υποθηκοφυλακείο, το Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης και το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ενώ συνεχίζει την θερμομέτρηση και στο Κέντρο Κράτησης Διαβατών.

Οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης, με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, εκτός από την εξ αποστάσεως θερμομέτρηση στους εισερχόμενους, ενημερώνουν το κοινό για την σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από το Σάββατο 21 Μαρτίου έχει αναλάβει τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής στη Βόρεια Ελλάδα και στη Μαλακάσα.

Όσον αφορά το Κλειδί κλιμάκια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίκσονται καθημερινά στη Δομή τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας παρέχουν θερμομετρήσεις για την πρόληψη κρουσμάτων του COVID-19, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καταγραφή, καθώς και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους νεοαφιχθέντες μετανάστες.Όλη επιχείρηςη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Κλειδί κινητοποιήθηκε άμεσα από τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., Dr. Αντώνιο Αυγερινό, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 ethelontesPsamarites 11

Τί χρειάζεται για να γίνει κάποιος  Εθελοντής Σαμαρείτης - Διασώστης.

''Για να γίνει κάποιος Εθελοντής Σαμαρείτης Διασώστης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό χρειάζεται σίγουρα αρκετή διάθεση και συνέπεια ώστε να εκπαιδευτεί κατάλληλα και να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προαπαιτούμενη δεξιότητα για όσους ενδιαφέρονται μια και η εκπαίδευση ξεκινάει από την αρχή για όλους τους εκπαιδευομένους και είναι ίδια για όλους ανεξαιρέτως εκπαιδευτικού ή επαγγελματικού υποβάθρου'', αναφέρει στο Seleo.gr, ο Αρχηγός  του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Στρατής.

 
Δικαίωμα υποβολής για τη Σχολή Σαμαρειτών και Διασωστών έχουν άνδρες και γυναίκες, με έντονη τη διάθεση Εθελοντικής Προσφοράς, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και είναι από 16 έως 45 ετών, και χωρίς προβλήματα υγείας που δεν θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν το σύνολο της εκπαίδευσης (πρακτική και θεωρητική). Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί πολύ εύκολα να συμπληρώσει ηλεκτρονικά μία αίτηση από την ιστοσελίδα www.samarites.gr στο πεδίο ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ.

Η Σχολή Σαμαρειτών Διασωστών ξεκινάει κάθε χρόνο στα μέσα Οκτωβρίου, έχει διάρκεια 15 μήνες και περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά, εξάσκηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών δημόσιων νοσοκομείων και συμμετοχή στις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.