Λαϊκή Συσπείρωση: Απαράδεκτη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις σχολικές καθαρίστριες

Λαϊκή Συσπείρωση: Απαράδεκτη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις σχολικές καθαρίστριες

Επίθεση εξαπολύει η Λαϊκή Συσπείρωση στη διοίκηση Ζέρβα του δήμου Θεσσαλονίκης

για τους σχολικούς καθαριστές. Στην ανακοίνωσή τους συμπληρώνουν την εκτίμηση «ότι προετοιμάζεται η παράδοση και της σχολικής καθαριότητας στους εργολάβους, ζημιώνοντας δημόσιο και δήμο, με κίνδυνο για την υγεία της σχολικής κοινότητας».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπέιρωσης:

Μετά τη συγκέντρωση 250 σχολικών καθαριστών από τον Δήμο (ο ένας πάνω στον άλλον και υπό βροχή) τη πρώτη μέρα των περιορισμών μετακίνησης της καραντίνας.

Τα προσκόμματα να δοθεί ειδική άδεια σε όσους εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

Την άρνηση να αξιοποιηθεί η δυνατότητα έκτακτων προσλήψεων (λόγω πανδημίας) στη σχολική καθαριότητα.... η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου απέρριψε το ψήφισμα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗΣ για μονιμοποίηση όλων των σημερινών και νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστών όταν τα επίσημα πρωτόκολλα προβλέπουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία για τη προστασία της υγείας μαθητών – εκπαιδευτικών, όταν το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη είναι πολύ κοντά.

Παρά τις πιέσεις των ίδιων των εργαζόμενων, εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων, της Λαϊκής Συσπείρωσης, η διοίκηση του δήμου δεν θέλει ενοχλήσει τη κυβέρνηση, να πει μια κουβέντα για το δίκιο των σχολικών καθαριστών που εργάζονται για χρόνια με μισθούς 150-300 ευρώ, χωρίς το δικαίωμα ούτε καν να ασθενήσουν, με τη μόνιμη ανασφάλεια της ετήσιας ανανέωσης των συμβάσεων τους. Να πει μια κουβέντα για τις ανάγκες της σχολικής καθαριότητας που εκτοξεύτηκαν λόγω πανδημίας.

Στο Υπουργείο και στο δήμο που καθησυχάζουν με υποσχέσεις μιας ακόμα ετήσιας ανανέωσης και επικαλούνται νόμους και Σύνταγμα που «απαγορεύει» τη μονιμοποίηση, υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα άλλαξαν με fast track διαδικασία, θεμελιώδη νόμο για τους δήμους δίνοντας τη δυνατότητα – μέσω αυτών – να βάλουν πόδι οι ιδιώτες στις αστικές συγκοινωνίες (βλ. αγορά 50 λεωφορείων από τον Δήμο για τον ΟΑΣΘ). Είναι γνωστό ότι προετοιμάζεται η παράδοση και της σχολικής καθαριότητας στους εργολάβους, ζημιώνοντας δημόσιο και δήμο, με κίνδυνο για την υγεία της σχολικής κοινότητας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, σε συντονισμό με τους σχολικούς καθαριστές, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων για να βρουν το δίκιο τους οι εργαζόμενοι, να προστατευτεί αποτελεσματικά η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών.