Ζέρβας: Δεν θα επιτρέψω ανάλογες εικόνες αυτό το Σαββατοκύριακο

Ζέρβας: Δεν θα επιτρέψω ανάλογες εικόνες αυτό το Σαββατοκύριακο

Στα μέτρα που ελήφθησαν και επρόκειτο να ληφθούν εφόσον υπάρξει ανάγκη για τον περιορισμό του Κορονοϊού,

αναφέρθηκε εκτενώς ο Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στον «Flash 99,4» και την εκπομπή «Ραντεβού στη Μία». Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι «εμείς μένουμε δημαρχείο γιατί πρέπει να λειτουργούμε. Ο καπετάνιος πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι για να βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Όλες αυτές τις ημέρες χρειάστηκε να βοηθήσουμε. Απολυμάναμε τα δικαστήρια, τα Αστυνομικά Τμήματα, βοηθήσαμε και κάποια νοσοκομεία. Άρα ο δήμαρχος πρέπει να είναι εδώ, όπως εδώ πρέπει να είναι οι αντιδήμαρχοι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και να φροντίζουν ώστε να μη λείπει τίποτα από την πόλη. Όπως επίσης πρέπει να υπάρχουν και οι υπάλληλοι. Όλοι τιμούμε και χειροκροτούμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, αλλά σκεφτείτε και τους ανθρώπους της καθαριότητας που φροντίζουν να μένει η πόλη καθαρή. Είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να δώσω κι εγώ ένα μεγάλο μπράβο στους οδοκαθαριστές, στους ανθρώπους που είναι στα απορριμματοφόρα, στους δημοτικούς αστυνομικούς και σε πολλούς υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στα γκισέ τους για να γίνεται αυτή η δουλειά που πρέπει να γίνει».

"Δεν θα επιτρέψω ανάλογες εικόνες αυτό το Σαββατοκύριακο"

Μιλώντας για την πρόσφατη εικόνα στην νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, ο Κ. Ζέρβας επανέλαβε την πρόθεσή του να την κλείσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί: «Ξέρω κι εγώ πόσο όμορφα είναι στη νέα παραλία. Κι εμένα μου αρέσει να κάνω βόλτα με το ποδήλατό μου, αλλά τώρα πλέον έχουμε άλλες συνθήκες. Και δυστυχώς αυτή η εικόνα που στείλαμε στο εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα ήταν κακή. Αυτό λοιπόν που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες ήταν να προσπαθήσουμε με τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία να δώσουμε οδηγίες, ώστε όλοι οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και τον συνωστισμό.

Ελπίζω ότι επίσης πως κι αυτοί – να μην τους χαρακτηρίσω – που βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν ποτά και να κάνουν αυτοσχέδια μπαρ δεν θα επιχειρήσουν ξανά κάτι παρόμοιο. Εξάλλου, το δήλωσα και το δηλώνω ξανά ως δήμαρχος ότι δεν θα επιτρέψω να ξανασυμβούν.

Επίσης πρόσθεσε πως «χθες υπήρξαν νέες οδηγίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε πρέπει να αντιληφθούμε όλοι το τι πρέπει να κάνουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες. Τώρα βέβαια κάποιος θα μου πει ότι πρέπει να κάνω τη βόλτα μου ή να βγάλω το σκυλάκι μου. Κι εγώ έχω σκυλάκι και εμένα μ’ αρέσουν οι βόλτες, αλλά πρέπει να γίνει πολύ περιορισμένα. Δεν πιστεύω ότι αυτοί που κυκλοφορούσαν την περασμένη εβδομάδα, είχαν όλοι πρόβλημα υγείας. Αυτές οι βόλτες πρέπει να γίνονται πρωί ή βράδυ. Όταν βγαίνουμε 4 το απόγευμα με τον ωραίο τον ήλιο και όλοι μαζί, προφανώς και δεν το κάνουμε γιατί το έχουν ανάγκη. Αν συνεχιστεί λοιπόν αυτό θα έχουμε και πρόστιμα. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία».

«Αντίστοιχες εικόνες και στις λαϊκές»

Το ίδιο πρόβλημα συνωστισμού με τη νέα παραλία, εντοπίστηκε – σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και στις λαϊκές. «Δεν ισχύει ότι αν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο δεν κολλάς. Εγώ Πολιτικός Μηχανικός είμαι, δεν είμαι γιατρός αλλά όλοι ξέρουμε ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής. Και εσείς μιλάτε για τη νέα παραλία, εγώ όμως θα αναφερθώ και στις λαϊκές. Το προηγούμενο Σάββατο στη μεγάλη λαϊκή της πόλης μας, στην περιοχή της Βούλγαρη, υπήρχε ένας αντίστοιχος, τεράστιος ανθρωποσυνωστισμός. Και μάλιστα από άτομα της τρίτης ηλικίας που ταλαιπωρούνται και περισσότερο. Το καταλαβαίνω, καλές τιμές, φρέσκιες επιλογές τροφίμων, αλλά και νούμερο ένα λόγος για να εκτεθούμε σε κίνδυνο. Ας προτιμήσουμε τα μπακάλικα της γειτονιάς όπου εκεί υπάρχουν κανόνες. Αντιλαμβάνομαι την πλήξη, αντιλαμβάνομαι το άγχος, αλλά οι προτεραιότητες είναι άλλες. Δεν μπορώ να λέω τα αυτονόητα. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα ενστερνιστούν τις εντολές για να μη γίνει εδώ – συγγνώμη για την έκφραση – «της Ιταλίας». Είναι πολύ απλοί οι κανόνες προστασίας. Μένουμε σπίτια μας. Οτιδήποτε άλλο είναι έγκλημα»

«Από εμάς εξαρτάται το Locked Down»

Σε ερώτηση για το αν θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα στο άμεσο μέλλον, ο Κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι «από εμάς εξαρτάται. Αν αρχίσουν τα νούμερα και γίνονται τραγικά θα φτάσουμε. Εγώ νομίζω ότι μέχρι στιγμής πάμε καλά, αλλά κάνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να δείξουμε υπευθυνότητα. Δεν είναι στιγμές για να ψάχνουμε διέξοδο και δεν είναι το θέμα ψυχολογικό. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι εθνικής ασφάλειας. Και εμείς επίσης έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις για βοήθεια στο σπίτι σε όσους δεν μπορούν. Με ένα τηλέφωνο 2310-550989 όσοι συμπολίτες έχουν πρόβλημα μετακίνησης μπορούν να απευθυνθούν. Δεν έχουν κανένα λόγο να βγουν έξω και να εκτεθούν σε κίνδυνο».

Αναφορικά με τους άστεγους τόνισε «ότι υπάρχει όλη αυτή η μέριμνα από τον δήμο. Δεν έχει σταματήσει καμιά από τις υπηρεσίες μας και υπάρχουν και εναλλακτικές σε περίπτωση που υπάρξει χώρος που θα μολυνθεί», ενώ για τις επιχειρήσεις εστίασης συμπλήρωσε ότι «έχουν παγώσει οποιεσδήποτε οφειλές υπάρχουν, αλλά θα το εξετάσουμε και περαιτέρω το ζήτημα. Θα το συζητήσουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα κάνουμε δια της περιφοράς».

Για τον τομέα της καθαριότητας ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε πως «ήδη έχει δοθεί μια ενίσχυση καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε μια έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ η οποία βέβαια έχει ήδη ξοδευτεί στις απολυμάνσεις και τις δράσεις. Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Όλοι οι πόροι του δήμου θα διατεθούν για την ασφάλεια των πολιτών. Το μεγαλύτερο φορτίο των απορριμμάτων είναι στις γειτονιές. Το προσωπικό δουλεύει μετά τις άδειες που έχουν δοθεί. Υπάρχουν οι βάρδιες ώστε η πόλη μας να μείνει καθαρή. Να μείνουν οι γειτονιές καθαρές. Σήμερα μάλιστα, μοιράσαμε μικρά γλαστράκια. Η πόλη μας λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Ανησύχησα αλλά δεν θόλωσε η κρίση μου»

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το δημαρχείο της πόλης αποτέλεσε και την «απολύμανση μηδέν» καθώς το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε πως «πράγματι η απολύμανση μηδέν έγινε στο δημαρχείο, το βράδυ κιόλας που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα. Δείξαμε αντανακλαστικά, τα ίδια που πρέπει να δείξει και ο πολίτης για να ξεπεραστεί η κρίση».

Όσο για το αν ανησύχησε με το γεγονός υπογράμμισε πως «ανησύχησα στο βαθμό που θα πρέπει να ανησυχεί ο καθένας. Αλλά η ανησυχία αυτή δεν πρέπει να θολώνει την κρίση σου».

Δεν είναι πάρτι, δεν είναι Δεκαπενταύγουστος"

Επίσης σημείωσε πως «παίρνω την ίδια ενημέρωση αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων που παίρνει όλος ο κόσμος. Είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Δεν υπάρχει καμιά διαφορετική ενημέρωση. Δεν υπάρχουν κρυμμένα νούμερα, ούτε κρυμμένοι ασθενείς», ενώ ξεκαθάρισε πως για αυτό το Σαββατοκύριακο η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας θα είναι έντονη σε διάφορα σημεία της πόλης, «αν και ελπίζω να μη χρειαστεί να υπάρξει παρέμβαση. Είναι απλό. Δεν είναι ευκαιρία για πάρτι. Δεν είναι Δεκαπενταύγουστος. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Με ψυχραιμία, χωρίς πανικό και σύντομα θα ξεμπλέξουμε».