Θεσσαλονίκη: Με αντισηπτικά και άδεια έδρανα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (φωτό)

Θεσσαλονίκη: Με αντισηπτικά και άδεια έδρανα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (φωτό)

Με αντισηπτικά και υγρά μαντηλάκια απολύμαναν τα χέρια τους όσοι προσήλθαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω ενέργεια έγινε στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, αυτοί που δίνουν το παρών στη συνεδρίαση που ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά φαίνεται πώς είναι λιγοστοί. 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ" έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, γνωστοποιώντας τους λόγους της απουσίας τους από τη συνεδρίαση. 

Αναλυτικά η επιστολή :

"

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε ως Ομάδα στη σημερινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης .

Η συμβολική αλλά και ουσιαστική αυτή στάση στοχεύει στο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ,καθώς η δημόσια υγεία δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από τη Διοίκηση του Δήμου και το Προεδρείο του Σώματος ως ζήτημα επικοινωνιακής διαχείρισης σε επίπεδο προεκλογικής εκστρατείας.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που φέρουμε ως αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών αλλά και της υποχρέωσης που συλλογικά φέρουμε ως προς την προστασία της δημόσιας υγείας ,ζητούμε η Διοίκηση του Δήμου να αντιμετωπίσει την κατάσταση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ωριμότητα. Με ψυχραιμία και εγρήγορση.

Η παράταξη «Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ» δεν θα ενισχύσει ούτε θα συνηγορήσει στην απουσία στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης από την εξάπλωση του κορωνοιού στην πόλη μας.

Δεν θα επιτρέψουμε διά της παρουσίας μας τον περαιτέρω ευτελισμό του Δημοτικού Συμβουλίου όταν ,αντί να αξιοποιηθούν όλα τα πρόσφορα μέσα για συζήτηση ,επιλέγεται η απλή έγκριση θεμάτων από την πλειοψηφία ,με υπονόμευση της ουσιαστικής τοποθέτησης επί τόσο σοβαρών ζητημάτων για την πόλη, όπως αυτό της παρούσας συγκυρίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια.

Είναι όμως η πρώτη φορά που γίνεται τόσο καταφανής διάκριση μεταξύ Δημοτικών Συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου και των υπόλοιπων και μάλιστα σε θέματα υγείας.

Όπως δηλώσαμε άλλωστε σε κοινή επιστολή μας με την παράταξη του Σπύρου Βούγια «Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη», η αντιμετώπιση της διαχείρισης της κατάστασης ,μετά το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα στην χώρα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου ήταν μυστικοπαθής, ανεύθυνη, επιεικώς απαράδεκτη.

Διά ταύτα:

• Ζητούμε την εναρμόνιση του Δήμου Θεσσαλονίκης με όλες τις συστάσεις του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας, και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

• Ζητούμε τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας του προσωπικού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

• Απαιτούμε την εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας, και ελαχιστοποίησης του συγχρωτισμού προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα διασποράς και να περιοριστούν τα κρούσματα στην κοινότητα.

• Η συστηματική ενημέρωση των πολιτών δεν μπορεί να γίνεται με διανομή φυλλαδίων από τον Δήμαρχο, ούτε με χειραψίες στην πλατεία Αριστοτέλους για λίγες ώρες .Χρειάζεται στοχευμένη καμπάνια ενημέρωσης και παραδειγματική συμπεριφορά των στελεχών της Διοίκησης.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι με ωριμότητα και αποφασιστικότητα αυτόν τον νέο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο βαθμό που η Δημοτική Αρχή, ως υπεύθυνος φορέας της Πολιτείας θα επιδείξει προσήλωση στην επιστημονική τεκμηρίωση, στην κοινωνική συναίνεση και τη δημόσια λογοδοσία.

Στην ανάληψη της ευθύνης που φέρει ως Διοίκηση."