Καταγγελία για τις χορηγίες στον δήμο Θεσσαλονίκης  κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Καταγγελία για τις χορηγίες στον δήμο Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Με κοινή τους επιστολη

οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης οι Σταύρος Καλαϊτζίδης (Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα), Έλλη Χρυσίδου (Θεσσαλονίκη Μαζί) και Ανδρέας Κουράκης (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη), τονίζουν πως «κάτι φαίνεται να μην πηγαίνει καλά με τις «Αποδοχές των δωρεών» από την Οικονομική Επιτροπή για τη διοργάνωση των εορτών Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2019-2020 που δόθηκαν από επώνυμους και ανώνυμους  φορείς του εμπορικού κόσμου της πόλης μας».

Παράλληλα η επιστολή συνεχίζει λέγοντας ‘’Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η απαράδεκτη και επιθετική συμπεριφορά του Προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής  Ε. Κυριζίδη απέναντι στους  εκπροσώπους της αντιπολίτευσης  που του ζητούσαν εξηγήσεις  για τα ελλειπή αποδεικτικά στοιχεία των χορηγιών, αλλά και εάν αυτές οι χορηγίες καλύπτουν όλο το κόστος της διοργάνωσης ή θα υπάρξουν και άλλες στη συνέχεια.

Όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις για το που κατέληξαν οι αρκετές χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν  υπό την μορφή παροχής υπηρεσίας οι περισσότερες ,αλλά κατέφυγε και σε ύβρεις και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κατά των μελών της αντιπολίτευσης  Καλαϊτζίδη Σταύρου, Κουράκη Αντρέα, και Χρυσίδου Έλλης που του ζήτησαν εξηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια συμπεριφορά από τον ίδιο Πρόεδρο έχει παρατηρηθεί και άλλες φορές  και  επαναλαμβάνεται  πάντα κάθε φορά που δεν είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που του τίθενται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αφορμή το 19ο θέμα που είχε εισαχθεί στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 12/02/2020 για έγκριση με τίτλο ΔΩΡΕΕΣ εταιρειών και φορέων, τα μέλη της αντιπολίτευσης Σ. Καλαϊτζίδης Α. Κουράκης και Ε.Χρυσίδου μη καλυπτόμενα από την εισήγηση την οποία δεν συνόδευαν για όλες τις χορηγίες τα αντίστοιχα παραστατικά που να τις δικαιολογούν ,ζήτησαν απαντήσεις από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Ε. Κυριζίδη. Αντί όμως απαντήσεων εισέπραξαν τις προσβλητικές ιαχές του ανίκανου να απαντήσει Προέδρου φανερώνοντας την αγωνιώδη προσπάθεια του να διεκφύγει του θέματος.  

Μη καλυπτόμενοι κατά συνέπεια, τόσο από την εισήγηση, όσο και από τις απαντήσεις του Προέδρου, αλλά και επειδή τα «περίεργα και αναπάντητα»  στη λειτουργία της Ο.Ε. συνεχώς πληθαίνουν ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις σε ανώτερες αρμόδιες αρχές.
 
Κύριε Πρόεδρε

Παρακαλούμε να ανακοινώσετε την κοινή μας δήλωση στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο που αφορά στα σοβαρά θέματα της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και των δωρεών προς τον Δήμο μας για την διοργάνωση των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2019-2020, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες απαντήσεις και διευκρινήσεις».

Η απάντηση του αντιδημάρχου

Ο  πρόεδρος της Ο.Ε., αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης απάντησε στην επιστολή με την εξής ανακοίνωση: «Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 4623/2019 αρμόδια για την αποδοχή δωρεών είναι η Οικονομική Επιτροπή. Σύμφωνα με την 14903/2019 απόφαση Δημάρχου αρμόδιος για την εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή για την αποδοχή δωρεών είναι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μιχαήλ Κούπκας.

Έτσι και στην προηγούμενη οικονομική επιτροπή, ήρθε εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών για αποδοχή δωρεών, που δόθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των εορτών Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά 2019-2020. Συγκεκριμένα, η εισήγηση (η οποία υπερψηφίστηκε) αφορούσε δωρεές από : ΕΥΑΘ (εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης), Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εταιρία προμήθειας ΑΕΡΙΟΥ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε., Coca Cola Ελλάς Α.Ε., Japan Tobacco International, ΕΛΛΗΝΑΙΡ Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρία, Γκόφας και ΣΙΑ ΙΚΕ, ΟΝΕ SALONICA κτλ, και στην οποία περιλαμβάνονταν οι εργασίες που ανέλαβαν στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, κοστολόγησή τους και τα πλήρη φορολογικά στοιχεία των εταιριών ώστε να μην υπάρχει ίχνος αδιαφάνειας. Ενημερώνω ότι και σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν έρθει άλλες εισηγήσεις από δωρεές άλλων εταιριών οι οποίες υπερψηφίστηκαν.

Παράλληλα, όπως ορίζει η νομοθεσία, οιοσδήποτε δημοτικός Σύμβουλος, πέραν του δικαιώματος να ψηφίζει ή να καταψηφίζει τις εισηγήσεις της διοίκησης, δικαιούται δια αιτήσεως την παροχή εγγράφων και εξηγήσεων από την διοίκηση για όποιο θέμα επιθυμεί. Αυτή είναι η νόμιμη οδός κι όχι η στείρα αντιπολίτευση με άναρθρες κραυγές στην οικονομική επιτροπή και σχόλια του τύπου «αν έρχονταν ναρκέμποροι να σας δωρίσουν θα δεχόσασταν;» ή παρεμβάσεις άσχετες με την συζήτηση του θέματος.

Έτσι λοιπόν, για το ίδιο θέμα, όπως δικαιούται η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, κατέθεσε αίτημα (με αριθμό πρωτοκόλλου 54879/10.2.2020) για παροχή εγγράφων και καταστάσεων των χορηγών των Χριστουγέννων και ήδη δόθηκε απάντηση και της αποστείλλαμε πλήρη φάκελο (κανονιστικές αποφάσεις, κανονισμός λειτουργίας αγορών, 42 εισηγήσεις δωρεών 2019, 7 εισηγήσεις δωρεών 2020, 2 αναλυτικοί πίνακες, 18 επιστολές δωρητών, 1 αναλυτική κατάσταση όλων των δωρεών)  για να τις παραδοθεί με όλα τα στοιχεία που αιτήθηκε.

Οι συνάδελφοι προφανώς έχουν συνηθίσει σε άλλες διαδικασίες, σε διοίκηση και αντιπολίτευση χωρίς ουσία, σε αντιπολίτευση δια του διαδικτύου και επιθυμούν να ομιλούν ακατάπαυστα χωρίς αντίλογο.

Δέχομαι ότι χαρακτηρισμοί ως «ανίκανος», «περίεργα και αναπάντητα», «αναζητηθούν απαντήσεις από ανώτερες αρχές» γίνονται από αντιπολιτευτικό παροξυσμό. Αντί αυτού δύναται να ακολουθήσουν την οδό που ορίζει ο νόμος και ακολούθησε ήδη η κα Νοτοπούλου αλλά και άλλοι συνάδελφοι για άλλα θέματα.

Η διαφάνεια και η σοβαρότητα πρέπει να διέπει και τους διοικούντες αλλά και τους αντιπολιτευόμενους που θέλουν να προσφέρουν».