«Παραπληροφόρηση» από τον Υπουργό καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

«Παραπληροφόρηση» από τον Υπουργό καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Για «παραπληροφόρηση» για τα φάρμακα των ασφαλισμένων που έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, κάνει λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Για «μεγάλη αναστάτωση» στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, «αλλά και ολόκληρης της χώρας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια στα ΜΜΕ για το θέμα του ΕΚΑΣ και των πολιτών που πλέον το έχουν απολέσει», κάνει λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Όπως επισημαίνει, στις δηλώσεις του ο υπουργός ρητά ανέφερε πως για όσους ασφαλισμένους έχουν χάσει το ΕΚΑΣ, όλα τα φάρμακά τους θα χορηγούνται εντελώς δωρεάν, ακόμα κι αν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα. «Κάτι τέτοιο βεβαίως απέχει από την αλήθεια, καθώς ουδέποτε νομοθετήθηκε» υποστηρίζει.

«Αντίθετα, αυτό που εξακολουθεί να ισχύει είναι πως όλοι οι πολίτες που έχουν για οποιοδήποτε λόγο μηδενική συμμετοχή στα φάρμακά τους, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτε εάν αυτά είναι γενόσημα. Εάν επιλέξουν πρωτότυπα, το σύστημα τούς χρεώνει με την επιβάρυνση της διαφοράς της τιμής» εξηγούν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης.

Όπως υπογραμμίζουν, οι ασφαλισμένοι «παραπληροφορήθηκαν από τον ίδιο τον υπουργό και ήδη από σήμερα στα φαρμακεία διαμαρτύρονται έντονα και επιμένουν πως δεν πρέπει να πληρώσουν τίποτε, παρόλο που το σύστημα της ΗΔΙΚΑ τους χρεώνει κανονικά την επιβάρυνση εάν επιλέξουν πρωτότυπο φάρμακο».

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή τη στοχοποίησή τους. «Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και όχι πρόχειρα. Επιβάλλεται λοιπόν να επέμβει άμεσα ο υπουργός Υγείας και με νέες δηλώσεις του να αποκαταστήσει την αλήθεια, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τους φαρμακοποιούς που δέχονται όλη αυτή την πίεση και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων χωρίς να φταίνε καν οι ίδιοι» καταλήγει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.