Ευθύνες για κακοδιαχείριση του προγράμματος περίθαλψης επιρρίπτουν φιλοζωικές οργανώσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ευθύνες για κακοδιαχείριση του προγράμματος περίθαλψης επιρρίπτουν φιλοζωικές οργανώσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ευθύνες για κακοδιαχείριση του προγράμματος περίθαλψης των ζώων επιρρίπτει στον Δήμο Θεσσαλονίκης η εκπρόσωπος της Φιλοζωικής Οργάνωσης «Νοιάζομαι».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Οργάνωσης, Εύη Καλαιτζίδου, «η περισυλλογή και μεταφορά των ζώων πρέπει να γίνεται βάση του νομου 4039/2012 άρθρο 9 παράγραφος 1 από συνεργείο του Δήμου ή από συνεργαζόμενες φιλοζωικές οργανώσεις με τον Δήμο για να υπάρχει α) διαφάνεια όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους και β) σωστή ροή των διαδικασιών ώστε να περιθάλπονται όντως αδέσποτα ζώα του Δήμου και όχι άλλων περιοχών ακόμη και δεσποζόμενα».

Ωστόσο, όπως ανέφερε στο Seleo, δεν γίνεται έλεγχος με αποτέλεσμα να στειρώνουν - περιθάλπουν μέσω του προγράμματος κατά ένα μεγαλο ποσοστό φιλόζωοι από τους γύρω Δήμους.

Αποτέλεσμα αυτού, όπως είπε η κ. Καλαιτζίδου, «τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας (σ.σ. Θεσσαλονίκης) να παραμένουν χωρίς περίθαλψη».

Έκανε μάλιστα λόγο για ελάχιστα χρήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης (50.000 ευρώ το πρόγραμμα περίθαλψης) σε σύγκριση με όσα διαθέτουν για τα ζώα οι Δήμοι Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς.

Η κ. Καλαιτζίδου είπε «δύο φιλοζωικές καταλήξαμε ό,τι στειρώνουμε, να το στειρώνουμε με δικούς μας πόρους (…) καταλήξαμε να είμαστε αποκούμπι του Δήμου αλλά δυστυχώς έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας και φέτος για πρώτη φορά πιεσαμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία».

«Δυστυχώς στην χώρα μας όποιος τολμήσει να διεκδικήσει διαφάνεια και νομιμότητα καταλήγει να πετροβολείται» είπε η κ. Καλαιτζίδου, υποστηρίζοντας ότι «η εντεταλμένη σύμβουλος για τα αδέσποτα παραχώρησε το ελεύθερο σε φιλόζωους άλλων περιοχών να μεταφέρουν αδέσποτα ζώα στην κτηνιατρική κλινική που έχει υπογράψει συνεργασία ο κεντρικός Δήμος». Η κ. Καλαιτζίδου διερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει το κόστος περίθαλψης και στειρώσεων «όταν πολύ σύντομα θα τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα» και ποιος «μας δίνει το δικαίωμα να παραβαίνουμε την νομοθεσία και να διαχεριζόμαστε όπως εμείς θέλουμε τα χρήματα των δημοτών».

Αναφερόμενη στους αρμόδιους του Δήμου, είπε ότι «κανείς δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με τις δύο φιλοζωικές οργανώσεις που εδρεύουν στον Δήμο Θεσσαλονίκης, κανείς δεν έχει επισκεφθεί τους χώρους που φιλοξενούν τα αδέσποτα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Κ. Ζέρβα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απάντηση.

Σε δηλώσεις της στο Seleo η κ. Καλαιτζίδου υποστήριξε ότι «ορισμένοι λανθασμένα θεωρούν πρότυπα φιλοζωίας εκείνους που μαζεύουν δεκάδες ακόμη και εκατοντάδες αδέσποτα μέσα σε μια μονοκατοικία, υπό άθλιες συνθήκες γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για συνθήκες ευζωίας των ζώων αυτών »! Παράλληλα, έκανε λόγο για «ψευδή νέα» που διαδίδουν ορισμένοι αρμόδιοι οι οποίοι λένε πώς οι φιλοζωικές της πόλης μαζεύουν μόνο «ρατσένια» ζώα.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πρόσφατα βεβαιώθηκαν ορισμένα πρόστιμα καθώς κάποιοι έβγαλαν τα κατοικίδια τους σε πάρκο της Θεσσαλονίκης, χωρίς λουρί.

«Στο πάρκο της Τούμπας δεν έχει γίνει έλεγχος ποτέ. Σε κανένα πάρκο δεν έχει γίνει έλεγχος για τα ζώα, εκτός από αυτό που βρίσκεται στην παραλία» είπε η κ. Καλαιτζίδου, σημειώνοντας ότι «πρώτα ενημερώνεις τους πολίτες και μετά κόβεις πρόστιμα…».
Σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ των προστίμων κυρίως για τη μη ηλεκτρονική σήμανση των ζώων (τσιπ) αλλά πάντοτε έπειτα από τις απαραίτητες προειδοποιήσεις προς τους πολίτες.

«Όπως ακριβώς ειδοποιήθηκαν οι οδηγοί πριν λάβουν χώρα οι σχετικές αστυνομικές επιχειρήσεις για παράνομη στάθμευση στη Δωδεκανήσου, έτσι πρέπει να ενημερωθούν και οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων για επιβολή προστίμων στα πάρκα. ».

Στην ίδια γραμμή και η δεύτερη φιλοζωική οργάνωση που εδρεύει στην πόλη. Το «Καταφύγιο Ζώων» και η εκπρόσωπός του, Βάσω Χατζημανώλη, κάνουν έκκληση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, καθώς –όπως λένε- γνωρίζουν ότι είναι ευαίσθητος για τα αδέσποτα, να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει «ευταξία και διαφάνεια στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς».