Ανήλικοι, οι δράστες που έκαψαν πολιτιστικό κέντρο στον Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης

Ανήλικοι, οι δράστες που έκαψαν πολιτιστικό κέντρο στον Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της προανακριτικής εξέτασης για τον εμπρησμό στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγκαδά, σύμφωνα με το οποίο επτά άτομα ηλικίας 17-19 ετών προκάλεσαν την καταστροφή στο Μπίλλειο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οι μαθητές διέρρηξαν το κτίριο και άναψαν φωτιά στο κέντρο της θεατρικής σκηνής, η οποία λόγω του ότι είναι ξύλινη, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι νεαροί ομολόγησαν στις καταθέσεις τους τις πράξεις τους και πλέον αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις, ενώ ο δήμος Λαγκαδά θα απαιτήσει την πλήρη οικονομική αποζημίωση για την καταστροφή που προκάλεσαν.

Οι επτά δράστες ηλικίας 17 - 19 ετών παραβίασαν το απόγευμα της 3ης Δεκεμβρίου την πλαϊνή είσοδο του Μπίλλειου Πολιτιστικού Κέντρου και αποφάσισαν να ανάψουν φωτιά μέσα σε αυτό, πιθανόν για να ζεσταθούν. Ο κ. Καραγιάννης διάβασε μέρος των καταθέσεων των νεαρών στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου και οι αναφορές είναι συγκλονιστικές. «Βρήκα σακούλες με ρούχα στο υπόγειο του κτιρίου και άναψα φωτιά με αυτά στο κέντρο της σκηνής» αναφέρει στην κατάθεση του ο νεαρός που άναψε τη φωτιά και συνεχίζει « μετά πήγα στο σούπερ μάρκετ (σ.σ. το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση) και αγόρασα οινόπνευμα για να δυναμώσω τη φωτιά. Μετά κάψαμε διάφορα ξύλα και όταν η φωτιά δυνάμωσε αρκετά προσπαθήσαμε να τη σβήσουμε με τους πυροσβεστήρες, τους οποίους όμως είχαμε αδειάσει νωρίτερα για πλάκα» καταλήγει στην κατάθεση του ένας από τους νεαρούς δράστες. «Φάγαμε μέσα στο χώρο του θεάτρου και όταν πλέον ο καπνός γέμισε το χώρο του θεάτρου, βγήκαμε έξω».

Ένα από τα βασικότερα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αρχές ήταν οι συσκευασίες τροφίμων, που βρέθηκαν στο χώρο. Συγκεκριμένα, οι νεαροί άναψαν φωτιά στο κέντρο της σκηνής και παρήγγειλαν από συγκεκριμένο κατάστημα της πόλης μας, όπου στις συσκευασίες και στη σακούλα αναγράφονταν το λογότυπο της επιχείρησης. Αυτό βοήθησε ώστε να εντοπιστούν ευκολότερα οι επτά δράστες (έξι αγόρια και ένα κορίτσι), οι οποίοι είναι δημότες Λαγκαδά, μαθητές Λυκείων της περιοχής ή έχουν αποφοιτήσει και αντιμετωπίζουν πλέον τις κατηγορίες διάρρηξης, εμπρησμού και καταστροφής δημόσιας περιουσίας.

Το πόρισμα της προανακριτικής δικογραφίας μεταβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελία και σύντομα θα κληθούν οι κατηγορούμενοι για κατάθεση στην Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης.

Η αποκατάσταση

Η αποκατάσταση του Μπίλλειου δεν αναμένεται σύντομα, καθώς εκκρεμεί η αποτίμηση στατικότητας, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, αφού η φωτιά πιθανόν να έχει επηρεάσει τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Εφόσον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας, θα ακολουθήσει ο καθαρισμός του χώρου. «Η ζημιά δεν είναι μεγάλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Εχουμε έρθει σε συνεννόηση με εταιρεία καθαρισμού πιστοποιημένη από την Πυροσβεστική, προκειμένου ο καθαρισμός του να γίνει με σωστό τρόπο και να μην υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα» ανέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Καραγιάννης.

Παράλληλα, ο δήμος Λαγκαδά μέσω της νομικής υπηρεσίας θα προχωρήσει σε μηνύσεις κατά όλων των υπευθύνων, αξιώνοντας περά από τις ποινικές κυρώσεις και την πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση του Μπίλλειου.Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το Μπίλλειο γίνεται στόχος εμπρηστών και διαρρηκτών. Το περασμένο καλοκαίρι άγνωστοί διέρρηξαν το χώρο και προκάλεσαν φθορές και ζημιές στις καρέκλες του θεάτρου, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο έκλεψαν τα καλώδια της ΔΕΗ για να πάρουν το χαλκό. Το γεγονός πως ο χώρος δεν φυλάσσεται ούτε διαθέτει σύστημα συναγερμού λειτουργεί ενθαρρυντικά στον κάθε επίδοξο βάνδαλο ή διαρρήκτη να εισβάλλει εύκολα σε αυτό.

Δείτε παρακάτω τις εικόνες καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά που είχε  ξεσπάσει στο πολιτιστικό κέντρο:
Πηγή: lagadas.net