Τα πρώτα στοιχεία για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Τα πρώτα στοιχεία για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Εστάλησαν οι Προσκλήσεις στους Δημάρχους και στα Δημοτικά Συμβούλια της Χώρας για το Ειδικό Θεματικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με αντικείμενο τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η διεξαγωγή του ορίστηκε τελικά για την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, στη Θεσσαλονίκη (στο ξενοδοχείο PortoPalace).

Θα αποτελεί συνδιοργάνωση της ΚΕΔΕ με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γιώργος Πατούλης,στην Πρόσκληση που απέστειλε,κάλεσε τους Αιρετούς να πάρουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, αλλά και να συμβάλλουν με τη δική τους γνώμη στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό τους έθεσε προθεσμία να στείλουν τις προτάσεις τους έως την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019.

 

Συνημμένο στην Πρόσκληση έστειλε κείμενο, που φέρει τον τίτλο “Κείμενο θέσεων στο Διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση”. Η Πρόσκληση αναγράφει σχετικά πως πρόκειται για “ κείμενο θέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου πάνω στο περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης”, το οποίο “στο πρόσφατο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία”.

Αξίζει,  να σημειωθεί ότι ο κ. Πατούλης στις προτάσεις Συνταγματικής Αναθεώρησης που έστειλε στους Δημάρχους και στα Δημοτικά Συμβούλια, ξεχωρίζει εκείνη περί “Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης”, στην οποία σημειώνεται:

 

« Συνταγματική καθιέρωση “Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης”: Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση, τα μέλη του οποίου θα είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, με ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φορέων ».

Η πρόταση φαίνεται να ανατρέπει πλήρως αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα, ότι ανώτατος θεσμικός εκπρόσωπος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι η ΚΕΔΕ (ΚΕΔΚΕ προηγουμένως). Προκαλεί, επίσης, πλήθος ερωτημάτων, για παράδειγμα δεν προσδιορίζεται εάν θα προεδρεύει Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης και, εάν το 2ο, πως νοείται Περιφερειάρχης να είναι θεσμικός εκπρόσωπος των Δήμων απέναντι στην Κυβέρνηση, π.χ. για τα ζητήματα αρμοδιοτήτων όπου υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο βαθμούς.

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

https://www.aftodioikisi.gr