Αποσύρεται η Καϊλή από τη «στρατιά» υποψηφιοτήτων για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Αποσύρεται η Καϊλή από τη «στρατιά» υποψηφιοτήτων για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Στον πρώτο γύρο για τον δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι θαύμα αν υποψήφιος πιάσει ένα 18-20%.

Τέλος στα σενάρια που την έφερναν να κατεβαίνει για δήμαρχος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να βάλει και επισήμως η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr. Εχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και είναι θέμα λίγων 24ωρων να ανακοινώσει δημοσίως τις τελικές της αποφάσεις.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά αρχικά της πρότεινε να αφήσει την ευρωβουλή και να βάλει υποψηφιότητα για την εθνική Βουλή, με το ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Είναι, όμως, μία εκλογική περιφέρεια στην οποία μπορεί να κατεβεί και η ίδια η κ.Γεννηματά, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρατήσει την έδρα. Επίσης η Α' Θεσσαλονίκης είναι η εκλογική περιφέρεια του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την Χαριλάου Τρικούπη ήταν να διεκδικήσει το δήμο Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση της προεκλογικής μάχης για την διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης (το ταμείο του κόμματος είναι μείον) καθώς και το «μάζεμα» των ανταρτών της κεντροαριστεράς. Ο Γιάννης Μπουτάρης τον οποίο στήριξε το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έδωσε το δαχτυλίδι σε κανένα. Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον και δείχνει αποφασισμένος να κατεβεί για δήμαρχος. Ενα «όχι» της ευρωβουλευτή, ανοίγει το δρόμο για να πάρει το χρίσμα ο Βούγιας.

Η κυρία Καϊλή θα ζητήσει να διεκδικήσει την έδρα της στην ευρωβουλή από την Φώφη Γεννηματά, η οποία απέκλεισε αρχικά αυτό το σενάριο. Μια διαφωνία τους μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο και να ανοίξει το δρόμο μεταγραφής της ευρωβουλευτή στη ΝΔ στην οποία υπάρχουν θετικές εισηγήσεις για το πρόσωπο της. Ο τρίτος δρόμος είναι μια καριέρα στο εξωτερικό.

Ο «στρατός» των γαλάζιων υποψηφίων

Ο μεγάλος χαμός γίνεται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Η απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την όρεξη σε πολλούς.
Ο Νίκος Ταχιάος που έχει το χρίσμα και την κομματική στήριξη με εντολή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ άρχισε την προεκλογική του μάχη μέσα σε αρνητικό κλίμα, βελτιώνει τα δημοσκοπικά του χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newpost.gr.

Αντίθετα, η Κατερίνα Νοτοπούλου που είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ κάνει... χαμηλές πτήσεις και δεν δείχνει να έχει μια δυναμική, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να μην ξεχνούν ότι μπήκε στο δήμο με σύμβαση καθαρίστριας χωρίς να ασκήσει ποτέ το επάγγελμα και έφτασε να γίνει υφυπουργός του Τσίπρα, όπως δείχνουν ποιοτικές έρευνες. Εάν ο Ταχιάος μπει στο δεύτερο γύρο με τη Νοτοπούλου εκτιμάται ότι θα κερδίσει το δήμο.

Ικανοποιητικά αλλά κάτω από τον Ταχιάο στη δημοσκοπική αποτύπωση κινείται ο «αντάρτης» της ΝΔ, πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός. Τον στηρίζει το σύστημα του ΠΑΟΚ, το οποίο, πάντως, έχει χρόνια να βγάλει δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη καθώς ο περισσότερος τοπικός πληθυσμός δεν έχει οπαδικά χαρακτηριστικά. Ο κ.Ορφανός είναι ο μόνος υποψήφιος του οποίου προεκλογική εκδήλωση προβλήθηκε σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο του καναλιού OPEN που είναι ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης κατεβαίνει ο πρώην νομάρχης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα αλλά και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες. Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας πρώην αν.δήμαρχος του Μπουτάρη (ανεξαρτητοποιήθηκε). Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 δέχθηκε πρόσκληση από τον Αντώνη Σαμαρά και μπήκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης σε μη εκλόγιμη θέση. Από τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ κατεβαίνουν οι Εφραίμ - Μάκης Κυριζίδης, Χάρης Αηδονόπουλος κ.α.

Υπάρχει τέτοια πανσπερμία που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρώτος υποψήφιος στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην πλησιάσει ούτε το 20%. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας τον δεύτερο γύρο, κάλεσε σε συνένωση δυνάμεων στον υποψήφιο της ΝΔ που είναι αναγκαία για τη λήψη αποφάσεων την επόμενη μέρα.

http://newpost.gr

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.