Παραδόθηκε σε λειτουργία στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας

Παραδόθηκε σε λειτουργία στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας

Με την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θερμαϊκού ολοκλήρωσαν τις παρεμβάσεις τους στην περιοχή, η οποία επλήγη από τη θεομηνία της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Σήμερα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, παρουσία της Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου παρέδωσαν σε χρήση από τους πολίτες το ασφαλές πια Κέντρο Υγείας, ενώ αναφέρθηκαν και στις μείζονες παρεμβάσεις αποκατάστασης των πληγών που άφησε πίσω της η προ διετίας θεομηνία.

Οι καταστροφές στο Δήμο Θερμαϊκού ήταν εκτεταμένες και απαιτήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αποκατασταθούν. Ειδικά στις υποδομές τα προβλήματα ήταν πολλά. Με συντονισμένες ενέργειες και την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θερμαϊκού, πλέον έχουν παραδοθεί όλες οι δημόσιες και δημοτικές υποδομές σε χρήση στους πολίτες.

Στη Νέα Μηχανιώνα κινδύνευσε το Κέντρο Υγείας, η Ιχθυόσκαλα, ο βιολογικός καθαρισμός και κατοικίες επάνω στο υπερυψωμένο πρανές και στην παραλιακή ζώνη. Τεχνικογεωλογική έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν στο Κέντρο Υγείας.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή τελετή ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Πολιτική Προστασία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, το Δήμο Θερμαϊκού και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κήρυξαν άμεσα την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με το ΙΓΜΕ προχώρησαν σε εκτεταμένο έλεγχο του φαινομένου της κατολίσθησης και των κινδύνων που εγκυμονούσε.

Οι τρεις παρεμβάσεις που έγιναν, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας ήταν:

1. Καθαρισμοί και αποκατάσταση φρεατίων, οδικών δικτύων, ρεμάτων, αγωγών ομβρίων υδάτων, καθώς επίσης και η άρση των καταπτώσεων σε όλη την επικράτεια του Δήμου Θερμαϊκού.

2. Κατεπείγουσες εργασίες συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων και αποβλήτων του Δήμου Θερμαϊκού.

3. Κατεπείγουσες εργασίες στις περιοχές Ν. Μηχανιώνας στο Κέντρο Υγείας, Αγίας Τριάδας στο ΠΙΚΠΑ και Επανομής στο Αγνάντι, που αφορούσαν στις αποκαταστάσεις των πρανών, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την ολοκλήρωση των καθαρισμών και την άρση των καταπτώσεων.

«Σκοπός και στόχος όλων των ενεργειών και των εργασιών που υλοποιήσαμε ήταν και είναι η διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην πορεία, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που συναντήσαμε, δεν στάθηκαν ικανά να κάμψουν τη βούλησή μας να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες εργασίες, τις οποίες με σκληρή και μεθοδική δουλειά ολοκληρώσαμε και παραδίδουμε σήμερα στην τοπική κοινωνία ένα ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες εδώ στο Δήμο Θερμαϊκού είναι υποδειγματικός. Αποτελεί πλέον πρότυπο, καθώς το μνημόνιο ενεργειών, που καταρτίσαμε και με το οποίο αντιμετωπίσαμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αποτελεί πλέον τον 'μπούσουλα', που μας ζητήθηκε κι από την κυβέρνηση, προκειμένου να τον αξιοποιήσει για όλη την Ελλάδα».

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τα στελέχη του Δήμου Θερμαϊκού για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τα στελέχη της Περιφέρειας, που ενέσκηψαν στις ανάγκες της περιοχής και με μεθοδικότητα αποκατέστησαν τις μεγάλες ζημιές, αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ανταποκρίθηκε με αμεσότητα στα αιτήματα και τις ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διασφαλίζοντας τα απαραίτητα κονδύλια για το σύνολο των παρεμβάσεων.