Με έξι καινοτόμα και βραβευμένα εκθέματα συμμετέχει το ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Με έξι καινοτόμα και βραβευμένα εκθέματα συμμετέχει το ΑΠΘ στην 83η ΔΕΘ

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει για ακόμη μια χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με δικό του εκθεσιακό χώρο, στο Περίπτερο 14, stand 25.

 

Τα εγκαίνια του Περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00, από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου.

Έξι καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες του ΑΠΘ, από τις πολλές του Ιδρύματος που διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, επιλέχθηκαν και εκτίθενται στο Περίπτερο του ΑΠΘ. Παράλληλα, και με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ, παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση σε όσους ενδιαφέρονται για τον επιστημονικό χώρο των αμερικανικών σπουδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στις περισσότερες από 40 ενεργές συμφωνίες και συνεργασίες του ΑΠΘ με Πανεπιστήμια, Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο Περίπτερο του ΑΠΘ οι επισκέπτες θα γνωρίσουν:

 • Το μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) - DELAER RX-3
 • Το αγωνιστικό μονοθέσιο ART18
 • Το νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle
 • Την καινοτόμο δραστηριότητα «Brain Run meets Remedes», που μετρά τις νοητικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά των χρηστών, μέσα από ένα παιχνίδι
 • Την πρωτότυπη πλατφόρμα για την υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας «StayConn App»
 • Την καινοτόμο εφαρμογή που αποκωδικοποιεί το κλάμα του μωρού iCRY2Talk
 • Το ερευνητικό έργο του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ
 • Τις συνεργασίες του ΑΠΘ με Ιδρύματα των ΗΠΑ

Τη φετινή συμμετοχή του Αριστοτελείου στην 83η ΔΕΘ πλαισιώνει και ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται οι άνθρωποι και το έργο του ΑΠΘ.

Η φετινή συμμετοχή του ΑΠΘ στη ΔΕΘ πραγματοποιείται με τη χορηγία της εταιρίας CFT -Carbon Fiber Technologies.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

 

 1. Mη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) – DELAER RX-3

 

Το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ σχεδίασε ένα νέο μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV), με κωδική ονομασία DELAER RX-3. Μπορεί να ίπταται με ταχύτητα 250km/h και να φέρει ωφέλιμο φορτίο 50Kg. Το RX-3 θα υποστηρίζει ανθρωπιστικές αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και σε απομονωμένες περιοχές του Ελλαδικού χώρου. Βάσει σχεδιασμού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικά μία εναέρια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων και πολιτικής προστασίας, δεδομένης της μεγάλης αυτονομίας και της δυνατότητας μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου μεγάλου βάρους και όγκου. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στην εμπειρία που αποκτήθηκε από το HCUAV RX-1. Το αεροδυναμικό σχήμα του RX-3 ακολουθεί την καινοτόμα φιλοσοφία σχεδιασμού Blended Wing Body – BWB, προσαρμοσμένη από το ΕΜΡΣ της απαιτήσεις των UAVs.

Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πειραματικού πρωτότυπου αναμένονται να ξεκινήσουν το 2020. Παράλληλα, το RX-3 θα δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε πιλοτικές εφαρμογές με τελικό χρήστη την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

To RX-3 αναπτύσσεται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ, της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών & Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, την ερευνητική ομάδα Γεωπληροφορικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, καθώς της και με της Ελληνικές εταιρείες Carbon Fiber Technology (CFT, κατασκευή πρωτότυπου) και Intracom Defense Electronics (IDE, ηλεκτρονικά συστήματα και σταθμός ελέγχου εδάφους).

Το μοντέλο του RX-3 θα παρουσιαστεί στην 83η ΔΕΘ, σε πραγματική κλίμακα 1:1.

 1. Αγωνιστικό Μονοθέσιο ART18 από την ομάδα Aristotle Racing Team (ART)

Η Aristotle Racing Team (ART) αποτελεί την πρώτη φοιτητική ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα 12 χρόνια λειτουργίας της (2006 έως σήμερα), έχει κατασκευάσει 6 αγωνιστικά μονοθέσια: ART7, ART9, ART12, ART14, ART16, καθώς και το φετινό μονοθέσιο ART18.

Με το μονοθέσιο ART18, η ομάδα επέλεξε να συμμετάσχει το καλοκαίρι του 2018 σε 3 Ευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς Formula Student (αφού είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε 6 διαγωνισμού).

Συγκεκριμένα, συμμετείχε στον διαγωνισμό της Ιταλίας και της Ουγγαρίας τον Ιούλιο, ενώ αποτέλεσε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην κατηγορία των βενζινοκίνητων μονοθέσιων στον πιο δύσκολο και απαιτητικό διαγωνισμό, αυτόν της Γερμανίας τον Αύγουστο.

Στην Ιταλία η ομάδα κατέκτησε την 7η θέση στο αγώνισμα τoυ acceleration και την 11η θέση στη γενική κατάταξη μεταξύ 52 ομάδων. Στον διαγωνισμό της Ουγγαρίας, κατέκτησε την 9η θέση στη γενική κατάταξη, την 8η θέση στο αγώνισμα του acceleration και του efficiency, και την 9η θέση τόσο στο business plan όσο και στο endurance. Τέλος, στον διαγωνισμό της Γερμανίας η ομάδας κατέκτησε την 36η θέση μεταξύ 60 ομάδων στη γενική κατάταξη, καθώς και την 21η θέση στο αγώνισμα του autocross.

 1. Ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της ομάδας Aristurtle

Η φοιτητική ομάδα Aristurtle κατασκεύασε την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018 ένα νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο, με το οποίο συμμετείχε της παγκόσμιους διαγωνισμούς FS ATA Italy, FS East και FS Czech Republic μαζί με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, με στόχο την κατάκτηση μιας θέσης στο βάθρο των νικητών και την ανάδειξη της φοιτητικής αριστείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το τρίτο μονοθέσιο, που αποτελεί μια αισθητή βελτίωση των προηγούμενων μοντέλων, αξιοποιώντας της σύγχρονες τεχνολογίες στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Αναμένεται να κερδίσει της εντυπώσεις και διακρίσεις της διαγωνισμούς της οποίους θα συμμετέχει.

 1. «Brain Run meets Remedes»

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που σκοπό έχει να μετρήσει της νοητικές ικανότητες (μνήμη, λογική, συγκέντρωση, αντίδραση) και τα κινητικά αντανακλαστικά των χρηστών. Η μέτρηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια της παιχνιδιού που εμφανίζεται σε μια μεγάλη οθόνη αφής, καθώς και οπτικοακουστικών ερεθισμάτων που προέρχονται από ένα δίκτυο κινητών συσκευών. Για κάθε άσκηση γίνεται ανάλυση των αποτελεσμάτων και παρέχεται προσωποποιημένη αναφορά σχετικά με την ατομική, αλλά και συγκριτικά με της, επίδοση του χρήστη.

 1. 5. «StayConn App»

Πρόκειται μια πρωτότυπη πλατφόρμα που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση της Google και επιδιώκει να διευκολύνει την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο, δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες τόσο της ειδησεογραφικούς οργανισμούς όσο και της χρήστες. Στόχος της είναι η υποστήριξη της ποιοτικής δημοσιογραφίας στα ψηφιακά μέσα, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Η πλατφόρμα ενοποιεί τα διαφορετικά ειδησεογραφικά περιβάλλοντα στα οποία σήμερα ο χρήστης είναι αποσπασματικά συνδεδεμένος, και για τον λόγο αυτό διακρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη Google και 11 μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς (DNI Innitiative).

 1. 6. Αμερικανικές Σπουδές στο ΑΠΘ / Τομέας Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ

Προβάλλεται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο (Β.Α., Μ.Α., Ph.D.) του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, με ενημερωτικά φυλλάδια, διαδικτυακό υλικό, ερευνητικές δράσεις, Θερινά Σχολεία και συνεργασίες με αναγνωρισμένα Αμερικανικά Ιδρύματα και Φορείς.

Στον χώρο του Περιπτέρου, θα παρέχεται, της, συμβουλευτική καθοδήγηση σε μαθητές, αλλά και σε εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τον επιστημονικό χώρο των αμερικανικών σπουδών.

 1. 7. iCry2Talk

Η ομάδα iCry2Talk του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ δημιούργησε την καινοτόμα εφαρμογή iCry2Talk, που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να «μεταφράσει» το κλάμα του μωρού σε λόγο, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής!

Η παρουσίαση της εφαρμογής κατέκτησε τη 2η θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft «Imagine Cup 2018», που διεξήχθη στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το 2017.

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ/ΩΡΑ

ΤΙΤΛΟΣ

Ομιλητές / Διοργανωτές

Χώρος

Σάββατο 8/9

13:00

«Έρευνα, Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη»

Το ΑΠΘ και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας διοργανώνουν κοινή εκδήλωση με αφορμή τη συνεργασία των δύο φορέων για τη λειτουργία του Γραφείου του ΟΒΙ στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, με σκοπό τη δημιουργία ενός κόμβου καινοτομίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Συμμετοχή του ΑΠΘ στην εκδήλωση με ομιλίες του Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, του Αντιπρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Καθηγητή Θεόδωρου Λ. Λαόπουλου και της κας Σοφίας Τσακίρη, Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

14:00

«Re-imagine Greece: Unveiling the impact of digital skills to empower our Country unlock its true potential»

Διοργάνωση Microsoft

Συμμετοχή του ΑΠΘ στην εκδήλωση με ομιλία του Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Κεντρικό stage Περιπτέρου ΗΠΑ - 13

Κυριακή 9/9

19:00-20:00

«ORamaVR μια start up των ΑΠΘ και ΙΤΕ Κρήτης φτιάχνει Virtual Reality Surgical Simulators και κατακτά την Αμερική»

Ελευθέριος Τσιρίδης, Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Γεώργιος Παπαγιαννάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΙΤΕ Κρήτης

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

 

20:00-21:00

Πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας «Med_School» από το Α΄ Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ευανθία Τζιτζή, εκπαιδεύτρια-ιατρός

Δημόχρηστος Παπαδημητρίου, εκπαιδευτής-φοιτητής Ιατρικής ΑΠΘ

Κατσούδα Αρετή, εκπαιδεύτρια-ιατρός

Μελέτης Νίγδελης, εκπαιδευτής-φοιτητής Ιατρικής ΑΠΘ

Δήμητρα-Ραφαηλία Μπακαλούδη, εκπαιδεύτρια-φοιτήτρια Ιατρικής ΑΠΘ

Παναγιώτης Τζιτζής, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Δευτέρα 10/9

18:00-19:00

«Συνεργασία του ΑΠΘ με τις Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και περιορισμού του Brain Drain»

Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ

Συμμετοχή του ΑΠΘ με χαιρετισμό του Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α> Μήτκα και τους Καθηγητές:

Αστέριο Καραγιάννη, Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Ιωάννη Γήτα, Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και

Κυριάκο Υάκινθο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

 

19:00-20:00

«Προηγμένα υλικά για καινοτομικές εφαρμογές και τον άνθρωπο: μια συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ και του Texas A&M Engineering Experiment Station των ΗΠΑ»

Νίκος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

 

20:00-21:00

«Σπουδές Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ»

Ζωή Δέτση, Καθηγήτρια, Διευθύντρια του Τομέα Αμερικανικής Λογοτεχνίας, Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ

Τατιανή Ραπατζίκου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Αγγλικής και Φιλολογίας ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Τρίτη 11/9

17:00

«O ρόλος της συνεργασίας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των ICT»

Εκδήλωση του Προγράμματος Invent ICT, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Συμμετοχή του ΑΠΘ στην εκδήλωση με ομιλία του Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Περίπτερο 12

Αίθουσα Εκδηλώσεων

19:00-20:00

«C4C (conect4children), μια φιλόδοξη συνεργασία προς όφελος των παιδιών»

Εμμανουήλ Ροηλίδης, Καθηγητής, Διευθυντής Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ

Νικόλαος Καρανταγλής, Επιστημονικός Συνεργάτης Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Τετάρτη 12/9

19:00-20:00

«Ανάπτυξη φαρμάκων με χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης: ένας καινούργιος κλάδος ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης»

Δημήτριος Γ. Φατούρος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Χρήστος Γιουμουξούζης, Υποψήφιος Διδάκτορας Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Πέμπτη 13/3

19:30-20:30

«Αναγεννητική Ιατρική-Ανάπτυξη εξατομικευμένων χόνδρινων εμφυτευμάτων σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα ικριώματα»

Αριστείδης Κριτής, Αν. Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Περίπτερο 14, Αίθουσα ACADEMIA

Η Ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies προκειμένου να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.