Στη Θεσσαλονίκη ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στη Θεσσαλονίκη ο Προκόπης Παυλόπουλος

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν οι φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, 74 χρόνια μετά από τα τραγικά γεγονότα της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 31 Αυγούστου και κορυφώνονται την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον τόπο της θυσίας.

Σήμερα, στις 19.30, πραγματοποιείται η «15η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» με σημείο εκκίνησης τη διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου και τερματισμό την είσοδο του μαρτυρικού Χορτιάτη. Στις 21.00, στην Κοινοτική Αίθουσα Χορτιάτη «Ιωάννης Μανωλεδάκης» ο σύλλογος «Θεατρική συντροφιά Ηρακλείου» θα ανεβάσει την θεατρική παράσταση «Γράμματα σε έναν φίλο Γερμανό» του Αλμπέρ Καμύ.

Αύριο Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου «Φούρνο Γκουραμάνη», από όπου περίπου μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η «4η Λαμπαδηφορία Ειρήνης» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Με την ολοκλήρωση της λαμπαδηφορίας στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Γυμνασίου Χορτιάτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7.30 πρωί της Κυριακής, με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Στη συνέχεια στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, θα πραγματοποιηθεί το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο, ενώ θα επακολουθήσουν ομιλίες, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνου και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 149 τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Δίνουμε και πάλι το «παρών» εδώ στον Χορτιάτη με πλήρη συναίσθηση και σεβασμό στην ιστορία και στην εθνική μας συνείδηση. Με αίσθηση ευθύνης, γιατί η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη μνήμη μας και την καρδιά μας, τιμούμε τους ήρωες νεκρούς μας, τους μάρτυρες της θυσίας. Παράλληλα έχουμε ένα ιερό καθήκον. Να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη και να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας. Φέτος είναι ιδιαίτερη η στιγμή, καθώς τις εκδηλώσεις τιμά με την παρουσία του ο πρώτος πολίτης της χώρας, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, γεγονός που αποδεικνύει ότι εκτός από την τοπική κοινωνία που έζησε αυτή τη θηριωδία και η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν ξεχνά» τόνισε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.